21.5.2014

Ohjaava otus


Kuulin maanantaina töissä hyviä uutisia: työharjoittelijamme jäävät meille kesäksi töihin. Mielettömän hieno juttu. Sen verran kovasti olen uusiin tekijöihin panostanut, että vedin pienet voitontanssit tästä kuullessani.

Koska meillä on ollut syksystä asti selkeästi henkilöstövajausta, pomo on tietysti haalinut innolla ilmaista työvoimaa eli harjoittelupaikkaa tarvitsevia opiskelijoita. Kaikkein mieluiten töihin olisi kai otettu kokenut tekijä ihan oikealla palkalla, mutta harkkareita on helpompi löytää.

Harkkarit tosin teettävät vakiporukalla enemmän töitä kuin itsenäiseen työskentelyyn pystyvä henkilö. Huomasin tämän kovin omakohtaisesti kun meillä oli yhdessä vaiheessa kevättä neljä harjoittelijaa yhtä aikaa talossa ja jokaiselle on pitänyt antaa vierihoitoa. Rautalangasta vääntäminen on tullut tutuksi.

Päivittäisen neuvomisen ja opastamisen lisäksi pääsin ihan viranomaistöihinkin, eli olin yhden harjoittelijan näyttötutkintoarvioijana. Siitä harjoittelijasta ei ollut kirjanpitäjäksi, mutta muuten oli oikein mukava tyyppi ja avuksi sillä tapaa kuin suinkin kykeni. Opin paljon hänen ohjaajanaan ja arvioijana olemisesta on luultavasti hyötyä myös omien opintojeni kannalta, vaikka koulutuksemme ja sitä myöten tutkintorakenteemme näyttöineen onkin erilainen.

Yksi harjoittelijoistamme päätti koulunsa jo aiemmin keväällä ja on nyt ollut jo hetken aikaa meillä ihan palkollisena. Ja nyt tosiaan kuulin että myös ne kaksi uusinta harkkaria ovat jäämässä ainakin kesäksi. Kaikki edellämainitut ovat kyllä hakemassa jatkokoulutukseen, eli syksy on sitten vielä ihan avoinna jokaisella.

Olen todella iloinen näistä työuutisista, sillä perehdytykseen ja neuvomiseen on kulunut paljon aikaa. Se aika on tietysti ollut pois omista töistä. Varsinkin kiireimpään tilinpäätösaikaan ei olisi ollut yhtään ylimääräistä minuuttia käytettäväksi toisten neuvomiseen, mutta onneksi kaikki harjoittelijamme ovat olleet sen verran pystyviä tekijöitä että panostus on kannattanut.

Aika pitkään menee ennen kuin kirjanpitäjäharjoittelija on enemmän hyödyksi kuin haitaksi, sillä varsinkin alkuvaiheessa hommia tehdään kädestä pitäen ja vähän edistyneempienkin tekemiset pitää aina tarkistaa. Hommat tulee tehtyä nopeiten kun ne tekee itse, mutta sellaista ajattelua on pitänyt välttää kiireestä huolimatta.

Minusta on mukavaa opettaa ja neuvoa. Harmittaa ainoastaan se kun en osaa vastata. Harjoittelijamme kysyvät jo niin hyviä kysymyksiä, että usein voin vain levitellä käsiäni ja ohjata kyselijän toisaalle. Olisin oikein mieluusti enemmänkin perehdytyshommissa, mikäli minulla olisi vastaavasti vähemmän muita töitä.

Ensimmäinen kesälomaviikko siintää jo horisontissa. Kesälomani on taas pätkissä, jotta hommat tulee hoidettua ajallaan. Mutta nyt on sentään toiveita siitä, että jotain tulee tehtyä myös silloin kun olen poissa.

3 kommenttia:

Menninkäinen kirjoitti...

Edellisellä työpaikalla pääsin/jouduin perehdyttämään uuden työntekijän oltuani itse 2 kk siellä töissä aloittaen täysin ummikkona. Joskus tosiaan sai laskea hitaasti sataan ja antaa toisen tehdä työt vaikka tiesit, että itse tehtynä ne olisi tullut tehtyä paljon nopeammin.

Sä olet varmasti hyvä, rauhallinen ja kärsivällinen opastaja. Kiva, että saatte apujoukkoja helpottamaan kiireissä...

Aurinkoista ekaa lomapätkää!

Sanna kirjoitti...

Hauska lukea harjoitteluista välillä tältäkin kannalta! Noinhan se varmasti työnantajan/vakkareiden näkökulmasta on. Terveisin nimimerkki aloitan ensi viikolla harjoittelijana uudessa paikassa :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Menninkäinen: kun on itsekin ollut joskus harkkarina, ymmärtää hyvin sitä epävarmuutta ja tietämättömänä toimimisen hankaluutta. Mutta tekee kyllä hyvää olla välillä myös tällä ohjaavalla puolella. Osaan nyt entistä enemmän arvostaa niitä, jotka ovat jaksaneet neuvoa minua ;).

En tiedä tuosta rauhallisuudesta, ehkä olen kärsivä(llinen)... no, ainakin ovat uskaltaneet tulla edelleen kysymään juttuja joten liian pelottava en voi olla :D.

Sanna: hui miten jännää, uusi paikka! Toivottavasti saat asiantuntevaa ja mukavaa opastusta. Ja toivottavasti uudessa paikassa osataan arvostaa sinunkin panostasi. Tsemppiä harjoitteluun! :)