6.9.2013

Vaatteen hinta


Huili-lehden uusimmassa numerossa oli mielenkiintoinen (mutta kurjan pintapuolinen!) juttu kotimaisten vaatettajien ekologisuudesta. Artikkelin ehdottomasti parasta antia oli suomalaisen vaatteen hinnan anatomian selvittäminen. Nurmi-merkin Dahlia-jakku on valmistettu hampusta ja ommeltu Lahdessa.

Jakun kokonaishinta on valmistajan nettisivujen ja Huilin tietojen mukaan 229,00 euroa - mutta pieni yhteenlasku antaa minulle summaksi 228,10 euroa. Huili on joko pyöristänyt hintoja tai unohtanut jonkun 90 sentin siivun laskelmistaan, sillä lehden tarjoamien osahintojen yhteissumma on tosiaan 228,10 eikä 229,00 euroa.

No, minä tein omat kaavioni joissa käytin Huilissa mainittuja hintoja, ja jakun kokonaishinta on minun laskelmissani nyt sitten 228,10 euroa. Tuolle puuttuvalle 90 sentille ei nyt mahda mitään, eikä se lopputulokseen nyt mitenkään dramaattisesti ehkä vaikutakaan. Suuret linjat ja pointtini (jos sellaista edes on) erottuvat kyllä näilläkin numeroilla. (Ai miten niin kirjanpitäjä viilaa pilkkua...) Klikkaa kuvia isommiksi, näet paremmin!


Kaupan kate lohkaisee valtaosan hinnasta. Tämä on ymmärrettävää, mutta se ajaa kuitenkin ajattelemaan että olisi mukava pienentää tuota myyjän katesiivua ja ostaa vaatteita mahdollisimman suoraan tuottajalta hiukan halvemmalla. Tai vaikka samallakin hinnalla, mutta joka tapauksessa niin että valmistaja saisi isomman osan itselleen.

Jotenkin järkyttävää on se, että tuotteen arvonlisävero on lähes yhtä suuri kuin kaikki materiaali-, valmistus-, pakkaus- ja kuljetuskustannukset yhteensä. Ja tämä siis jakussa, joka ommellaan Suomessa (jossa toivon ompelijan saavan ihan oikeaa palkkaa). Kuinkahan pieni tuo violetti siivu olisi, jos tehtäisiin vastaava kaavio halvan työvoiman rättihelvetissä valmistetusta tuotteesta?


Tässä alemmassa kaaviossa olen vielä pilkkonut ensimmäisen kaavion valmistuskustannukset pienempiin osiin. Puolet valmistuskustannuksista koostuu leikkuusta ja ompelusta. Yli kahdensadan euron jakusta ompelijan osuus on parikymmentä euroa. Minusta se kuulostaa jotenkin tosi pieneltä summalta. Vai kuulostaako se pieneltä vain siksi että tuotteen arvonlisävero on melkein kaksi kertaa niin suuri kuin ompelijan palkkio?

Nuo ihan pienimmät siivut menivät epäselväksi silpuksi, mutta yritin tehdä kaavioista mahdollisimman selkeitä. Minusta tällainen tieto on kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää. Kiitos Huili!

3 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Tämähän oli mielenkiintoinen juttu. Uskomatonta :O
Enkä ole tuotakaan tiennyt että kaupankate on noin suuri. Mutta myyväthän he jo 70% alennuksella tuotteitaan !
Kiitos sinulle tästä, tulin "vähän viisaammaksi" :)

Anonyymi kirjoitti...

Ota huomioon, että ompelijan palkkioon menevä osuus lienee palkkio sivukuluineen. Jos (ja kun) näin on, jää ompelijan osuudeksi joku 18 euroa, josta valtio vielä niistää verot. Loppu menee työnantajan maksuihin.

Hehkuvainen kirjoitti...

Anneli: kovien alennusmyyntien aikaan kauppa taitaa myydä vaatteita sisäänostohintaan (tai jopa sen alle). Tällaista hintatietoutta soisi jaettavan laajemminkin.

Anonyymi: otan otan, siksi tuo niin kovin pieneltä kuulostaakin. En tiedä yhtään kuinka kauan tuollaisen jakun leikkaamiseen ja ompeluun menee aikaa. Tekeekö ammatti-ihminen sen huippuvälineillä puolessa tunnissa vai meneekö siihen useita tunteja?