9.5.2017

Kikyperseily


Kilpailukykysopimus eli tuttavallisemmin kiky on kevään uusi kirosana. Kuinka teidän työpaikoillanne kikyillään? Onko työpäivään ilmestynyt 6 minuuttia lisää, vai tuliko kuukauteen kaksi tuntia lisää? Harrastatteko työpaikkaliikuntaa puoli tuntia viikossa vai ulkoilutatteko pomon koiraa kunnes hallituksen päättämä 24 tuntia vuodessa tulee täyteen?

Meillä kikyillään näin:

1) jos työsuhteesi oli voimassa 31.12.2016, työaikasi pitenee tänä vuonna 3,75 tuntia

2) jos työsuhteesi alkaa 1.1.2017 jälkeen, työaikasi pitenee 0-37,5 tuntia työn aloittamisen ajankohdasta ja työsuhteen pituudesta riippuen.

Kyllä, luitte oikein. Ei järjen häivää. Meillä siis voi olla talossa ihmisiä, joiden oletetaan tekevän esimerkiksi puolen vuoden määräaikaisessa työsuhteessa viikon edestä ilmaista työtä siinä missä toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevalle kollegalle tuli vain 3,75 kiky-tuntia.

Minähän en tätä sulata, joten olen ollut asiasta ensin yhteydessä omaan esimieheeni. Kun hän ei voinut asiassa auttaa, käännyin pääluottamusmiehen puoleen. Ja koska hän ei näköjään enää vastaa viesteihini, laitoin postia HR-yksikön johtoon. Jos joku jaksaa lukea, alla on lähettämäni ja saamani viestit (henkilötiedot ja firman nimi poistettuna tietysti).

***

Lähettäjä: Hehku Vainen
Lähetetty: 28. helmikuuta 2017 17:02:54
Vastaanottaja: Pääluottamusmies
Aihe: VS: Kysymys kiky-karenssista

Hei!

Hienoa että sain yhteystietosi, josko minulle valkenisi tämä asia aivan perinpohjin.

Olen tietoinen siitä, että hallitus teki päätöksen kilpailukykysopimuksesta. Olen myös ainakin yrittänyt ymmärtää Kaupan liitto ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n yhteisiä vuosivapaajärjestelmän soveltamisohjeita, joissa todetaan työajan pidentämisestä seuraavasti:

”Keskusjärjestöjen maaliskuussa 2016 neuvottelemaan kilpailukykysopimukseen sisältyi työajan pidentämistä 24 tunnilla koskeva määräys. Keväällä 2016 Kaupan liitto ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n välisissä kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluissa työajan pidennys on toteutettu siirtymällä arkipyhäjärjestelmästä vuosivapaajärjestelmään.”

Koska työsuhteeni alkoi 9.1.2017, kuulun niihin joihin sovelletaan 6 kuukauden karenssia vuosivapaan ansaitsemisessa. Koska työsuhteeni on määräaikainen ja päättyy 31.8.2017, ehdin ansaita yhden vuosivapaan. Työsuhteeni ajalle osuu neljä arkipyhää eli pitkäperjantai, pääsiäismaanantai, helatorstai ja vapunpäivä. Näistä siis yhden ehdin ansaita ja kolmen päivän osalta tehdään saldovähennys (3 x 7,5 h = 22,5 h).

Tähän asti kuvittelen olevani ihan kärryillä, ole kiltti ja korjaa jos olen ymmärtänyt jotain väärin.

Varsinainen ongelmani on tämä: ymmärtääkseni kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys on 24 h vuodessa eli 2 tuntia kuukaudessa, eikä tarkoitus ole ollut se että pidennys (toteutettiin se miten hyvänsä) olisi 24 h työsuhteen pituudesta riippumatta. Mielestäni oikeudenmukaisempaa olisi määräaikaisissa työsuhteissa noudattaa sellaista tapaa, että työajan pidennys suhteutetaan työsuhteen kestoon. Toisin sanoen minun 8 kuukauden työsuhteessani työajan pidennys tulisi mielestäni olla 16 tuntia eikä 22,5 h.

Esimieheni N.N. teki aiemmin puolestani tiedustelua asiasta ja sai seuraavan vastauksen (ikäväkseni en tiedä kertoa keneltä vastaus tuli):

”Kaupan alalla työajan pidennys on työnantaja- ja työntekijäliittojen kesken sovittu toteutettavaksi niin, että työajan pidennys painottuu uusiin henkilöihin – ts. he eivät ole vuosivapaajärjestelmän piirissä työsuhteen kuuden ensimmäisen kuukauden aikana. [Firmassa] liukuvan työajan järjestelmässä tätä on [Firman] ylimpien luottamusmiesten kanssa sovittu sovellettavan niin, että karenssin piirissä olevilla arkipyhät (jolloin ei normaalisti olla töissä) huomioidaan työaikasaldossa, jolloin ääritapauksessa saldon korjaus saattaa olla 37,5 tuntia.”

