17.6.2017

Punainen tupa ja perunamaa


Punainen tupa meillä jo oli, mutta halusimme myös perunamaan. Ja koska halusimme päästä kylvöhommiin jo tänä kesänä, tilasimme perustustyöt ammattilaisilta. Alla on lähtötilanne eli sammaloitunut ja juurakkoinen ruohopläntti grillin vieressä. Mittailimme että siihen mahtuu mainiosti 16 neliön perunamaa.


Vanha kompostimme oli onneton: yksi laita nojasi pyykkitelineeseen ja takalaitaa ei ollut laisinkaan. Lisäksi komposti on tainnut olla edellisille asukkaille ennemminkin jätekasa, sen verran maatumatonta jätettä (metallia, lasia, ruukunsirpaleita) sieltä löytyi. Halusimme että vanhan kompostin sisältö viedään pois ja kompostikehikot rakennetaan uusiksi.


Ensin puutarhuri kaatoi tontin rajalta pihlajan ja jyrsi sen kannon. Näppärästi hävisi kanto, ei ollut sellaista eeppistä taistelua niin kuin meillä vuosi sitten. Sen verran kovaa hommaa oli tuo kirsikkapuun kannon ylös kaivaminen, että maksan nyt ilolla siitä että ammattilainen kävi hoitamassa pihlajan kannon nopeasti pois päiväjärjestyksestä.


Sitten alkoi perunamaan kääntäminen, siihen hommaan oli toisenlainen jyrsin. Siinä meni nurmi ja sammal ja savi ja multa mukavasti mukkelis makkelis.


Samaisella jyrsimellä puutarhuri sekoitteli maahan kuution verran uutta multaa ja kuution verran hiekkaa. Tonttimme on tiukkaa, märkää ja kylmää savimaata, joten sellaisenaan se ei kovinkaan hyvin sovellu perunalle. Mutta kun saveen sotkettiin muuta maa-ainesta, saatiin hyvä pohja kasvattelulle.


Mullan ja hiekan lisäksi tontille tuotiin puoli kuutiota kivituhkaa reunakiveyksen asentamiseen. Valitsimme perunapellon reunukseksi jykevän graniitin, koska se on kaunis, käytännössä ikuinen, helppohoitoinen ja riittävän massiivinen pitämään mullat multapuolella ja nurmikon nurmipuolella. Ilman kunnollista reunusta perunamaamme olisi vain möykkyinen kasa maata keskellä pihaa, eikä se rajaamattomana olisi näyttänyt pienellä tontilla kovinkaan kauniilta.


Alla olevassa kuvassa on jo melkein valmista. Kaikki on paikallaan, mutta kiveyksen ympäriltä puuttuu vielä uutta multaa. Hauskasti on paljon vihreämpää kuin ensimmäisessä kuvassa, luonto on kummasti villiintynyt parissa viikossa.


Komposti näyttää nyt todella hyvältä. Siinä on takalaidatkin! Eikä se enää nojaa pyykkitelineeseen vaan seisoo ihan omilla jaloillaan. Saimme kompostiin kolme lokeroa ja nostettavat laidat, jotta täyttäminen ja tyhjääminen on helpompaa. Olemme oikein tyytyväisiä.


Ja nyt on sitten perunatkin istutettu! (Sen teimme itse, emme sentään teettäneet kylvöä puutarhureilla. Anopille iso kiitos siemenperunoista.) Kiveyksen ympärille tuotiin lisää multaa ja siihen kylvettiin nurmikkoa. Tässä sitä on naapureilla ihmettelemistä! Jännä nähdä saadaanko elokuun lopulla nostaa ensimmäisiä omia perunoita.


Kuvassa taka-alalla on lapio pystyssä merkkinä seuraavasta projektistamme eli kasvihuoneen pystytyksestä. Siitä lisää myöhemmin...

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Komiat on pottumaa ja komposti, kyllä tosta jo kaks syö perunaa kiitettävän ajan.

Mulla oli silloin yks kesä iso ruukku takapihalla perunaa ja tekis mieli laittaa taas. Hauskin oli se ukon kommentti: "Hek hek, et kai sä oikeesti luule, että jos laittaa perunan multaan siitä tulee uusia perunoita...?" -...ööö... No luulen...

Urpo Turpo kirjoitti...

Aivan kuten sähkö tulee töpselistä, niin perunakin varmaan tulee pussista? *läps, facepalm*

Hehkuvainen kirjoitti...

Ja kaakao tulee ruskeasta lehmästä, ettekste sitä tienneet? :)

Jotain tuolla pihalla itää. Luulen että se on peruna!