22.11.2014

Firman pikkujoulut


Suomen mahtavimmat pikkujoulut. Näillä sanoilla Musiikkiteatteri Palatsi mainosti Tampere Areenalla esitettävää Queen-musikaalia ja buffetruokailua. Tämän katastrofin kokeneena voin kertoa, että kyseessä olivat ehkä Suomen paskimmat pikkujoulut.

Tampere Areenan yläkerran liikuntasali oli muokattu ruokailu-, tarjoilu- ja tanssitilaksi. Järjestely oli kaikkea muuta kuin toimiva, sillä halli oli jäätävän kylmä. Juhlafiilis hiukan hyytyi kun kaikilla kalisi hampaat. Teki välillä mieli hakea takki ja tumput narikasta.

Narikka oli muutenkin vähän jännittävä juttu. Siitä ei ollut ilmeisesti lipputilausten yhteydessä mitään mainintaa eikä ohjeistusta myöskään paikan päällä. Pidän muutenkin jotenkin törkeänä sitä, että show+buffet -lipun lisäksi tuleekin maksettavaksi kolmen euron narikkamaksu. Tosin narikka oli niin huonosti organisoitu että maksun olisi helposti voinut jättää tekemättäkin.

Tunnelmalliseksi tarkoitettu valaistus oli hiukan liiankin hämyisä, toisin sanoen hallissa oli niin pimeää että ruokailukin meni vähän jännittäväksi, kun ei ollut ihan varma mitä lautaseltaan nappaa. Kylmyyden vuoksi lämminkin ruoka jäähtyi nopeasti ja kaikki maistui pimeässä rosollilta.

Pimeys ja jännittävät valaistusratkaisut aiheuttivat myös turvallisuusongelmia; useampikin showvieras kompuroi hämärässä lattialla oleviin kaapelijärjestelyihin. Meidän seurueemme välttyi kaatumisilta, mutta kyllä siellä ihmiset olivat jo alkuillasta turvallaan kun lattialla oli ylläriesteitä.

Onneksi olin ajoissa ruokajonossa, sillä ruoka kuulemma loppui hiukan myöhemmin kesken. Jälkkäriä riitti kaikille, mutta vain yksi viidestä sai sen syötyä. Onneksi en edes hakenut omaa kippoa vaan maistoin kaverilta, ja karmeaahan se oli. Kuin olisi vaseliinia syönyt. (Se oli olevinaan jotain luumuvaahtoa.)

Baaritiski oli alimiehitetty ja ruuhka siksi koko ajan hirveä. Punaviini tarjoiltiin kylmänä ja olut lämpimänä. Jälkiruokakahvia saimme odottaa puoli tuntia, sillä keitin oli ihan liian pieni tilaisuuden väkimäärälle. Lisäksi kahvia tuotiin pöytäämme ensiksi väärä määrä. Kahvi tarjoiltiin pahvimukeista ja juomavalikoima oli kokonaisuudessaan niukka.

Lippu maksoi 82 euroa ja siihen hintaan odottaisin kyllä jotain parempaa kuin pussikaljafiilistä pimeän ja kylmän liikuntasalin heppoisilla muovituoleilla. En ole mikään fine dining -ihminen vaan pidän rennosta tunnelmasta, mutta tässä tuli kyllä pohjanoteeraus. Onneksi firma tarjosi.

Toivoimme, että illan varsinainen esitys auttaisi unohtamaan surkeat järjestelyt ja masentavat puitteet. Ikävä kyllä esitys oli huono. Toisaalta se oli jo niin uskomattoman huono että meni melkein hyvän puolelle - mutta vain melkein.

En tiedä oliko miksaaja kännissä vai kateissa, mutta jotain siellä tapahtui. Välillä esiintyjien poskimikit jäivät päälle ja kuulimme ylimääräisiä ääniä, välillä taas mikit olivat pois päältä niin että emme kuulleet sitä mitä piti kuulla. Jostain syystä lavalla oli yhdessä vaiheessa myös täysin mikittömiä ihmisiä. Huulien näki liikkuvan, mutta ääni ei kantautunut yleisöön asti.

Soundcheck oli ilmeisesti jäänyt tekemättä, sillä äänet olivat epätasapainossa. Pääosalaulajalle jäi välillä puheosuuksiin kaiku päälle ja hänen mikkinsä rätisi alkuun todella pahasti. Äänitekniikka petti monella tapaa useaan otteeseen. Se varmasti turhautti esiintyjiäkin.

En kyllä ole eläissäni kökömpää musikaalia nähnyt. Ohjelma olisi ehkä ollut parempi, jos olisivat vain esittäneet kappaleet ja jättäneet tyhjänpäiväiset löpinät välistä. Olihan siinä yritystä, mutta kollegoiden kärkevät kommentit osuivat kyllä oikeaan: tuntui kuin olisi katsonut huonoa ala-asteen oppilaiden näytelmää.

