19.12.2014

Naapuri x 4


Meillä on naapuri, jonka esittelemme kaikille kylässä käyville. Meiltä näkee nimittäin hienosti pihan poikki naapuritaloon, jossa asuu jumppanaapuri. Ilmeisesti jonkinlainen kämppisratkaisu siellä on kahdella nuorella miehellä, joista toinen nukkuu makuuhuoneen puolella ja toinen punkkaa keittiössä.

Tämä keittiössä nukkuva mies on kova jumppaamaan. Toisinaan sitä on sattunut kaverikin todistamaan: jätkä vetää ihan tosissaan aika kovan näköistä voimistelusarjaa, jonka kulun olen oppinut jo osin tuntemaan. Kesämmällä voimistelu tapahtui useimmiten pelkät alushousut yllä, nyt on ollut jo enemmän päällä.

Olen epäillyt, että jumppanaapurimme on ulkomaalainen. En jaksa uskoa, että suomalainen mies nousee aamukuudelta keittiöönsä kotijumppaamaan kirkasvalolampun valossa. Niin, se kirkasvalolamppu! Naapurimme väärinkäyttävät sitä: heillä on keittiön pöydällä kirkasvalolamppu päällä aamujen lisäksi myöhään iltaisin, se loistaa ihan koko ajan. Ajatella.

***

Seinänaapurina meillä on laulava naapuri. En ole nähnyt häntä, mutta jätin hänelle eräänä päivänä seuraavanlaisen viestin:

Naapurista päivää!
Kävin ovella koputtelemassa, mutta et ollut kotona.
Ajattelin vain kertoa, että välillämme oleva seinä on todella ohut. Niinpä säikähdin melkoisesti viime yönä kello 03:00, kun seinään koputeltiin. Samoin säpsähdin hereille lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun kuulin jotain jonka unenpöpperössä tulkitsin lauluksi.
Pyydän jatkossa huomioimaan rakentajan erheen, hänen olisi pitänyt laittaa enemmän eristeitä.

Ystävällisin terveisin,
Hehku

En ole varma ymmärsikö naapuri viestiäni, sillä myöhempien äänien perusteella olen arvellut hänen olevan saksalainen. Mutta onneksi hän on ollut myös melko lailla hiljakseen viime aikoina. Ehkä hän on siirtynyt jodlauksesta hyräilyyn.

***

Talomme toisessa rapussa asuu puhelinnaapuri. Kesällä löysin takapihaltamme puhelimen. Jännittävien vaiheiden ja omituisten puheluiden jälkeen selvisi, että se kuului tosiaan naapurillemme, jolta se oli pudonnut hänen lähtiessään autoilemaan. Omistajan toivomuksesta puhelin pudotettiin postiluukusta, joten emme tavanneet häntä sen kummemmin.

Tässä hiljan vein puhelinnaapurin postiluukkuun puhelinnumerollani varustetun viestin, jossa kysyin saisiko hänen autopaikkaansa lainata eräänä lauantaina, kun saisin vieraita pitkän matkan ja pitkän ajan takaa. Naapuri olikin ystävällinen ja soitti että hänen paikkaansa saisi lainata. Jolly good!

Pakkohan tuota on siis puhelinnaapuriksi sanoa, kun emme ole häntä tavanneet mutta sekä minä että mieheni olemme molemmat puhuneet hänen kanssaan puhelimessa ja hänen puhelimensa on ollut meillä. (Ja kiitos vielä kylässä käyneille, oli mukava tavata!)

***

Neljäntenä on Rajanaapuri. Se on Roope Lipastin kirja, jonka sain siskoltani. Pidän kovasti Roopen kolumneista, mutta kirja ei oikein vakuuttanut. Oli siinä hetkensä, ja asetelma oli hyvä, mutta olisin ehkä toivonut toisenlaista loppua.

Rajanaapuri oli nopealukuinen ja sujuva välipala, kyllä sen mielellään luki. Kirja kertoo kahdesta naapuruksesta, jotka ovat hyvin erilaisia. Molemmat kuitenkin omalla tavallaan aika sympaattisia ja uskottavia hahmoja. Täytyy ehkä joskus lukea Lipastin myöhempää tuotantoa ja katsoa onko hänestä kasvanut kirjailija minun makuuni.

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Hih, mitä naapureita! Meillä on autotallinovinaapuri, sympaattinen naapuri, parkkipaikkanaapuri ja olematon naapuri. Plus kaksi, joilla ei ole nimeä.
Ja kiitos itsellesi, oli kiva poiketa!

Hehkuvainen kirjoitti...

Sulla olikin reipasta tuo kommentointi, kun tuli sama kommentti viidesti... poistin neljä ja jätin yhden, toivottavasti sopii :D. Määkin voisin ottaa sympaattisen naapurin, se kuulostaa kivalta.