14.9.2014

Ähellyssukat


Minä tein sen! Vihdoinkin minä tein sen! Selätin mukavuudenhaluni ja neuloin sukat varpaasta varteen. Melkoista ähellystä oli ensimmäisen kanssa: kärjen levennykset tein kolmasti ja kantapään käännön ehkä neljästi. Mutta tuli niistä sitten lopulta sukat, nimittäin tällaiset:


Ei mitään hienouksia, ihan pelkkää sileää neuletta. Tai no sileää muuten, mutta varren yläosa on joustinneuletta ja kantapäässä vahvistettua neulosta. Hauskasti vaihtelevan vihreä lanka on miehen äidin varastoista ja jonkin verran vanhaa (vyötteessä lukee Made in W-Germany). Sataprosenttista polyakryyliä, väittää olevansa konepestävää (30°C) ja kutistumatonta.


Mukailin useita ohjeita, kun yksikään ei kelvannut sellaisenaan. Eivätkä minun muistiinpanoni käy ohjeeksi, mutta kirjoitan silti itselleni tähän ylös kuinka nämä tein (unohtuu kuulkaa muuten saman tien). Lanka oli sukkiin sopivan ohutta, 50 g = 145 m. Puikot 2,5 mm. Molempiin sukkiin meni yksi kerä eli yhteensä käytin 100 grammaa lankaa.

Aloitus ja kärjen lisäykset:
Kahdeksikkoaloitus Ullan tai Malla-sukkien ohjeella (8 silmukkaa molemmille puikolle - jako neljälle puikolle). Lisäykset (x 4) jokaisella kerroksella 1. ja 3. puikon lopussa sekä 2. ja 4. puikon alussa. Sitten lisäykset joka toisella kerroksella (x 4), jokaisella puikolla nyt 12 silmukkaa.

Jalkaterä ja kiilat:
Sileää 40 krs eli kunnes sukan pituus on 14 cm kärjestä (toisin sanoen 5 cm + kiilaan tarvittavat kerrokset lyhyempi kuin sukan toivottu pituus). Kiila on peruskiila mutta nurin päin eli lisäykset tehdään 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa seuraavasti: 1. lisäyskerros, 5 välikerrosta, 2. lisäys, 4 välikerrosta, 3. lisäys, 3 välikerrosta, 4. lisäys, 2 välikerrosta, 5. lisäys, 1 välikerros ja 6. lisäys. Ensimmäisellä ja neljännellä puikolla nyt 18 silmukkaa kummallakin, koko sukassa 60 silmukkaa.

Kantapää:
Silmukoiden jako 12-12-12. Lyhennettyjä langankiertokerroksia Malla-sukkien ohjeen mukaan kunnes keskellä enää kaksi silmukkaa. Kannassa nyt 48 silmukkaa. Kantakavennuksissa neulo vahvistettua neuletta ja ota molemmissa reunoissa yksi lepäävistä silmukoista mukaan kunnes silmukoita sukassa jäljellä 4x12.

Varsi:
Sileää 48 kerrosta ja sitten pohjelevennykset seuraavasti: 4x2 lisäystä, väliin 3 kerrosta. Varressa nyt 56 silmukkaa. Sileää niin pitkään kuin huvittaa ja sitten joustinneuletta kunnes lanka loppuu. Silmukat päätetty joustavasti: 2 oikein, nämä 2 takareunoistaan yhteen, *1 oikein, 2 oikealla puikolla olevaa takareunoistaan oikein yhteen*, toistetaan *-*. (Päättely täällä selkeämmin kuvin ja sanoin.)

En ole kantapäähän täysin tyytyväinen. On opeteltava parempi tapa tehdä langankierrot, ettei tule reikiä (ne ovat onneksi aika huomaamattomia). Kärkilisäykset voisi tehdä samaan tapaan kuin yleensä teen mutta toisin päin tietty, tulisi vielä sievempi kärki. Käyttämäni joustava päättely on ehkä melkein liiankin joustava, nyt sukan varsi lerputtaa ja paljaassa jalassa valuu (mutta eipähän ainakaan kiristä).

En todellakaan ihastunut tähän tekniikkaan. Tässä joutui miettimään kantapään paikkaa ihan eri tavalla kuin aiemmin. Kun teet sukkaa varresta varpaisiin, kantapään paikka on aina sama: kantapää tehdään kun varsi on mielestäsi riittävän pitkä. Varpaista varteen tehtyjen sukkien kantapää on paljon vaikeampi sijoittaa kohdalleen: ohjeesta riippuen oikea kohta aloittaa kantapään teko on kun jalkaterä on 5-10 senttimetriä haluttua pituutta lyhyempi. Ihan älytöntä.

En ymmärrä niitä, joiden mielestä varpaista aloitettua sukkaa on tekovaiheessa helpompi sovittaa kuin varresta aloitettua. Minä pystyn ainakin aivan mainiosti sovittamaan varresta aloitettua sukkaa missä tahansa vaiheessa puikkoja irrottamatta.

Varvasaloitus on yliveto ainoastaan sellaisessa tapauksessa ettei ole varma riittääkö lanka. Tai jos haluaa käyttää langan tarkasti loppuun saakka. Mutta tämänkin voisi toteuttaa niin, että tekee sukan ensin nilkasta kärkeen ja sitten varren erikseen nilkasta ylöspäin. Ehkä kokeilen sitäkin joskus. Mutta nyt fiilistelen tätä - valmiit sukat jes!

4 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Hienot on sukat, vaikka tekniikka tosiaan kuulostaa hiukka vaikealta... Kyllä mäkin aina testailen sukkia puikkojen kanssa, ei siinä oo koskaan ollu ongelmaa.

Hehkuvainen kirjoitti...

Varpaasta varteen neulottaessa on paljon mittailua ja laskemista (tai siltä nyt tuntuu), enkä ollenkaan jaksa sellaista. Sovittamisen helppous tai vaikeus ei sukantekohommissa ole vielä noussut ratkaisevaan asemaan. :)

Anneli kirjoitti...

Kauniit sukat tuli !
Minä joka en sukkia teen, en osaisi sanoa että ei olekaan varsista aloitetut.
Terkut täältä mökiltä :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei tuota työstämissuuntaa tosiaan välttämättä havaitse vaikka katsoisi vähän tarkemminkin. Kiitos terveisistä, takaisin täältä sumuisesta kaupungista!