27.6.2014

Teleporttia odotellessa


Tekes tutki keväällä suomalaisten liikkumista. Tutkimuksen kohteena oli nimenomaan paikasta toiseen liikkuminen eri välineillä, ei siis liikunta urheiluna tai huvina.

Vaikka tutkimustuloksissa olisi varmasti paljonkin pohtimisen arvoista, halusin erityisesti miettiä sitä, kuinka ympäristöystävällisyyden arvostus korreloi negatiivisesti vastaajan tulotason kanssa. Toisin sanoen: mitä suuremmat tulot, sitä pienempi merkitys ympäristöystävällisyydellä oli vastaajan liikkumisessa. Mielenkiintoista, eikö teistäkin?

Olisi ehkä hiukan törkeää väittää, että ainoastaan pienituloiset ja köyhät välittävät ympäristöstä, vaikka vastausten perusteella on selvää että hyvätuloisilla ekologisuus jää monen muun asian jälkeen tärkeysjärjestyksessä. Rikkaat arvostavat liikkumisessaan erityisesti sujuvuutta ja helppoutta, eivät ympäristöystävällisyyttä. Mistä tällainen tulos tulee, mistä se kertoo?

Köyhän on pakko valita edullisia liikkumiskeinoja. Polkupyörä ja joukkoliikenne ovat useimmiten yksityisautoilua edullisempia ja ympäristöystävällisempiä tapoja liikkua. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että pakolla polkeva arvostaisi automaattisesti kulkupelinsä ekologisuutta. Silti juuri pienituloiset pitivät ympäristöystävällisyyttä tärkeämpänä asiana kuin kovatuloiset vastaajat.

Rikkailla luulisi olevan varaa valita ekologinen vaihtoehto, oli se sitten lihasvoimalla tai huipputekniikalla käyvä. Haluan uskoa, että useita se myös aidosti kiinnostaa, mutta muut arvot painavat vaakakupissa vielä enemmän - ja niiden mukaan voi toimia kun rahaa on. Vai onko se muka niin että kun tilipussi kasvaa niin samalla katoaa arvostus ympäristöä kohtaan? Ostetaan se isoin mahdollinen elimenjatke ja pöristellään hipit kumoon?

Millaisia valintoja vastaajat tekisivät ja mitä asioita pitäisivät tärkeinä, jos se ei olisi rahasta kiinni? Entä onkohan tehty samansuuntaista tutkimusta tulotason ja vihreiden arvojen painottamisen suhteesta elämän muilla osa-alueilla?

2 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Toisaalta esim. autoissa, jos on varaa, saa uudemman auton, joissa co2-päästöt on pienemmät kuin vanhemmissa malleissa.

Hehkuvainen kirjoitti...

No niinpä! Rikkailla on varaa valita myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja - jos vain haluavat valita.