Tästä minulla heräsi epäilys, että kyse ei ole tulkintavirheestä tai vahingosta, vaan on tehty tietoinen päätös asettaa työntekijät epätasa-arvoiseen asemaan työajan suhteen. Se on erittäin huolestuttavaa.

Onko siis totta, että määräaikaisiin työsuhteisiin todella sovelletaan tätä samaa ohjeistusta, vai olenko ymmärtänyt ihan väärin?

Ystävällisin terveisin
Hehku Vainen

***


Lähettäjä: Pääluottamusmies
Lähetetty: 7. maaliskuuta 2017 16:57
Vastaanottaja: Hehku Vainen
Aihe: VS: Kysymys kiky-karenssista

Moi asia on selvityksessä hr yksikössä
pääluottamusmies

***


Lähettäjä: Hehku Vainen
Lähetetty: 17. maaliskuuta 2017 15:41
Vastaanottaja: Pääluottamusmies
Aihe: VS: Kysymys kiky-karenssista

Hei!
Oletko kuullut asian etenemisestä? Voin tietysti tiedustella selvityksen etenemistä itsekin jos osaat antaa asiaa hoitavan tahon yhteystiedot.

Ystävällisin terveisin
Hehku

***


Lähettäjä: Hehku Vainen
Lähetetty: 29. maaliskuuta 2017 16:08
Vastaanottaja: Pääluottamusmies
Aihe: VL: Kysymys kiky-karenssista

Hei!

Onko sinulla tietoa asiani etenemisestä?

Ystävällisin terveisin
Hehku

***


Lähettäjä: Hehku Vainen
Lähetetty: 19. huhtikuuta 2017 8:34
Vastaanottaja: Pääluottamusmies
Aihe: VS: Kysymys kiky-karenssista

Hei!

Osaatko kertoa kuinka asiani käsittely etenee? Olisin iloinen vastauksesta, sillä asia on minulle tärkeä.

Uskon että pääluottamusmiehenä asia on tärkeä sinullekin ja luulen että olet kanssani samaa mieltä siitä, että tämä uusi toimintamalli ei ole oikeudenmukainen. Jos mallia ei muuteta, asia tulee varmasti herättämään kysymyksiä ja vastustusta myös tulevaisuudessa. Tavoite työn tuottavuuden lisäämisestä tulee tuskin toteutumaan näin, sillä työntekijöiden epätasa-arvoinen kohtelu laskee työmotivaatiota. Pelkään että työajan pidennyksen ”painotus” on tarkoituksella asetettu uusiin työntekijöihin luottaen siihen, että he eivät osaa tai uskalla älähtää asiasta. Vanhoille työntekijöille vastaavaa temppua tuskin tehtäisiin, sillä tällaisen epäreiluuden kohdatessaan he nousisivat joukolla kapinaan.

Jos [Firmassa] ei voida tehdä kilpailukykysopimukseen liittyen parempaa paikallista ratkaisua, haluaisin saada ääneni kuuluviin sinne tasolle jossa päätöksiä tehdään, jotta edes jatkossa ja tulevina vuosina meininki olisi reilumpaa. Olen jo etukäteen kiitollinen kaikesta avusta jota voit asiassa antaa!

Ystävällisin terveisin
Hehku

***


Lähettäjä: Hehku Vainen
Lähetetty: 9. toukokuuta 2017 8:44
Vastaanottaja: HR-yksikön johto
Kopio: Pääluottamusmies
Aihe: Kysymys kiky-karenssista

Hei M.M.!

Lähestyn sinua asialla, josta olen ollut kevään aikana yhteydessä pääluottamusmieheen. Hän ei ole vastannut viesteihini maaliskuun alun jälkeen, jolloin kertoi asiani olevan selvityksessä HR-yksikössä. Toivon että sinä osaisit kertoa kuinka asia etenee tai ohjata minut tarvittaessa eteenpäin.

Yltä löydät aikaisemmat viestini, joissa kuvaan ongelman tarkemmin. Lyhykäisyydessään viestini koskee siis sitä, että mielestäni kilpailukykysopimuksen mukaista työajan pidennystä ei voida oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti toteuttaa siirtymällä arkipyhäjärjestelmästä vuosivapaajärjestelmään ja noudattamalla siinä kuuden kuukauden karenssia vuosivapaiden kertymisessä. Olen sitä mieltä että tässä on tehty huono ja tervettä järkeä vastaan sotiva päätös, johon toivon mahdollisimman pikaista korjausta.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Ystävällisin terveisin,
Hehku Vainen

***


To be continued....

