28.6.2015

Turhasta


Minimalismi on kiehtova juttu. Lueskelen mieluusti aiheeseen liittyviä tekstejä ja pohdiskelen lukemaani. Minimalismiin liittyy usein ajatus tavaroiden vähentämisestä ja erityisesti kaikesta turhasta luopuminen. Turhaa voi tietysti olla tavaran lisäksi myös aineettomammat asiat, mutta minimalismin idea on ehkä helpointa ymmärtää juuri tavaroiden ja esineiden kautta.

Olen tehnyt paljon siivousta, järjestelyä ja luopumista. Luin tässä yhtenä päivänä jälleen yhtä kirjoitusta siitä kuinka voi päästä eroon turhista tavaroista, ja totesin itsekseni ettei minulla oikeastaan ole mitään turhaa.

Sitten löysin yöpöytäni laatikosta vuonna 2012 poistetun viisaudenhampaani (huh huh, katso kuva!), rikkinäisen MP3-soittimen ja käyttöohjekirjan puhelimeen jota minulla ei ole enää vuosiin ollut. Krhm. Resistance is futile - turhaa kerääntyy aina.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Yök, en katsonut. Juuri sain huuleni kuntoon.

Anonyymi kirjoitti...

Toisesta aiheesta... Kiinnostaisi tietää, millaset menkat, kivut ym. on olleet sun viimevuotisen sterilisaation jälkeen. Itse olen jonossa ja essurea en ota.

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: haa, sää olet varmasti jo nähnyt kuvan, koska se on julkaistu kuvablogissamme :D. Silloin ilman varoitusta, joten traumoja saattoi joillekin jäädä.

Anonyymi: kiitos mielenkiinnosta kuukautisiani kohtaan :D! Vastaan mielelläni, vaikkei siitä sinulle mitään hyötyä olekaan.

Haluan ensiksi muistuttaa lukijoita parista asiasta:

1) munanjohtimien poisto (se minulle tehtiin) ei vaikuta mitenkään kehon hormonitoimintaan, joka säätelee yksilöllisesti kunkin naisen kuukautisia. Jos sinulta poistetaan, katkaistaan tai tukitaan munanjohtimet, hormonitoimintasi säilyy sellaisena kuin se luonnostaan on ilman hormoniehkäisyä.

2) minulla on endometrioosi, sinulla toivottavasti ei ole. Endometrioosi aiheuttaa asioita, joita minulla ei olisi ilman sitä. Älä siis missään nimessä odota tai arvele mitään tapahtuvan omalla kohdallasi vain siksi että minulle on tapahtunut jotain.

Haluan kaikkien lukijoiden ymmärtävän, että on tarpeetonta kysyä sterilisaation vaikutuksista kuukautisiin. Niitä ei ole: perinteinen munanjohtimien käsittelyyn perustuva sterilisaatio ei vaikuta millään tavalla kuukautisiin. (Munasarjojen tai kohdun poisto sen sijaan vaikuttaa suurestikin, on siis tärkeää tietää miten sterilisaatio tehdään jos pohtii jälkiseurauksia.) Järkevämpää ja merkityksellisempää on kysyä hormoniehkäisyn lopettamisen vaikutuksista kuukautisiin.

No niin, nyt kun kaikki tietävät missä mennään, voin kertoa anonyymille ja muille kiinnostuneille, kuinka hormoniehkäisyn lopettaminen vaikutti kuukautisiini. :)

Ennen hormoniehkäisyn aloittamista minulla oli runsaat, epäsäännölliset ja vaihtelevasti kivuliaat kuukautiset. Hormoniehkäisyn aikana kuukautiseni olivat säännölliset, kivuttomat ja kaikin puolin kohtuulliset. Hormoniehkäisyn lopettamisen jälkeen kuukautiseni ovat samanlaiset kuin ennen hormoniehkäisystä eli minulle luonnolliset runsaat, epäsäännölliset ja vaihtelevasti kivuliaat. Kipuja ja vuotohäiriöitä aiheuttanee endometrioosi.

Jos lukijalla on kokemusta luonnollisesta, hormonivalmistevapaasta kuukautiskierrostaan ja hän on menossa poistattamaan, katkaisemaan tai tukkimaan munanjohtimensa ja jättää sen vuoksi pois käyttämänsä hormonaalisen ehkäisyn, hän voi melkoisella varmuudella odottaa kuukautistensa olevan sellaiset kuin ne olivat ennen hormonaalisen ehkäisyn aloittamista.

Paitsi että kaikkihan me olemme yksilöitä, joten jokaisen kroppa toimii tismalleen omalla tavallaan. Toisten kokemuksista voi siis saada ainoastaan tietoa toisten kokemuksista, ei niinkään tietopohjaa jolle kannattaisi perustaa omia odotuksia, toiveita tai kauhukuvia.

Anonyymille hurjasti tsemppiä jonottamiseen ja operaatioon, toivottavasti kaikki menee kohdallasi hienosti! :)