29.5.2016

Synttärivieras


Lomaviikolla olen ehtinyt lukea taas enemmän vintiltä löytyneitä sotakirjeitäkin. 10.6.1942 Olavi kirjoittaa morsiamelleen Ingalle:

"Sinähän kirjoitit tuosta Hitlerin vierailusta ja sanoit että se oli hieno tempaus. - - Olenhan minäkin kuullut siitä ja pidän sitä suurena huomaavaisuudenosoituksena maallemme ja olin sisimmässäni ylpeä ja iloinen siitä.

Täällä pojat yrittivät sanoa että se on taas sitä Saksan propagandaa. Minä en ollut huomaavinani edes sellaista huomautusta vaan sanoin että se oli jokatapauksessa suuri kunnianosoitus maallemme ja että siitä näemme miten suuren arvon tuo ukko antaa meidän sotilaallisille saavutuksillemme."


Rakastavaisten kirjeenvaihto on täynnä arkisia asioita ja ajatuksia, hellyydenosoituksia ja tulevaisuudensuunnitelmia sekä kuulumisia tutuilta. Harvoin niissä mainitaan mitään poliittisia tai sotastrategisia asioita, niihin olisi sensuurikin jo puuttunut.

Hitlerin yllätysvierailu Mannerheimin syntymäpäivillä 4.6.1942 sai kuitenkin pari riviä tilaa kirjeestä. Olihan se suuri juttu, josta puhutaan edelleen. Tuolta päivältä on peräisin myös kuuluisa salainen äänite junavaunusta.

Tapahtumat ovat kaikkien tiedossa, mutta niiden merkityksestä käydään edelleen kiistaa. Toisten mielestä Suomi oli jatkosodassa Saksan liittolainen, toisten mielestä Suomi kävi omaa erillissotaansa. Liittolaisuus on katsojan silmässä, vai miten se nyt meni.

Ei kommentteja: