5.8.2015

Rahoitus kunnossa


Vaikka olemme olleet kovin säästäväisiä, tarvitsemme uuden kodin ostamiseen lainarahaa pankista. Mies aloitti lainan kilpailutuksen heti kun kuulimme että ostotarjouksemme hyväksyttiin. Tarjouspyynnön sai kuusi pankkia: Nordea, Aktia, Osuuspankki, Danske Bank, S-Pankki ja Handelsbanken. S-Pankki ei ole tähän päivään mennessä vastannut tarjouspyyntöön lainkaan. Ehkä heillä on jo riittävästi asiakkaita. Muiden pankkien kanssa mies pääsi vääntämään lähes basaaritunnelmissa.

Ulkoistin lainojen kilpailutuksen kokonaan miehelle, koska hänellä oli siihen aikaa (jotain hyvää tuossa työttömyydessäkin) ja intoa. Ei niin etteikö minuakin kiinnostaisi elämäni isoin investointi, mutta kyllä se lainatarjousten vertailu voi olla aika kuluttavaa hommaa. Minulle sopi hyvin se, että sain aina työpäivän jälkeen kuulla pankkien uusimmat terveiset ja katsella hienoja taulukkolaskentavertailuja joihin mies oli saamansa luvut kerännyt.

Nordea ja Handelsbanken karsiutuivat korkean marginaalin vuoksi. Aktia, Osuuspankki ja Danske Bank olivat aika tasainen kolmen kärki, mutta tiukkaakin tiukemman vertailun jälkeen voittajaksi selviytyi Danske Bank.

Koska näissä lainoissa on monta juttua monessa ja tarjoukset ovat lopulta kovin lähellä toisiaan, on todellinen vertailu aika vaikeaa. Jännyyttä laskelmiin tuovat vakuutukset, koska pankit tarjoavat laina- ja vakuutusasioiden keskittäjälle tietynlaisia etuja. Yhdessä on edulliset vakuutukset mutta kallis laina, toisessa vähän tasapaksumpaa ja kolmannessa vaihtoehdossa taas jotain ihan muuta. Ihan loputon suo on se kombinaatioiden määrä ja mietintä!

Emme pidä kytkykaupoista vaan haluamme kilpailuttaa vakuutukset erikseen, joten valitsimme pankin joka ei vaatinut vakuutusten siirtämistä. Painotimme valinnassamme lisäksi lainan alhaista marginaalia ja yleisiä lainaehtoja (kuten laina-ajan pituutta ja järjestelyjen joustavuutta). Kun Danske Bank näytti parhaalta muutenkin ja mies sai vielä tingittyä lainan nostokuluista siivun pois, oli valinta selvä.

Koska emme kumpikaan olleet entuudestaan Danske Bankin asiakkaita, kävimme tänään avaamassa tilit sinne. Siitä onkin kuulkaa aikaa, kun on sellaisessa puuhassa viimeksi oltu! Kuinkahan sitä oppii sitten muistamaan taas uudet tunnusluvut? Minulla on ollut viime aikoina vaikeuksia muistaa nykyinenkin verkkopankin käyttäjätunnus, meinaan aina iskeä ruutuun kirjanpitoasiakkaani tunnuksen jonka kyllä muistan ulkoa unissanikin (kevyesti häiritsevää).

Loppukauppahinta maksetaan ja osakekirjat siirretään kahden viikon kuluttua. Tässä ehtii siis hyvin tutustua uuteen tiliinsä ja ehkä siirtää sinne vähän rahaakin niin onnistuu sitten se kaupantekokin paremmin.

3 kommenttia:

Urpo Turpo kirjoitti...

Ihan näin mahdollisena tulevana talon ostajana kiinnostaa... Miten isoja marginaaleja pankit tällä hetkellä tarjoavat lainojen korkoihin?

Kirjanpitäjä vääntää hienot vertailutaulukot kilpailutuksen tuloksista seuraavaan blogitekstiin kaiken kansan nähtäville? ;) *vinkvink*

Menninkäinen kirjoitti...

Huh, mitä tekstiä... Heikompi tippuu puolivälissä kärryiltä.
Espanjassa lähes kaikki antavat kiinteistövälityksen hoitaa lainojen kyselyn/kilpailutuksen. Onko lopputulos puolueeton, siihen en ota kantaa.
Tollaset kytkykaupat (missä tahansa) ärsyttää, on selkeämpää saada hinta sille, mitä oikeasti haluaa vertailla. Ja aika mielenkiintoista, ettei joku edes vastaa lainakyselyyn...

Hehkuvainen kirjoitti...

Urpo Turpo: hienoja taulukoita ei noista saa mitenkään, kun data oli niin monimuotoista ja sekavaa. Eli vertailuja ei ole luvassa, mutta marginaalit voidaan kyllä kertoa. :)

Pohjatietona sanottakoon, että emme hakeneet yhteistä lainaa, vaan otimme kaksi erillistä mutta keskenään täysin identtistä lainaa. Marginaalitarjoukset olivat seuraavanlaiset:

OP: 1,050% vakuutusten siirrolla.
Nordea: 1,4%
Handelsbanken: 1,24%
Aktia: miehelle 0,99% ja minulle 1,07% (tai 0,97% ja 1,05% vakuutuksilla).
Danske Bank: 0,99%

Näähän nyt vaihtelee sitten täysin kyselijän tilanteesta riippuen, joten toisten kanssa ei oikein voi vertailla.

Menninkäinen: sen verran on hatussa foliota, etten antaisi kiinteistönvälityksen hoitaa lainaa puolestani. Ja S-Pankilta tuli kuin tulikin vastaus! Pitäisi melkein kirjoittaa siitä oma postauksensa, oli nimittäin sen verran huvittava tapaus...