11.8.2013

Leffat pussiin


Pidän kovasti elokuvista. Erityisesti niistä vanhoista suosikeista, joita tallennettiin televisiosta ja katsottiin videoilta moneen kertaan. Mutta kun JVC-nauhuria ei enää ole, joutavat VHS-nauhatkin uusiokäyttöön. Siispä kokeilemaan niistä askartelua (kun kaikki muut ovat ehtineet tähän junaan jo vuosia sitten).

VHS-kasettien purkaminen on ihan oma hommansa. Yhden avaa näppärästi, jos ruuvit eivät ole jumissa, mutta siinä muutaman kymmenen jälkeen alkaa homma tuntua jo työltä. Työ on kuitenkin nyt tehty ja minulla on varmaan miljardi kilometriä nauhaa. Pitäisi vain keksiä mitä siitä tekisi ja miten.


Päätin pyöräyttää nauhaa rukilla. Värttinälläkin olisi varmasti onnistunut, mutta rukilla oli nopeampaa. Muodonmuutos näkyy yllä olevassa kuvassa: leveästä nauhasta tuli kapeaa narua. Magneettinauha on muovisen tuntuista, jäykkää, venymätöntä, muotonsa pitävää, kiiltävää ja vahvaa.

En ole vielä kokeillut nauhan työstämistä sellaisenaan, vaan siirryin heti kehittelemään kierretyn narun käyttöä. Yritin virkkaamista. Onnistuu, mutta jälki on minun makuuni liian epätasaista. Samoin kävi neulomiskokeilussa. Tuloksena on reikäinen, epätasainen ja karhean kulmikas pinta. Ehkä yhdistettynä johonkin toiseen lankaan tai naruun tulos olisi tiiviimpi, tasaisempi ja pehmeämpi. Työstäminen virkkuukoukulla ja puikoilla on nihkeää ja hidasta.

Pohdin myös erilaisia kutomis- ja punontamenetelmiä. Minulla ei ole kangaspuita, joten sitä en päässyt nyt testaamaan. Haluan testata vielä ainakin jonkinlaisen kudontakehyksen ja puuvillaloimen. Kaiken kaikkiaan VHS-nauhasta pyöritelty naru on niin jämäkkää, että yksinään siitä on vaikeaa saada sievää pintaa. Materiaalia onneksi on paljon, joten voin jatkaa kokeiluja. Nyt päädyin kuitenkin yhdistämään narun puuvillalankaan.


Virkkasin mustasta Kotiväki-langasta pienen pussin ja kuljetin VHS-narua puuvillalangan mukana. Virkkasin VHS-narun mukaan rakenteeseen, en siis virkannut sitä (koita tätä nyt sitten selittää). Silmukoita muodostin siis ainoastaan puuvillalangasta, joka siihen hommaan hyvin taipui, ja jäykkä magneettinauha kulkee silmukoiden sisässä kuin pujoteltuna.


Yritin saada kuvaan tuon narun kiiltävyyden, sillä se on aika hauska puuvillalankaan yhdistettynä. Arkinen puuvilla saa heti iltalaukkumaisen fiiliksen, kun mukana on vähän kimalletta. Kuvassa on myös jättimäiseltä näyttävä peukaloni, joka ehkä antaa vähän vihjettä siitä kuinka ohutta tuosta narusta tuli. Se on tuollaista suunnilleen millin paksuista.


Ompelin pussiin vetoketjun (napattu talteen jostain vanhasta laukusta) ja puuvillaisen vuorikankaan. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Lähinnä sen vuoksi, että tekeminen oli vaivalloista ja valmiiksi saaminen varsinainen työvoitto. Systeemi vaatii vielä kehittelyä.

8 kommenttia:

Alitsa kirjoitti...

Hyvin luova idea jälleen kerran! Kohtahan sinä voisit perustaa käsityöläisille ideapankin, josta he voisivat liisata ideoitasi omaan myyntituotantoonsa.

Opin Rubriikin muovinäyttelyssä termin "ylöspäin" kierräminen, mitäs esmes Globe Hope tekee. Ja sinä! Kymmenen pistettä ja papukaijanmerkki minulta! :)

Miisa kirjoitti...

Pussukasta tuli oukein nätti!

Jäikö sulle paljon videonauhaa vielä, ois kiva nähdä miltä se näyttäis vaikka jonkun kirkkaan värisen langan kanssa ;)

Zepa kirjoitti...

Kivoja kokeiluja ja palkitseva lopputulos! On niin hienoa, kun aivot pääsee askartelemaan tällaisten kans, ja myös kädet. Monipuolista ja tuloksellista!

Anneli kirjoitti...

Voi että on kaunis. Hienoa sinä :)

Sari kirjoitti...

Todella hyvännäköinen pussukka. En ole itsekään kokeillut nauhojen käyttöä, vaikka turhia on videoista tullutkin. Katsominen jälkeen on päättänyt vain hävittää ne. Meillä on vielä kotona kahdetkin laitteet, joten katsomaan pystyy.

Hehkuvainen kirjoitti...

Alitsa: kiitos pisteistä ja papukaijamerkistä ^_^.

Miisa: nauhaa on vaikka kuinka hirveästi jäljellä, olen ihan pulassa sen kanssa O_o. Täytyy jatkaa testailuja erilaisten lankojen ja menetelmien avulla.

Zepa: vaikka joudun työssänikin käyttämään aivojani, tuntuu siltä että askarrellessa aktivoituu ihan eri aivoalueet ja pulmanratkaisu rentouttaa. Jännä :).

Anneli: kiitos :).

Sari: ihmisillä on noita videonauhoja niin paljon, että kyllähän ne melkein jätettä tahtovat olla. Vaan kun minulla on tämä vamma, että mitään ei voi heittää pois ennen kuin on edes vähän yrittänyt hyödyntää sitä ;).

Alitsa kirjoitti...

Jos joskus lisätienesti (ja superkierrättäminen)kiinnostaa, niin Tampereella on useita liikkeitä, jotka ottaisivat noita myyntiinsä. Mä on ihan pähkinöinä tästä sun ideasta. :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Hih, hauskaa että idea innostaa :). Lisätienesti kuulostaa aina mukavalta - paitsi jos se aiheuttaa lisätyötä (mitä se kyllä useimmiten aiheuttaa). Mutta pidän aina kaikki vinkit mielessä ;).