3.10.2015

Maalaus + sauna = huono idea


Ensimmäiset löylyt omassa saunassa olivat karmeat. Saunassa ei ollut mitään vikaa, mutta ilmassa oli. Olimme juuri saaneet lattioiden maalauksen tehtyä ja halusimme palkita itsemme koeajamalla saunamme.

Emme tajunneet (ennen kuin oli liian myöhäistä) että ilmassa leijuva maalin käry ei suinkaan katoa saunaa lämmittäessä vaan voimistuu. Liuotinpohjaisen maalin haju ei ollut mitenkään hyvä sellaisenaankaan, mutta tilanne oli mielestämme siedettävä saunomista ajatellen. Ei huomioitu tätä: kun sähkökiukaan napsautti päälle ja sauna lämpeni, se veti korvausilmaa muualta huoneistosta.

HORROR! Maalinkatkuinen ilma sujahti kuumien vastusten ohi ja saunaan levisi aivan järjetön haju. Se oli sellainen kohtalaisen epämiellyttävä tyrmäävä bouquet jossa oli aimo annos tinneriä ja paloöljyä. Saunottiin, vaikka ei se kovin hyvältä tuntunut.

Lakkaöljymaali kuivuu hitaasti ja liuotinaineita on ilmassa pitkään. Vaikka lattia on ollut käyttökuiva jo hyvän tovin, saimme hajuttomat löylyt oikeastaan vasta tällä viikolla.

Mutta oi, kyllä nyt on makeaa! Toki pitää vielä ehkä hiukan hakea sitä optimaalista lämpötilaa eikä sähkökiuas ole mielestäni yhtä hyvä kuin puukiuas, mutta arvelen saunovani jatkossa usein.

Minulla ei ole koskaan ennen ollut kodissa omaa saunaa, mutta olen aina sellaisesta haaveillut. Saunassa rentoutuu keho ja mieli, lämpöön liukenee kuonat ja huolet. Eilen kävin jäähyllä pihalla ja ihastelin myrskyn otetta pihapuista. Tunsin olevani kotona.

8 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Ihana teksti! Onnenmyyrä! <3

Menninkäinen kirjoitti...

...siis toi loppu ilman tinneribouqueta...

Nan kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta, että kotisi kuulostaa kodilta :) Kyllä sen vain tietää, jos asunto on koti. Kamala kyllä tuo saunakokemus ihan varmasti, mutta onneksi se on ajan myötä poistuva ongelma :) Onnea uuteen kotiin!

Hehkuvainen kirjoitti...

Iski harmillinen flunssa ja saunominen on syytä toistaiseksi jättää väliin, pöh :(. Jännä tuo kotiutumisen fiilis. Välillä tuntuu kodilta, välillä sitten ei ihan täysin. Selkeästi tietyt kohdat talossa ovat jotenkin kotoisamman oloisia, toiset vielä vieraita. Pitää varmaan vaan nyhjätä kaikki nurkat ja kolot, niin että ajan kanssa joka paikka tuntuu kodilta :).

Urpo Turpo kirjoitti...

Oma sauna on melkein pakko olla, muuten on melko plääh, jos saunaan ei pääse silloin kun haluaa. Ja parempi edes se sähkökiuas, kun ei kiuasta ollenkaan (puukiuas vie sen voiton).

Hehkuvainen kirjoitti...

Oma sauna <3. Voi olla, että saunominen hiukan vähenee jos saadaan veret seisauttava sähkölasku...

Rhia kirjoitti...

Olen yhtä mieltä siitä että saunassa rentoutuu keho ja mieli. Jos joskus olen mennyt saunaan kiukkuisena niin sieltä pois tullessa on kiukku takuuvarmasti laantunut ja on varsin seesteinen olo. Oma sauna on kyllä kullan arvoinen, vaikka ei yhteisessä talosaunassakaan vikaa ole, mutta oma sauna on aina oma sauna. Puusauna tietysti se paras ja lempein löylyiltään, mutta sähkösauna kyllä on tyhjää parempi sekin. Pitää vaan tietää se oman saunan sopivin lämpötila jossa löylyt vastaavat parhaiten kosteampia puukiukaan löylyjä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiukku kyllä katoaa saunassa, se on todettu :). Sähkösaunassa taika on nimenomaan lämpötilassa, ei saa olla liian kuuma.