7 kommenttia:

Päivänsäde kirjoitti...

Meillä olisit töissä tuon 16 tuntia. Piti ihan vilkaista kuinka meillä menee tuo kiky määräaikaisten ja osa-aikaisten suhteen, ja ihan järkevästihän se (kerrankin) suhteutetaan työsuhteen kestoon ja työtunteihin. Puhdasta matematiikkaa! Itse joudun tekee maanantaisin puoli tuntia pidemmän päivän silloin kun on täysi työviikko. Eli esim. sillä viikolla kun on helatorstai, ei tarvitse tehdä kikyä. Osa kikystä on tehty myös ryhmä kehityskeskusteluina, ja verkkokoulutuksina jotka voi tehdä joko kotikoneella tai työpaikan tietokoneella.

Urpo Turpo kirjoitti...

Aivan perseestä koko kiky-touhu. Minun työpaikalla työnantaja vain yksipuolisesti ilmoitti, että liukumista lähtee pois 24 h. Noh, joskus voi tuntilappuun ilmestyä ylimääräisiä tunteja ilman työpanosta.

Yhdessä toisessa paikassa, jossa kikyt hoidetaan myös liukumilla, työntekijät keittelevät kerran viikossa puolen tunnin mittaiset Sipilä-kahvit. Näillä mahtavilla kiky-toimillahan se tuottavuus saadaankin ylös...

Hehkuvainen kirjoitti...

Päivänsäde: no pitää vissiin tulla teille töihin... kuulostaa siltä, että teillä toteutus on sentään tasapuolisen ikävä kaikille.

Urpo Turpo: niinpä, kyllä hurjasti on noussut tuottavuus. Voit uskoa, että meillä istutaan ihan surutta hiukan pidempään "lakisääteisillä"... Kuulostaa kuitenkin siltä, että teilläkin tuo toteutus on kaikille sama ja siinä mielessä tasa-arvoinen. Eikä ole niin kuin meillä, että kaverilta lähtee 3,75 tuntia ja sinulta 37,5. Mitähän ois teillä ihmiset tykänneet, kun joillekin olisi ilmoitettu vaan että 24 tunnin sijaan sää teetkin nyt sitten 37,5 tuntia kikyilyä?

Ana kirjoitti...

Mitä pelletouhua!! Ja ettei asiaa edes lähdetä selvittämään! Hyi helvetti.

Päivänsäde kirjoitti...

Meillä toteutus sentään toimii, mutta silti en ymmärrä miten kiky parantaa yhtään mittään! Se että teen puoli tuntia ilmaiseksi rästiin jääneitä hommia (tai istun pidempiä taukoja...riippuen fiiliksestä) vie mun mielestä töitä pois joltain toiselta, vaikkei oikeesti vie kun mitoitus on mitä on. Ei se ainakaan mitään paranna!

Nan kirjoitti...

No onpa teillä kurja meininki! Mitenhän tuollainen asia on saatu edes sovittua noin epäreilusti. Hienoa, että olen selvitellyt asiaa, vaikka en ihmettelisi, jos kirjoittelusi ei herättäisi mitään vastakaikua. Nythän on menossa suuret työelämän huononnustalkoot.

Omassa työpaikassani nuo kikytunnit käytetään opiskeluun. Voi siis opiskella mitä tahansa alaan liittyvää, opiskeltavan asian ei tarvitse siis liittyä omaan työhön ja voi opiskella missä haluaa, ei tarvise työpaikalla tehdä. Jos on koko vuoden töissä, niin se on 24 tuntia. Meillä on tuntisopimuksella olevia, joilla on vaihteleva liukuma tunteja, esim. 25-37,5 tuntia viikossa. Tuolloin kiky-tunnit lasketaan tuon alimman tuntimäärän mukaan, vaikka olisi tehnyt koko vuoden 37,5h viikossa. Olen kyllä kiitollinen siitä, että omassa työpaikassani tämä asia on hoidettu sentään tosi reilusti ja työntekijöitä (ja mielestäni firmaakin) hyödyttävästi.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ana: no näinpä! Eniten minua tässä risoo tosiaan se, että ei edes vastata. Mikä tahansa vastaus olisi parempi kuin se, että ollaan vaan niin kuin ei oltais mitään kysymystä saatukaan.

Päivänsäde: joo, saavutetut hyödyt ovat kyllä jääneet minullekin mysteeriksi...

Nan: kuulostaa siltä että teillä on tosiaan osattu jotenkin järkevästi tämä homma hoitaa. Hyvä niin!