11.5.2016

Think big


Eksyin eräänä päivänä lueskelemaan NLP-opettaja Terhi Vedenkiven blogia, ja sieltä jäi mieleeni yksi ajatus omenan kuvan alta:

"Omenassa oli 10 siementä, mutta montako omenaa on yhdessä siemenessä?"

Teksti pysäytti miettimään ajatuksen voimaa. Miten monta kertaa sitä näkeekään edessä vain esteitä eikä lainkaan mahdollisuuksia? Eikö kannattaisi aina rohkeasti unelmoida ja uskoa isosti, vähintään kymmenkertaisesti?

Tilisanomat on hyvä lehti KLT-tenttiin valmistautuville, muille se toimii lähinnä unilääkkeenä. Töissä sitä tulee toisinaan luettua puolipakolla, koska onhan siinä (työ)asiaa. Useimmiten luen lehdestä ajatuksella kuitenkin vain Jaakko Heinimäen kolumnin, sillä se on yleensä hyvä.

Kolumnit näyttävät olevan myös netissä, joten voitte halutessanne lukea kokonaisuudessaan tämän kevään ensimmäisen kirjoituksen, joka minut tänään pysäytti. Siinä Heinimäki pohtii hyvän ja pahan (mutta erityisesti hyvän) olemusta ja asemaa:

"Hyvä on uskon asia. Moraalin perusedellytys on usko siihen, että hyvä on totta. Tuo usko joutuu usein koetukselle. Meidän on paljon helpompi uskoa siihen, että paha olisi jotenkin perustavampaa kuin hyvä. Kun jollekin käy huonosti, sitä pidetään kovana todellisuutena. Kun jollekin käy hyvin, siihen suhtaudutaan helposti jonkilaisena irtautumisena kovasta todellisuudesta."

Minusta tämä oli osuvasti sanottu. Sen lisäksi, että jätämme huomaamatta mahdollisuuksia emmekä uskalla ajatella riittävän isosti, ajattelemme usein pahan jotenkin todennäköisemmäksi kuin hyvän.

En ole ainoastaan hakeutunut sanojen ääreen, vaan niitä on myös annettu minulle. Meillä oli koko talven töissä työharjoittelija, ja huhtikuussa lähtiessään hän antoi minulle kortin jossa oli osuva ajatus: avoin mieli löytää aarteen.

Tuntuu siltä, että minua ohjataan lempeästi huomaamaan tämä asia: ajatukset ovat siemeniä ja mieli sellainen muheva multa, että positiivisella asenteella ja rohkeudella siitä voi syntyä melkein mitä vain. Kannatan! Uskallan ajatella itselleni runsaasti hyvää - änyyteenyt!

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Minä vaakana taas kuulun niihin pöhköihin, jotka aina ajattelevat positiivisesti, jokainen lottokuponki on se päävoiton vievä ja jos ei olekaan, se on se seuraava. Ajattelen kaikista ihmisistä hyvää ja uskon kaikkien unelmieni joskus jotenkin toteutuvan. Tähdenlennolle esittämäni toivomukset toteutuvat ja päivänkakkaran terälehdet loppuvat aina siihen "rakastaa".

Hehkuvainen kirjoitti...

Ihanaa <3. Jatka samaan malliin!