28.12.2014

Lippu liehumaan


Saamassamme joululahjapakkauksessa oli tarra, joka kertoi että tuote on pakattu Suomessa.


Tämä herätti minussa hyvin ristiriitaisia tunteita.

Ensiksi kiukustuin. Tuli sellainen olo, että tässä yritetään ratsastaa kotimaisuudella vaikka pelkästään pakkaustyö on tehty Suomessa. Ja on vielä laitettu maininta käsin pakkaamisesta, ikään kuin yritettäisiin uskotella että tässä olisi nyt kotimaista käsityötä parhaimmillaan. Että on jollakin otsaa kehuskella! Tuli jotenkin paha mieli aitojen kotimaisten käsityöläisten puolesta.

Mitähän sitten seuraavaksi? Koska saamme nähdä tarran, jossa lukee "käsin hinnoiteltu Suomessa"? Surettaa koko halpatuontikuvio. Jos kotimaisuusaste jää tosiaan pelkkään pakkaamiseen, en minä kehtaisi sillä kehuskella.

Vuonna 2014 on kampanjoitu suomalaisen työn puolesta. Kampanjan tarkoituksena on ollut muistuttaa kuluttajia siitä, että heidän (meidän, minun, sinun!) tekemillään kulutusvalinnoilla on merkitystä Suomen talouteen. Suomalaisen Työn Liiton julkaisemat laskelmat osoittavat, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluja, synnyttäisi se 10 000 vuosityöpaikkaa.

Niinpä ajattelin tarraa myös toisesta näkövinkkelistä. Eikö ole oikeastaan hienoa että tällaisella tarralla kerrotaan kuluttajalle missä tuotteessa on edes hitunen suomalaista työtä mukana? Näin ostaja voi valita sen tuotteen, joka on sentään pakattu Suomessa, sen sijaan että ostaisi tuotteen joka ei tue kotimaista työtä edes sen vertaa.

Eikö meidän oikeastaan pitäisi vaatia, että Sinivalkoinen jalanjälki ei olisi ainoastaan vuoden 2014 kampanja, vaan tuotteiden kotimaisuusasteen kertominen olisi jatkossa pakollista? Kun tuotteen alkuperä on tiedossa, voimme tehdä todellisia valintoja kotimaisuuden puolesta.

Mitä mieltä olette? Onko tällainen tarra hyvä vai huono?

3 kommenttia:

Urpo Turpo kirjoitti...

Sinällään se tarra on siinä mielessä hyvä, että siitä näkee, että edes jotakin "on tehty" Suomessa eikä vinkuintiassa. Toisaalta se on kuitenkin säälittävää, että sitä suomalaisuutta pitää kaivaa tikulla esille näinkin vähäpätöisestä asiasta kuin pakkausmaa.

Että hyvä vai huono? Ehkä siltä ja väliltä...

Menninkäinen kirjoitti...

Kohta tavaroihin lätkitään tarroja "myyty Suomessa"...

Hehkuvainen kirjoitti...

Urpo Turpo: no taitaa tosiaan olla siellä ja välissä.

Menninkäinen: ehkäpä. Kassalla myyjä lätkäisee tarran päälle samalla kun vetää viivakoodin.