26.10.2014

Kansan suusta kuulet totuuden


Tervetuloa talviaikaan, murmelit! Muistittehan siirtää kellojanne?

Minusta tämän aikamatkailun voisi lopettaa kokonaan. En ole havainnut itsessäni mitään eriskummallisia oireita talvi- tai kesäaikaan siirtyessä. Tai ehkä ne oireet eivät vain eroa riittävästi tavallisista vinksahduksistani. Erilaiset tutkimukset sen sijaan tuntuvat tukevan ajatusta, että kellojen räpläämisestä on ennemmin haittaa kuin hyötyä.

Tosin jos viisareiden kääntelystä luovuttaisiin, olisi kansalla taas yksi puheenaihe vähemmän. Tänäänkin Kansanradioon, tuohon tosikoiden ja veitikoiden muksuluuriin, soitteli eräs närkästynyt mies puhuen suunnilleen seuraavasti:

"Eikö ne voisi siellä eeuussa päättää, että kelloja siirrettäisiin päivällä kello kolme, eikä keskellä yötä? Me vanhukset kärsitään tästä kun pitää yöllä herätä kelloja siirtämään ja pitää ottaa lääkkeitä että saa nukuttua uudestaan. Minultakin viisi naapuria kysyi että voisinko heidän kellonsa käydä kääntämässä."

En ottanut selvää oliko soittaja tosikko vai veitikka. Itse siirryin ihan ilman lääkkeitä talviaikaan herättyäni eli noin kuusi tuntia virallista Suomea myöhemmin. Onneksi aikaero ei nukkuessa häirinnyt.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Musta tää räplääminen on kivaa, koska näin saadaan hetkeksi lisää valoisia aamuja. Mua ärsyttää suunnattomasti herätä aamulla, jos ulkona on pimeää.

Oli se kiva aamulla huomata, et vitsi, ei me onneks mitään kahteentoista nukuttu, kellohan on vasta 11! :D

Rhia kirjoitti...

En kyllä mitään hirveän isoja fyysisiä vaikutuksia ole huomannut, paitsi että kesäaikaan siirryttäessä voi hiukan enemmän väsyttää kun jää tunti vähemmän nukkumisaikaa.
Itsehän siirryn kesä- ja talviaikaan nykyään digitaalisesti. Rannekellosta loppui patteri jo vuosia sitten enkä ole jaksanut ostaa uutta. Seinäkelloja meiltä ei löydy ja herätyskellona toimiva puhelin sekä seinäkellona toimiva tietokone hoitavat homman ihan itekseen. Ainoa jonka joudun manuaalisesti kääntämään on auton kello ja sen teen ihan just silloin kun satun muistamaan.

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: :D Valoisaan aamuun on huomattavasti helpompaa herätä kuin pimeään, minun ainakin on. Sarastusvalo on kyllä kiva keksintö, se minua aina arkisin herättelee. Ei se ole sama asia kuin luonnonvaloon herääminen, mutta vähän parempi kuin säkkipimeään säpsähtäminen.

Rhia: meillä on yllättävän paljon käännettäviä kelloja: molempien rannekellot, yksi seinä/hyllykello, mun herätyskello, mikron kello ja uunin kello.