3.5.2014

Vaatekaappisiivousta


Luin Rinna Saramäen kirjan Hyvän mielen vaatekaappi ja ymmärsin olevani vaatekaapin väärinkäyttäjä.

Vaatekaappi ei ole epäsopivien vaatteiden hautausmaa. Se ei ole paikka, minne voi säilöä vaatteet joita on kuvitellut joskus ehkä käyttävänsä mutta joita ei koskaan kuitenkaan käytä. Vaatekaapin ei ole tarkoitus olla täynnä sittenkun-, tykkäsinviisvuottasitten-, ehkäjoskus-, kunhalvallasain- tai melkeinhyvä-vaatteita. Vaatteen ei koskaan pitäisi päästä kaappiin säälipisteillä.

Vaatteen pitää ansaita paikkansa kaapissa. Ei riitä ihan kiva, ei riitä se että tekis mieli. Täydellistä vaatetta on vaikea löytää, mutta on silti hyvä pyrkiä siihen että vaatekaapissa olisi vain itselle täydellisiä vaatteita. Annan kaksi esimerkkiä oman vaatekaappisiivoukseni tiimoilta.

Paita nro 1
Se oli edullinen, kivan värinen ja hyvälaatuinen. Ei ole mennyt miksikään vaikka on pidetty ja pesty monta vuotta. Helppo yhdistää eri alaosiin ja eri tilanteisiin. MUTTA. Paita rullasi helmasta to-del-la ärsyttävästi. Vaate tahtoi jotenkin koko ajan nousta niin että kaulus alkoi ahdistaa. Yläosa kerääntyi ihmeelliseksi säkiksi ja helma lörpötti ihan väärässä paikassa. Vartin välein piti kiskoa että olisi kohdillaan.

Tuomio: pois vaatekaapista! Vein paidan kierrätykseen enkä usko jääväni kaipaamaan huonoa istuvuutta ja helman kiskomista.

Paita nro 2
Se oli edullinen, ihanan tuntuinen ja hyvin istuva. Vähän virallisempi ja siisti, mutta silti riittävän rento ja huoleton sopiakseen sekä töihin että arkeen. MUTTA. Paita oli kamala karvastaja. Aluspaita oli täysin nöyhdän peitossa, samoin työtuolini selkänoja. Minut saattoi helposti löytää kun vain seurasi paidasta pudonneita nöyhtäpalloja ja irtokarvojen vanaa.

Tuomio: pois vaatekaapista! Vein paidan kierrätykseen. Ehkä joku ei samalla tapaa ärsyynny siitä että paidalla on ikuinen karvanlähtöaika.

Nyt vaatekaapistani on poistunut kaksi virhehankintaa. Ihmeen kauan ja sitkeästi niitä siedinkin. Ne olivat pääosin loistavia, mutta molemmat myös ratkaisevalla tavalla ärsyttäviä ja huonoja. Hitaasti mutta varmasti aion jatkossa arvioida yhtä kriittisesti muitakin vaatteitani ja poistaa ne, jotka eivät ansaitse olla vaatekaapissani.

4 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Me on oltu samoissa puuhissa tänään!
Hyökkäsin seuraavien vaatteiden kimppuun:

*Ihana, ulkomailta ostettu, pirtsakka paita MUTTA mallia "eikaisehaittaajoselastisuusonkadonnut"

*Kesäinen, keltainen, rento toppi MUTTA mallia "kaitäävenynyriepuolijoskusmulleoikeaakokoa"

*Simppeli, moneen sopiva, aina muodikas musta toppi MUTTA "kivakunnousetjasaatmalliltasirintavarustukseninäyttämäänvalahtaneilta"

*Kaunis, kevyt ja huolitellun lookin luova kauluspaita MUTTA "haittaakssejosnapitsoitissienvälissä?"

Näiden rakkaiden riepujen lisäksi lähti parit kengät (toiset miehen) ja muutama muu parhaat päivänsä nähnyt yläosa.

Saaks nyt tilata pari kivaa juttua netistä? :)

Hanniina kirjoitti...

Vaatteisiin voisi varmaan soveltaa samaa logiikkaa kuin yks tuttu aikanaan CD-levyihin. (Antoi niitä pois aika urakallakin, todellinen musiikinystävä.) Oli alkanut käydä levyhyllyä läpi ja kysyä itseltään: "Kuuntelisinko tätä nyt?" Jos vastaus oli ei, senkun kiertoon!

Vaatteissa kausivaihtelu on toki käytännön syistä hieman ymmärrettävämpää, mutta ehkä kysymyksen voisi muotoilla näin: "Pitäisinkö tätä nyt, jos sää sallisi?"

Mrs.Marple kirjoitti...

Muuton aikana karsin suurella kädellä sellaisia mitä en kertakaikkiaan pitänyt, osa meni kierrätykseen ja osa materiaalilaatikkoon - niistä tulee matonkuteita tai muuten uusiokäytetään.

Pitäis käydä uudelleen läpi, muutenkin tavaroita pitäisi vähentää taas reilulla kädellä, vaikka ei ole lisää hankkinutkaan (kankaita ja lankoja ei lasketa).
Se on niin jotenkin mieltä keventävää puuhaa :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: :D Ei haittaa jos napit soi tissien välissä, jos on hyvä biisi ;). Miehen vaatepuoli on aika hyvin läpikäyty, omaakin karsittu jo aika kovasti. Vielä täytyy omat käydä kunnolla läpi. Pois pitää heittää ainakin parit alkkarit, joista on elastisuus kadonnut ja jotka pyrkivät aina pakenemaan pakaravakoon. Hyh.

Hanniina: kausivaihtelu on syytä huomioida, mutta tuo kysymys on hyvä. Kannattaa kysellä itseltään paljon kun siivoaa vaatekaappiaan - ja kannattaa sitten vastata rehellisesti.

Mrs.Marple: mielikin tosiaan kevenee näitä poistoja tehdessä. Turha tavara kuormittaa paitsi hyllyjä ja kaappeja, myös mielen varastotiloja.