3.1.2015

Tukkakriisi ja sen ratkaisu


Suunnilleen kaksi vuotta kestänyt tukkakriisini kulminoitui lokakuussa siihen, että tein sen mitä en koskaan uskonut tekeväni: leikkautin hiukseni lyhyiksi. Ei tullut sentään jenkkisiiliä, vaan naisellisempi pixie cut. Niska on ajeltu eikä sivuiltakaan yllä korvan päälle, päälaella on pidempää hiusta. Näin lyhyttä mallia minulla ei ole koskaan ollut ja muutos edelliseen on suuri. Mutta tykkään kovasti!

Minulla oli pitkään hiustenlähtöä, jonka koin harmilliseksi ja epätavalliseksi. Tuntui siltä, että hiukseni ohenevat tasaisesti mutta varmasti. Suihkussa harmitti lattiakaivoon klimppiytyvät hiukset ja muutenkin tuntui siltä että näen joka paikassa pudonneita hiuksiani. Irtohiukset aiheuttivat stressiä, mikä luultavasti aiheutti hiusten irtoamista.

Luultavasti koin hiustenlähdön suurempana kuin mitä se oikeasti olikaan. Parturi ainakin sanoi, ettei näe mitään merkkejä mainitsemastani ”massiivisesta” hiustenlähdöstä. Hänen mukaansa minulla on hyvin paljon hiuksia, mutta yksittäiset hiukseni ovat ohuita. Tyypillinen suomalainen hiuslaatu siis, ei sen kummempaa.

Heinäkuussa kävin ohentuvan ja rasvoittuvan kuontaloni kanssa hiuspohjan mikrokamera-analyysissä. Kameran kuvat vahvistivat sen minkä jo tietyllä tapaa tunsinkin: hiuspohjani hukkui rasvaan. Vastapestykin tukka oli tunkkainen, lättänä ja ohut.

Onneksi keräsin rohkeuteni ja marssin parturoitavaksi. Nyt hiusten kanssa on huomattavasti hauskempaa kuin aiemmin.

Vaikka hiuksia lähtisi ihan samaan tapaan kuin ennenkin, en kiinnitä siihen huomiota, sillä lyhyitä irtohiuksia ei näe samalla tapaa kuin pitkiä. En murehdi ohentuvasta tukasta joten ehkä tukka pysyy päässä aiempaa paremmin, stressikierre on katkaistu.

Nyt tuntuu siltä, että minulla on oikeastaan aika paljon tukkaa! Lyhyt malli on hyvä kun hiukset ovat ohuet: siinä missä pidempi malli helposti roikkuu päätä pitkin, lyhyet hiukset jaksavat kannatella itseään paremmin ja koko kampaus on ilmavampi. Olen iloisesti hämmästynyt siitä, että tukkani näyttää ja tuntuu tuuhealta.

Lyhyessä tukassa rasvoittuminen ei mielestäni näy niin nopeasti kuin pidemmässä, mistä olen myös tyytyväinen. Aloin myös syksyllä syödä hiuspohjani hyvinvoinnin tueksi vitamiineja ja öljyjä sisältäviä Evonia-kapseleita. En tiedä onko niistä apua, mutta arvelin ettei niistä ole haittakaan. Myyjän kanssa keskusteltuani tulin siihen tulokseen että kannattaa ainakin kokeilla.

Rasvoittumisen suhteen ongelmani ei ehkä olekaan rasvan määrä, vaan laatu. Tiedän, että ravinnossani on hiukan heikosti niin sanottuja pehmeitä rasvoja, joten hiuspohjan talikin voi olla vähän liian jähmeää ja tukkivaa. Vaikka ruokavaliomuutoskin voisi olla paikallaan, ajattelin nyt kuitenkin alkuun kokeilla tällaista sisäistä voitelun kuuria.

Vaihdoin myös shampoota, jotta saisin kuonat pois kunnolla. (Lyhyiden hiusten peseminen on muuten hauskempaa kuin pitkien.) Pitäisi tietysti jossain vaiheessa käydä uudestaan mikrokamerakuvauksessa katsomassa onko tilanne päänahassa muuttunut oikeasti vai onko minulla vain sellainen tunne että asiat ovat paremmin.

Voi tietysti olla että hormoniehkäisy vaikutti negatiivisesti sekä hiuspohjaan että hiuksiin ja tilanne on hiljalleen korjaantumassa kun saatoin sterilisaation jälkeen jättää hormonaalisen ehkäisyn pois. Hankala sanoa, onko vaikutusta ollut ja jos niin mihin suuntaan.

