13.12.2016

Lempparit kotona1. Takka
Mikään kuva ei pysty välittämään elävän tulen ihanuutta. Kaakeliuuni on sekä lämmönlähde että ilmanvaihdon kannalta oleellinen kapistus. Kun avaa pellit ja sytyttää tulen, käy lattianrajassa sellainen huju että sukat pyörivät jaloissa. Uunin kyljistä huokuva lämpö on pehmeää ja kutsuvaa. Olohuoneessa riittää viihteeksi tulen kohina.


2. Olohuoneen lattia
Talvi tekee temppujaan lautalattiassa. Uusia rakoja ja koloja ilmaantuu pakkasten kiristyessä ja sisäilman kuivuessa. Lattia narisee nyt hiukan eri tavalla kuin kesällä. Takan edessä oleviin isoimpiin rakoihin on hyvä lakaista puukopasta karissut jauhomainen roska. Maalipinta on liukas villasukan alla ja niin kiiltävä, että se heijastaa ikkunasta tulevaa talvipäivän vähäistä valoa.


3. Sauna
Sekä kesällä että talvella vietämme monta tuntia viikossa lauteilla. Ilmanvaihtokanavan kautta kuuluu kesäisin linnunlaulua, talvella saunassa on hiljaisempaa. Oma sauna on arjen luksusta ja nämä neliöt ovat meillä tehokäytössä. Lauteet kaipaisivat pesua, mutta siirrän sen myöhemmäksi flunssaan vedoten.


4. Pellavapyyhkeet
Kaappimme on täynnä erilaisia froteepyyhkeitä, mutta meillä on jumiuduttu käyttämään näitä kahta. Yhtenä pellavan etuna on nopea kuivuminen: pesukoneesta nostettu pyyhe on muutamassa tunnissa taas käyttövalmis. Ruskea pyyhe on minun, olen kutonut kankaan itse. Kuviointi on tehty maalaamalla kangaspuihin viritetty loimi. Valkea pyyhe on miehen. Sen olen ommellut kasaan kahdesta vuosikymmeniä vanhasta lakananpalasta. Pellava kiittää ahkerasta käytöstä tulemalla pesu pesulta pehmeämmäksi.

5 kommenttia:

Urpo Turpo kirjoitti...

Lämpimän uunin kylki... ^_^ <3

Menninkäinen kirjoitti...

Ihania pieniä arjen juttuja. Semmoisia, että ne huomaa, kun oikein pysähtyy ajattelemaan tai jos niitä ei ole.
Meillä on ollut tänä talvena sisällä lämmin ja se on ihanaa! Kesällä takapihan "aurinkoterassi" on luksusta ja näin pimeään talviaikaan kynttilät ja koristevalot. Mulle luksusta on myös elossa olevat kasvit! Tän hetken suosikki (ylläriylläri) on mun pikku kuusi!

Hehkuvainen kirjoitti...

Urpo Turpo: se todella on ^_^ <3

Menninkäinen: pysähdyn usein oikein ajatuksen kanssa arvostamaan elämän ja kodin pieniä ihanuuksia, koska se on tärkeää. Ja koska se on tärkeää, ajattelin jakaa niitä myös teidän kanssanne :). (Luvassa on jossain vaiheessa toinen postaus samasta aiheesta.) Pikku kuusi on varmasti hurjan söpö!

Rhia kirjoitti...

Kaikkein paras pyyhe omasta mielestäni on pellavafrotee :D samaan aikaan ihanan kuohkea ja mukavan karhea. Sen ainoa huono puoli on että uutena se nukkaa aivan valtavasti joten ensimmäisen vuoden ajan on iho pyyhkimisen jälkeen kauttaaltaan pellavankarvainen :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Nukkaava pyyhe on todella ärsyttävä. Meillä on yksi käsipyyhe, joka useista käyttövuosista ja pesuista huolimatta nukkaa jotenkin valtavasti. Se on todella tylsää. Itse asiassa ihmettelen miksi edelleen käytämme sitä pyyhettä, kun muitakin varmasti olisi...