En tiedä oliko Kimmo Blom hahmossaan vai pöllyssä, mutta läsnä hän ei ollut. Ääni kyllä riitti Freddien lauluihin, mutta näytti ihan siltä että hän veti esityksen puolihuolimattomasti ja löysästi. Ei ollut aitoa energiaa, vaan tuntui melkein siltä että katsomme harjoituksia, joissa puolet poppoosta on krapulassa.

En voinut edes taputtaa niin, että olisin lämmennyt. Istuimme siis kylmissämme ja epäuskoisina: onko tämä vitsi?!? Ei ollut.

Illan kruunasivat tietysti ne pikkujoulujen vakiosekoilijat. Meidän porukkamme yritti (olosuhteista huolimatta) nauttia esityksestä, mutta naapuripöydistä noustiin lavan eteen kompuroimaan. Tiedätte varmasti kuvion: muut istuvat paikoillaan ja yrittävät nähdä lavan tapahtumia, mutta aina joku pikkujouluna irrottelusta hiukan liikaa innostunut keski-ikäinen Mirkku-Marjatta menee täysin estotta kekkuloimaan kaikkien eteen aiheuttaen muissa katsojissa vähintään myötähäpeää.

"Oottekste kaikki Tampereelta?", huusi lavan sivusta tiukat pohjat kiskaissut mies, kun lavalla yritettiin vetää löyhäjuonisen esityksen jotain draamallisempaa kohtausta. Kukaan ei onneksi vastannut miehelle, ainakaan niin että olisin kuullut. Tunnelma oli sekasortoinen ja jotenkin absurdi. Kävin surutta kahdesti vessassa kesken esityksen, sillä en kokenut menettäväni mitään ja kaipasin jotain tekemistä.

Voi olla, että jossain toisessa tilassa ja paremmalla tekniikalla esitys olisi ihan mainio. Mutta tämä jää kyllä muistiin hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti huonoimpana esityksenä ikinä. Onneksi seura oli hyvää, muutenhan tätä ei olisi kestänyt ollenkaan.

5 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

No huh huh! Toi kuulostaa lähinnä jo piilokamerajutulta... 82 euroa? Mä tekisin reklamaation ja vaatisin ainakin osan rahoista takaisin. Teitäkin on varmaan "muutama" ollut ja firmalta rahaa palanut kiitettävästi...

LB kirjoitti...

Osanottoni,
Tästä herää kysymys; onko tuollaiset "yhteiset" joulut koskaan hyviä?

Jokusia vuosia sitten olin itse myös moisessa ja vaikkei ihan näin mahtavaa valilistaa siitä enää muista, negatiiviseksi jäi sekin. Ruoka oli pettymys, esitys mielenkiinnoton, ja jonka dialogin kuuli ainostaan pariin ekaan riviin.

Lisäksi oli masentavaa olla juhlissa, joissa 90% väestä oli täysin ulkopuolisia, tilanteessa, jossa ei tuntenut vielä omankaan firman naamoista kuin murto-osan.

Käni-häiriköitä en tunnu muistavan, joten ehkä olin moinen itse ?:) -jotain positiivista

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: juu, harmitti kyllä pomon puolesta. Ehkä ensi vuonna käy vähän parempi tuuri...

LB: meillä on ollut ihan hyviä yhteisiä pikkujouluja, en vastusta ideaa jatkossakaan, mutta voisi välillä kokeilla jotain muuta toki.

Rhia kirjoitti...

Huomasin vasta nyt tämän härön pikkujoulupostauksen.
Minä jopa ihan pienen hetken verran harkitsin Queen-musikaalia, olisin vienyt tuon isännän sinne kun hän on kova Queen-fani.
Mutta eipä näemmä maksanut vaivaa. Hiukan outoa että Palatsi on järjestänyt tapahtuman paikassa joka ei mielestäni ollenkaan edes sovi tuollaiseen dining&show-tyyppiseen illanviettoon. Heillä on kuitenkin tyylikäs teatteri, miksei siellä? Lipun hinta on kuitenkin niin kova että tuolla kyllä odottaisi jo aikamoista elämystä. No, elämyksen toki saitte, mutta aika erilaisen kuin odotitte.
Kyllä tuosta kannattaisi jo ihan valittaa. Se että tilan järjestelyt aiheuttavat vaaratilanteita ja esityksen tekniikka tökkii on jo sen asteen mokia että niitä ei pitäisi tapahtumia ammatiskeen järjestävälle taholle pitäisi sattua tuossa mittakaavassa.

Hehkuvainen kirjoitti...

Toisissa puitteissa ja vähemmän pikkujouluissaan olevalle yleisölle esitettynä show voisi olla ihan toisenlainen, luulen. Mutta en voi tosiaan tämän kokemuksen perusteella suositella.