10.7.2014

Wash and go


Ihmiskoe jatkuu. Muuttolaatikot on aikaa sitten purettu eli vanha antiperspiranttipullokin tuli kaivettua esiin - mutta se ei päätynyt käyttöön vaan tarkemman tarkastelun jälkeen suoraan roskiin, sillä sehän olikin tyhjä. (Kuinka fiksua on pakata muuttolaatikkoon tyhjä antiperspiranttipullo?) Eipä siinä mitään, sillä en ole kaivannut mömmöjä, joita ennen käytin.

Toukokuussa uumoilin, että helteiden alkaessa tulisi ikävä dödöjä ja hikoilua hillitseviä tuotteita. Vaan eipä ole tullut. Tämä on suorastaan epäilyttävän helppoa. Liekö pessimismiä vai uskonpuutetta, mutta piti kuitenkin ostaa varuiksi tällainen "kristall deo block". Olen sitä silloin tällöin kainaloihin sipaissut huomaamatta oikeastaan mitään eroa luomukainaloon, eli enpä ole varma tämän deodoranttikiven toimivuudesta/toimimattomuudesta.

Näitä deodoranttikiviä markkinoidaan usein luonnollisina vaihtoehtoina teollisille tuotteille, mitä ne ehkä tietyllä tapaa ovatkin. Tavallisten markettidödöjen ja -antiperspiranttien sisältämät alumiiniyhdisteet ovat saaneet paljon huonoa julkisuutta ja ekopuolella on yritetty hyödyntää tätä kemikaalikammoa tarjoamalla "puhtaita luonnontuotteita". Yllättävän usein sujuvasti sivuutetaan se tosiasia, että nämä kivideodorantit sisältävät yleensä nimenomaan alumiiniyhdisteitä. Jos joku siis kammoksuu markettipurkkien alumiinia ja käyttää sitä välttääkseen jotain deokiveä, voipi tulla shokki jos hiukan perehtyy asioihin.

Minua viisaammat ihmiset ovat onneksi kirjoittaneet asiasta selkeästi, niin ettei minun tarvitse nolata itseäni yrittämällä kirjoittaa jotain tieteellistä tekstiä, kun en näistä asioista juurikaan tiedä. Anja Nystén tietää (koska on jaksanut ottaa selvää), ja hän on kirjoittanut erinomaisen tekstin antiperspiranttien alumiinista.

On selvää se, että moni asia on monen mielestä epäselvä. Toiset ovat ehdottomasti sitä mieltä, että alumiini kaikissa muodoissaan on vaarallinen ja syöpää aiheuttava aine, jota pitäisi välttää. Toiset ovat vakuuttuneita siitä, etteivät kosmetiikan alumiiniyhdisteet voi mitenkään imeytyä ihoon tai aiheuttaa vaaraa normaalissa käytössä. Jokaiselle löytyy varmasti omaa mielipidettä tukeva kirjoitus, tutkimus, UFO-havainto, tuttavan kummin kaiman kokemus tai enneuni.

Se mitä muut omiin kainaloihinsa työntävät ja kuinka hikoiluunsa suhtautuvat, ei oikeastaan hirveästi kiinnosta minua. Minua kiinnostavat omat kainaloni ja oma perspiraationi. Siksi olenkin lueskellut nyt paljon antiperspiranttiasiaa. Annina Nyholmin Incimix-blogi ja erityisesti kirjoitukset kainalokosmetiikasta ja kosmetiikan imeytymisestä ihoon olivat iloinen löytö, sillä suomeksi oli yllättävän vähän tarjolla kansantajuista asiatekstiä aiheesta.

Kuten Annina kirjoittaa, ihon tehtävä on suojata elimistöä. Terve iho ei päästä aineita lävitseen kovinkaan helposti. Antiperspiranttien alumiiniyhdisteet supistavat ihohuokosia, mutta elimistöön imeytyminen on aivan eri asia. Alumiiniyhdisteiden ja rintasyövän yhteyttä ei ole pystytty todistamaan, kirjoittaa Annina ja minä uskon häntä.

En siis pelkää dödöjen tai muiden kosmetiikkatuotteiden alumiinia. En ostanut deokiveä siksi että se olisi alumiiniton (koska se ei ole), vaan koska minua kiinnosti kokeilla sen tehoa. Ja koska sen pakkaus on pelkkä pahvilaatikko, eikä siitä jää mitään muovi- tai lasipulloa jäljelle. Eikä kyllä ole huono juttu sekään että deokivestä ei jää vaatteisiin mitään tahroja. En usko että satunnainen deokiven käyttö johtaa alumiinin keräytymiseen elimistööni.

En pelkää sitä että alumiini tukkii hikirauhaseni tai ehkäisee kehoni luonnollista kuonanpoistoa jotenkin ratkaisevasti. Kyllä tätä hikeä puskee sen verran kivasti muualtakin kropasta että uskon kuonanpoiston tapahtuvan oikein mainiosti vaikka pari hikirauhasta menisi kainalosta ihan ikuisiksi ajoiksi tukkoon. Jos joskus haluan käyttää dödökiveä, käytän sitä. Mutta nyt se tuntuu aika turhalta.

Tämä antiperspirantiton elämä ei alkanut pelosta vaan laiskuudesta. Puolivahingossa alkanut juttu muodostui tietoiseksi kokeiluksi ja vaikkei tässä kolmen kuukauden kohdalla voi ehkä elämäntavasta puhua niin tavasta kuitenkin. Elämä ilman kainalokosmetiikkaa saattaa hyvinkin sopia minulle. Wash and go!

