15.2.2015

Himmee himatuikku


Saimme joululahjaksi lasiseinäisen lyhdyn, jonka laitoin roikkumaan olohuoneemme ikkunan eteen kukkapöydän ylle. Kuvittelin olevani fiksu ja ostin lyhdyn sisälle alennusmyynnistä valkoisen paristokäyttöisen LED-kynttilän. Löysin juuri sopivan kokoisen ja olin tyytyväinen.

Mahtava keksintö! Paristokynttilä on hämmästyttävän suuresti aidon kynttilän näköinen. Olin aluksi epäileväinen, mutta kyllä se vaan hyvältä näyttää. Ajastintoiminto on loistava: kynttilä syttyy itsekseen, palaa kuusi tuntia ja sitten sammuu itsekseen. Kaunis, paloturvallinen, huoleton ja kätevä ratkaisu, arvelin.

Mutta pöh. Ensimmäinen paristonvaihto meni vielä sen piikkiin, että ehkä tuotteessa oli ostettaessa vähän vanhentunut paristo. Mutta kun valo himmeni uudellakin paristolla mielestäni kovin nopeasti, otin yhteyttä valmistajaan. Pian sainkin vahvistuksen epäilylleni: pariston käyttöikä on noin 50 tuntia.

Eli kun kynttilä palaa kuusi tuntia päivässä, liekki lepattaa yhdellä paristolla reilut kahdeksan päivää. Tosin viimeisenä päivänä valo on jo niin himmeä, ettei sitä juurikaan näy. Paristo on siis vaihdettava suunnilleen viikon välein. Viikon!

Naurakaa vaan, jos teidän mielestänne tämä on normaalia ja olin vain tyhmä kuvitellessani jotain muuta. Ihan tosissani ajattelin, että voin huoletta nautiskella ajastetusta kynttilänvalosta nämä muutamat talvikuukaudet ja miettiä pariston vaihtoa ehkä ensi syksynä, kun taas kaipaisin valoa pimeyteen.

Voin ihan suoraan tunnustaa, etten tullut edes miettineeksi pariston käyttöikää eikä minulla ole tällaisista sähkövimpaimista sen vertaa kokemusta että olisin tämän tiennyt. Jos olisin tiennyt, että joudun viikon välein vaihtamaan kynttilään pariston, olisin todellakin jättänyt sen ostamatta. Tulee meinaan tunnelmavalo melkoisen kalliiksi tällä tahdilla!

No, nytpähän tiedän. Enkä osta enää paristoja, vaan lyhtymme killuu ikkunassa pimeänä. Harmittaa, kun tuli hutihankinta. Tuotteessahan ei sinällään ole mitään vikaa, se ei vain vastaa toiveitani ja tarpeitani. Vielä kerran pöh.

5 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

On meillä ollut tollasia sähkövalopatterivimpaimia, mutta en ole kiinnittänyt huomiota siihen, kauanko patterit kestää, koska käytän ladattavia pattereita (akkuja, korjaisi joku tähän väliin...)

Mutta että viikon välein saa patterit vaihtaa, niin taitaa olla halvempaa ostaa sinne sisään 4h palava tuikkukynttilä. 50 tuikun pussi taitaa olla sen 2-4 euroa kaupasta riippuen...

Mustikkamaa kirjoitti...

Ladattavat paristot (akut kuten edellinen korjasi)!

Hehkuvainen kirjoitti...

Lataus, niinpä tietenkin. Miksi minä en ajatellut sitä?

Rhia kirjoitti...

Mun mielestä on kyllä aikamoinen virrankuluttaja jos paristo kestää viikon. Tosin en tiedä paljonko esim taskulamppu kuluttaisi suhteessa kynttilään jos se palaisi yhtäjaksoisesti kuusi tuntia kerrallaan.
Kannattaa vähän tutkia niiden ladattavienkin akkujen tehoja, niissäkin on nimittäin eroja. Itsellä oli työhuoneella langaton ovikello joka söi niin mahdottomasti paristoja että kun kyllästyin lataamaan niitä töissä viikon-kahden välein niin otin ovikellon pois. Lähinnä kyllästyin siksi että en koskaan muistanut ladata paristoja ja sitten ovikello vaan lakkasi toimimasta. Ei kovin kätevää asiakkaiden kannalta. Kun ovikellossa ei edes mitenkään näe sitä toimiiko se vai ei ellei jatkuvasti sitä itse testipainele.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei ole tosiaan minunkaan tullut kokeiltua taskulamppua poltella noin pitkiä aikoja. (Jotenkin outo sanajärjestys tuossa lauseessa, tarkoitus tullee silti ilmi.)

Tutkin vähän tuota lataushommaa ja tuntui etten kovin helposti löydä laturia tuollaisille nappiparistoille. Joten on jäänyt ostamatta.