Olen saanut uudesta tyylistäni positiivisia kommentteja. Olen kuulemma nuoremman ja pidemmän näköinen. Hiusmalliani kommentoidaan useimmiten sähäkäksi ja pirteäksi. Kuten jo sanoin, tykkään uudesta tukastani kovasti.

Vaan eihän tämä nyt sentään pelkkää onnea ja auvoa ole näinkään. Hirvittävän monilla on sellainen harhaluulo että lyhyt tukka olisi helppo. Millisiili ehkä olisikin, mutta tällainen päältä vähän pidempi malli vaatii laittamista.

Koska tukka jaksaa nyt nousta pystyyn, se myös tekee sen. Tyynykampaus on hauskuudestaan huolimatta harvoin juuri se kampaus, jossa haluaa esiintyä muulle maailmalle. Pesun jäljiltä tukkani kuivuu kyllä nopeasti, mutta myös asentoihin jotka eivät miellytä minua.

Siinä missä ennen tukkani oli mallia wash and go, pitää sitä nyt toisinaan oikein laittaakin. Vapaalla ja viikonloppuisin en niinkään jaksa vaivautua vaan kuljen laittamattoman reuhkan kanssa, mutta työaamuina on hetki omistauduttava hiusten oikomiselle.

Aiemmin hiukseni kohtasivat vain shampoon, mutta nyt minulla on kuulkaa shampoon lisäksi hiuksiin jätettävä hoitoaine, lämpösuojasuihke, muotoilurauta, muotoilusavi ja hiuslakka melkein jokapäiväisessä käytössä. Fööniä en sentään ole suostunut ostamaan, vaikka parturini sitäkin toki kovasti suositteli.

Onneksi hiusten asetteleminen kohdalleen on nopeaa ja helppoa eli aikaa siihen ei liiaksi mene. Vaikka en muuten perusta pynttäytymisestä vaan tykkään rennosta meiningistä, on tunnustettava että olo tuntuu mukavalta kun tukka on hyvin. Olen aina salaa ihaillut menneissä aikakausissa sitä, että sekä herrat että leidit laittautuivat ja näyttivät huolitelluilta. Aika pienellä vaivalla sitä saa itselleenkin vähän viimeistellymmän ja naisellisemman ilmeen.

Ehkä harmillisinta tässä lyhyessä mallissa on se, että se kasvaa niin nopeasti ulos kuosistaan. Toisin sanoen parturissa on käytävä ahkerasti ja se näkyy kukkarossa. Tässä voisi tietysti olla fiksu ja etsiä hinta-laatusuhteeltaan parhaan paikan, mutta parturin vaihtamisessa on aina riskinsä.

Enkä missään nimessä halua edes ajatella sitä tuskaa, mikä on edessä jos tai kun joskus haluan kasvattaa uudestaan pidemmän tukan. Välivaiheen häröily on ärsyttävää ja hyvännäköistä mallia on vaikea löytää. Mutta murehdin sitä vasta sitten kun on sen aika. Nyt vain viihdyn uudessa tukassani.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Sun tukka on tosiaan sähäkkäja sopii sulle! Tosin tosta yhdestä suvaitsen ollaeri mieltä, nimittäin mulla hiukset tuntuis rasvoittuvan / likaantuvan hitaammin, mitä pidemmät ne on... Se tosin varmasti riippuu muistakin tekijöistä kuin hiusten pituudesta.
Mun tän hetken hiuskriisi on etuhiukset... Ne kasvoivat taas siihen välivaiheeseen "leikkaatko vai kasvatatko pois" ja taas kerran päädyin sitten kuitenkin leikkaamaan esiripun pois silmiltä...

Mustikkamaa kirjoitti...

Yks syy miksen itse raaski (hiustenlähdöstä huolimatta) leikata lyhyttä kuosia, on juuri se laittaminen. Varsinkin luonnonkiharalla tukalla...yyh. Ei nykyinenkään tukka ole wash and go, mutta pahoin pelkään että lyhyt tukka tois vaan lisää stressiä. Mut lyhyt tukka sopii sulle loistavasti!

Kiitos kirjeestä :)!

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: mää luulen että tossa rasvoittumisessa ja sen kokemisessa on monta monessa. Lyhyenä tukkani toki rasvoittuu kauttaaltaan nopeammin kuin pitkänä, mutta jotenkin tässä ei niin haittaa se klähmäisyys. Ehkä sulla on jotenkin sopivasti imutukka! Mitä enemmän imutukkaa, sitä vähemmän haittaa rasvasta :P.

Mustikkamaa: miehelläni on luonnonkihara lyhyt tukka, eikä sitä tarvitse laittaa lainkaan :D. Tosin voi olla ettet haluaisi vetää ihan niin lyhyeksi vaikka hoito olisikin helppoa... Vaikeita ovat hiusasiat välillä!