7 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Eipä ole tänä kesänä tarvinnut paljon hikoilla. Ennemmin villasukat jalassa ja palella :)
Onneksi en kyllä juuri hikoile muutenkaan ja harvoin tarvitsen dödöä.
Mukavaa kesän jatkoa ♥

Alitsa kirjoitti...

Minä huomasin tässä taannoin, että on aivan sama laitanko kainalooni dödöä vaiko enkö. Minä hikoilen todella paljon ja joka paikasta ja saisin dödöttää itseni läpikotaisin ehkäistäkseni hikoilua. Mutta kun hikeni ei haise. Ei sitten millekään, on ollut muitakin haistamassa. Ainoa mihin hienhaju tarttuu, on vaatteet, niistäkin se tuntuu lähtevän tuulettamalla. Ja runsaan hikoiluni tarkoitus on todella (yli-)tehokas vartalon viilennys: ensin hiottaa ja kohta paleltaa. Eli toinen kainolokosmetiikaton täällä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Anneli: villasukat voivat olla kesäkuumallakin hyvä ratkaisu sillä villahan imee hyvin kosteutta :D. Nyt ei tarvitse sinunkaan toivottavasti palella, sen verran riittävästi on lämpöä. Ihanaa kesää! ^_^

Alitsa: puhdas hikihän ei haisekaan, vaan ne ovat ne keholla tai vaatteissa elävät bakteerit joiden hikiorgiat muodostavat hajuja. On kyllä erikoisen hienoa, jos selviät vaatteita tuulettamalla! Minulla on ilmeisesti bakteeriystävällisiä vaatteita, kun niitä pitää kyllä pestä hajun poistamiseksi. No, jonkun kai pitää näitä bakteerejakin hyysätä etteivät loukkaannu kun niitä niin syrjitään :D. Hehkun kainaloon mahtuu pieneliö jos toinenkin!

mustikkamaa kirjoitti...

Ktistallideodorantin alumiini on molekyylirakenteeltaan isompaa, eikä kai tunkeudu ihon läpi samalla tavalla kuin normideodoranttien alumiini (näin oon kuullut) . Käytin joskus luonnonkosmetiikkadödöjä mutta kun opskelijaelämästä siirtyi fyysiseen duuniin, piti etsiä jotain oikeesti toimivaa (ei ois kiva olla töissä haisevana ja kainalot märkänä) eli nyt mennään 25eur normidödöllä kun ei muut toimi...

Yks kaveri käyttää luonnonkosmetiikkadödöjä ja sanoo että toimivat hyvin - siltikin haisee monesti hieltä...

Hehkuvainen kirjoitti...

Juu, tuota molekyylirakennejuttua minäkin luin. Paha sanoa onko se totta vai ei, kun en tiedä. Onko niissä alumiineissa oikeasti niin suurta eroa? Imeytyykö joku alumiini ja onko toinen alumiini imeytymättä? Onko toinen alumiini haitallisempaa kuin toinen? Voiko ihon läpi oikeasti muka imeytyä yksikään alumiini?

En tiedä, mutta en asiaa tutkittuani pidä kovinkaan todennäköisenä että normidödöjenkään alumiini imeytyisi ihon läpi, enkä siis ole siitä huolissani. Mutta en myöskään uskaltaisi lähteä väittämään, että "suuremman molekyylirakenteensa" ansiosta kristallidödö olisi jotenkin turvallisempaa kuin tavan dödö.

Toivottavasti käyttämäsi tökötti on hintansa väärti, sen verran kallista on. Tärkeintähän on että tunnet itse olosi hyväksi kainaloidesi kanssa ^_^.

Yyyh, mää en sitten halua haista toisten neniin kamalasti hieltä. On tietysti vaikeaa sanoa kaverille että se haisee, mutta toivon että mulle sanotaan jos haju alkaa ellottaa. Olen todella tarkkanenäinen, joten uskon huomaavani milloin haisen ja milloin en.

Tosin niin uskovat varmaan muutkin; omiin hajuihinsa tottuu, joten toivon etten totu liiaksi vaan olen tilanteen tasalla. Kainaloita pesemällä ja paitaa vaihtamalla uskon selviäväni niin, ettei kavereita ala harmittaa :P.

Yhtä hajustettua luonnonkosmetiikkadödöä käytin kerran ja sen haisi kainaloissani ihan kissanpissalta. Voin sanoa suoraan että ilman on parempi!!

Tämä on mielestäni hyvin mielenkiintoinen juttu. Siihen pisteeseen on tässä elämässä ja maailmassa tultu, että ihminen ei saa haista hieltä. Minusta se on toisaalta aika pelottavaa. Valtaosa ihmisistä on sitä mieltä, että ihmisen pitää aina haista vähintään suihkunraikkaalta ellei jopa kukkasilta ja muilta mahdottomuuksilta. Hien haju on epäseksikästä, epäsiistiä, luonnotonta, epäkohteliasta ja suorastaan laitonta. Hassua.

Alitsa kirjoitti...

Mun isi haisi usein hyvältä lapsuudessani. Siis silloin kun oli tullut töistä. Ajattelin, että se oli metsän tuoksu, isi kun työkseen osti ja arvioi metsää eli samosi metsiä päivät pitkät.

Sitten tuli äiti ja määräsi isin suihkuun ja paidan vaihtoon. Kun se oli hiki kun haisi.

Hehkuvainen kirjoitti...

:D

Olen haistanut sekä hyviä että pahoja hikihajuja, joten ymmärrän sekä sinua että äitiäsi. Toisen nenään kävi hyvästi, toisen huonosti :).