21.1.2017

Wanhaan malliin


Aloitin kaksi ja puoli vuotta sitten mekkoprojektin. Purin kaavoiksi miehen isoäidin mekon, ostin uuden kankaan ja aloitin ompelutyönkin. Sitten homma jäi hautumaan pitkäksi aikaa (niin kuin käsitöilläni on usein tapana), kunnes jouluna kaivoin työn esiin. Aloitin uudestaan, ja tällä kertaa sain sitten valmiiksi.


Kankaassa on hiukan pellavainen ulkonäkö, mutta se on jotain keinokuitua. Ostin aika halpaa kangasta, sillä en suoraan sanottuna uskonut että onnistuisin ompelussa näin hyvin. Ompelin koko mekon käsin kappaleiden huolitteluja ja tikkauksia myöten, joten hommaa tässä riitti. Työtunteja en koskaan laske, mutta onhan tähän mennyt varmasti ainakin parikymmentä tuntia.


Alkuperäisessä mekossa oli pieni kaulus, mutta jätin sen pois. Jätin pois myös pienet olkatoppaukset, mutta en älynnyt huomioida niille ollutta tilaa uutta kangasta leikatessa, joten olkapäistä tuo ei nyt istu ihan niin hyvin kuin toivoisin. Parantamisen varaa siis vielä jäi, vaikka kokonaisuus onkin oikein onnistunut.


Etumustaa koristaa kantanapit, jotka päällystin mekkokankaalla. Kanta on ehkä hiukan liian iso ja napit jäävät vähän turhan koholle, mutta asia ei häiritse minua niin paljoa että vaihtaisin napit. Hihansuissa väljyys on koottu rypyille. Kalvosimen ollessa kiinni hihansuu on varsin tiukka, mutta nepparin avaamalla tilaa tulee niin että hihan saa tarvittaessa nostettua ylös.


Napit ovat itse asiassa huijausta: kiinnitys on neppareilla ja napit vain koristeina. Mekossa ei ole vetoketjua, vaan pukemisväljyyttä syntyy sekä etumuksen avonaisuudesta että oikeassa kyljessä olevasta aukosta. Kaikki kiinnitykset on pienillä painonapeilla samaan tapaan kuin alkuperäisessä mekossa. Alla olevassa kuvassa sivuaukko.


Mekossa on aika korkea vyötärö. Jos uusiksi tekisin, saattaisin laskea sitä muutamalla sentillä. Muuten en muuttaisi mitään, sillä malli on ihana. Mekon kokoaminen oli mielenkiintoinen ja opettavainen "palapeli"!

5 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Tossa on ollut hommaa... Jo ennen kuin on päässyt neulomaan. Mä luulin, että noi napitkin oli löytynyt just kivasti samanväriset, mutta sä olit sitten nekin päälystänyt... Mä nään sut keväällä puuhamassa pihassa perunamaata toi mekko päällä ja huivi päässä!

Ana kirjoitti...

RESPECT! Ja vielä käsin. Hieno duuni, onnittelut!

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: ei tällä mekolla sentään ehkä puutarhahommiin mennä :D. Pitää pistää rönttövaatteet kun menee multaa möyrimään. Mutta mekko päällä voin kyllä ehdottomasti patsastella puutarhassa ihastelemassa kasvavaa satoa ;).

Ana: tänks! :)

Mustikkamaa kirjoitti...

Onpas ihana! Alatko mun ompelijaks, kun en mä tuolta kaupoilta mitään löydä :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiitos! Olen tehnyt periaatepäätöksen, etten ompele/virkkaa/neulo tilaustöitä. Stressi olisi liian suuri :D.