6.1.2016

Kodin lämmössä


Ulkona on 22 astetta pakkasta, joten pääsimme vihdoin testaamaan kuinka kylmä vanha puutalo on. Siirtelin siis tänään mittaria paikasta toiseen ja tarkastelin lukemia.

Pohjatietoina kerrottakoon, että meillä on keittiössä ja makuuhuoneessa sähköpatterit, vessassa ja kellarin pesuhuoneessa sekä oleskelutiloissa on lattialämmitys ja olohuonetta lämmittää kaakeliuuni. Eteisessä ei ole lämmitystä lainkaan.

Makuuhuone
*Kukkapöydällä 60 cm ikkunasta ja 70 cm lattiasta: 20,1°C
*Oven edessä lattialla eli makuuhuoneeseen johtavien portaiden ylimmällä askelmalla: 19,9°C

Eteinen
*Makuuhuoneeseen vievien portaiden alimmalla askelmalla porstuan oven vieressä: 14,5°C

WC
*Laatikoston päällä 85 cm lattiasta: 19,3°C

Keittiö
*Tiskipöydän päällä 95 cm lattiasta: 20,3°C

Olohuone
*Lattialla keittiön ja olohuoneen välisellä kynnyksellä: 18,1°C
*Ruokapöydällä 140 cm ikkunasta ja 80 cm lattiasta: 20,3°C

Kellari
*Kellarin portaiden alimmalla askelmalla: 19,2°C
*Miehen työpöydällä 90 cm lattiasta: 20,8°C
*Pesutilojen työtason päällä 90 cm lattiasta: 20,4°C

Jos laskin oikein, näiden mittauspisteiden perusteella sisätilojen keskilämpötila on 19,3 astetta. Sisätiloiksi lasketaan varmaankin myös porstua ja talouskellari, mutta ne ovat kylmiä tiloja joissa ei oleskella enkä siksi ottanut niitä mittaukseen mukaan.

Joistakin nurkista ja raoista käy tasainen huiku, mutta en silti sanoisi asuntoamme vetoisaksi. Tuntuma on erilainen kuin keskuslämmitteisessä kerrostaloasunnossa, mutta ei suinkaan huonompi. Sisäilma on raikasta eikä ainakaan vielä liian kylmää. Lattialla on viileää, joten villasukat tulevat tarpeeseen.

Toivon ensi kesälle kunnon hellejaksoa, jotta voin mitata lämpötiloja toisenlaisissa ääriolosuhteissa.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

En tiedä, kuin tarkka toi meidän digitaalinen ulko-/sisälämpömittari keittiön seinässä on, mutta noiden sun mittailujen perusteella mä kyl muutan ainakin tän pakkasjakson ajaksi teidän eteiseen asumaan, sielläkin on lämpimämpi kuin täällä.... Ja meillä siis patterit viritelty lämmittämään (mukamas) vähän vajaaseen 20 asteeseen.

Rhia kirjoitti...

Vaikuttaa ihan sopivilta lämpötiloilta teillä. Olen ollut siinä käsityksessä että terveessä vanhassa puutalossa kuuluukin ihan pikkuisen vetää. Tiedä sitten onko käsitys oikea vai väärä. Eri juttu sitten on jos asuinhuoneiden lämpötila alkaa lähentelemään nollaa tai menee jopa pakkasen puolelle.
Suoraan sanoen kyllä vaihtaisin mielellään tämän kerrostalon vilpoisempaan puutaloon. Mieluummin puen talvella vähän enemmän villasukkia ja neulepuseroa päälle kuin hikoilen kesällä aivan läkähdyksiin sisätiloissa. Isäntäkin saisi paremmin unta kun makuuhuone olisi viileämpi, hän aina valittaa liiasta kuumuudesta makkarissa. Ja kaikesta huolimatta täälläkin vetää talvella. Tämän kyseisen talon ilmastoinnissa on jotain häikkää. En mene siihen nyt sen tarkemmin, mutta omituisia vikoja on ilmennyt eri puolilla taloa. Erityisen kurjaa on kumminkin se että kesällä on läkähdyttävän kuuma mutta sille ei oikein voi tehdä mitään kun mitään kunnon ilmastointia ei ole. Omakotitalossa sentään voi sopivia ikkunoita avaamalla ja sulkemalla pitää talon viileänä koko päivän.

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: hyrrr, teillä on kylymä! Mulla oli töissä työpöydän viereisestä patterista termostaatti rikki, joten se oli täysillä koko ajan. Niinpä kotona pukeuduin lämpimästi ja jos en älynnyt varautua, paistuin töissä. Onneksi termostaatti on nyt korjattu ja patteria voi säätää.

Rhia: oikein on ollut mukavaa, enkä ole tosiaan ollenkaan pahoillani siitä että sopivasti nurkista ja raoista tuulee. Tuntuu tosiaan vain terveeltä hengittävyydeltä, ei siis mistään sillä lailla puhalla että verhot heiluisivat, kyllä me selkeät reiät olemme jo tilkinneet :P. Sekä sisä- että ulkoilmassa kuumuus on mielestäni suurempi ongelma kuin kylmyys. Isosta talosta on tietysti aika vaikea korjata ilmastointia, jos se on jo rakennusvaiheessa jotenkin ratkaisevalla tavalla mennyt pieleen :/.