5.9.2015

Olohuoneen lattiaremontti, osa 3


Pesun jälkeen olohuoneen lattia näytti jo hyvältä, mutta ei vielä ollenkaan valmiilta. Punaruskealla maalattu pinta oli melko siisti, mutta raakalauta sälöytyi kovasti. Alla kohtalaisen pieni kolo, suurempiakin löytyi.


No eipä siinä sitten muuta kuin lakkakittiä täytteeksi. Mies teki suuren työn kolojen kittaamisessa ja hiomisessa. Se olikin aikaa vievää puuhaa, kun ensin piti antaa kitin kuivua ja sitten vasta sai hioa. Ja sitten vielä piti antaa hiontapölyn pikkuisen laskeutua ennen sen poistoa. On kuulkaa varmasti puhdas lattia, sen verran monesti on nyt pyyhitty.


Vaan päästiinhän sitä sitten vihdoin maalaamaankin! Maaliksi valikoitui Sateenkaari Perinnetaito Oy:n Vanhanajan lakkaöljymaali. Sävy on Tikkurilan Vanhan ajan värit -värikartasta harmaa numero 0401.

Aivan turhaan pohdin että mahtaako maali jotenkin riidellä punaruskean kaakeliuunin kanssa. Ei riitele. Värivaihtoehtoja on ihan loputtomasti ja voin kuvitella että sitä oikeaa sävyä etsitään joskus pitkään. Lattia on kuitenkin aika iso asia sisustuksessa, joten sen soisi olevan juuri oikean värinen. Onneksi asian voi hoitaa nopeastikin: marssimme maalikauppaan ja sanoimme haluavamme "jotain harmaata". Myyjä sanoi tämän olevan suosittu väri ja noin kahden minuutin harkinnan jälkeen se kelpasi meillekin. Hyvä päätös.


Yllä olevassa kuvassa lattia ensimmäisen maalikerroksen jälkeen, alla olevassa toisen. Raakalauta imi paljon maalia ja tulos oli ensimmäisen kerroksen jälkeen läikikkään läpikuultava. Vanhan punaruskean maalin päälle uusi maali levittyi kevyemmin ja toisen kerroksen jälkeen oli jo paljon valmiimman näköistä.

Levitimme maalia siveltimillä, koska niillä kuulemma saa parempaa jälkeä kuin telalla. En tiedä siitä, mutta maalin sutiminen on hauskaa. Lakkaöljymaalissa tosin on aika tuhti tuoksu haju, joten on ihan hyvä ettei meidän tarvitse asua remontin keskellä.


Alla olevassa taiteellisen hämärässä kuvassa yritin tuoda esille lattian epätasaisuuden. Varsinkin kaakeliuunin edustalla lattia on todella röpöinen, lommoinen ja kaikenkaikkiaan kaukana tasaisesta. Vaan se ei haittaa ollenkaan, minusta lattiamme on kaunis. Muiden ei tarvitse sitä katsella, jos silmää särkee.


Sitten huomasimme, että yksi juttu olisi kyllä pitänyt tehdä ensimmäisen ja toisen maalikerroksen välissä. Siitä lisää seuraavalla kerralla...

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Kauniin värinen lattia! Mä tulisin hulluks, jos mun pitäis jotain tollasia isoja maalipintoja varten valkata värejä... Mistä mä voin tietää miltä lopputulos näyttää ennen kuin olen maalannut sen pinnan??

Ana kirjoitti...

Tosi kaunista. Ootte olleet ahkerina!

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: eipä sitä oikein tiedäkään :P. Pitää vain ottaa riski! Tosin riski ei lopulta ole kovinkaan suuri, sillä ainahan voi maalata uudella maalilla päälle, jos vanha onkin kurja. Tai sitten voi ostaa tapetit, jotka sopivat paremmin uuden lattian kanssa. Tai laittaa räsymattoa koko lattian täyteen. Eli virhevalinnan voi aina paikata :D. Onneksi nyt ei tarvitse peitellä lattiaa, kun siitä tuli hyvä.

Ana: kiitos :)!