6.8.2013

Jalat kesäkuntoon!


Naistenlehdet tursuavat alkukesästä vinkkejä ja niksejä, joiden avulla kaikenlaiset kampurat saadaan sandaalikelpoisiksi ja kukkamekkoihin mätsääviksi. Haluan avuliaasti kantaa korteni kekoon, koska onhan minulla tästäkin asiasta mielipide. Mitä sitten että muut ehtivät jo aikaa sitten ja vinkkailevat kohta hiihtolatumuodista, vielä on kesää jäljellä ja jalkojen kesäkunnosta on syytä huolehtia edelleen. Ettei vaan päästä repsahtamaan tai muuten näyttämään elähtäneiltä!

Ensinnäkin haluaisin huomauttaa, että olevinaan asiantuntevat naistenlehtiartikkelit vouhottavat aivan liian paljon kovettumien poistosta päkiöistä, kantapäistä ja varpaista. Johan sen terve järkikin sanoo, että kovettunut nahka suojaa paitsi paahtavan kuumalta asfaltilta, myös kävyiltä, männynneulasilta ja pihatien sepeliltä paljon vauvanpepunpehmeäksi hinkattua ihoa paremmin. Kunnolla parkkiintunut ja tunnottomaksi kuoleentunut jalkapohjien iho on ihan ehdoton kesällä, kun paksu kenkä ei suojaa kävelijää ympäristön vaaroilta.

Luulenkin että nämä kovettumanpoistovimmaiset ovat salaliitossa kenkämyyjien kanssa, erityisesti niiden "tuntuu kuin kävelisit paljain jaloin" -kenkien myyjien. Toiset käskevät ihmisten hinkata jalkansa suojattomiksi ja sitten toiset myyvät niihin hinkattuihin jalkoihin suojia, jotka ovat "kuin toinen iho". Sattumaako? No enpä usko.

Toinen naistenlehtien lempiaihe kesäjalkoja käsitellessä on jalkahien ehkäisy. Jännittävää, kun yleensä väittävät niissä artikkeleissa että on konsultoitu jotain terveysalan ihmistä, mutta onhan nyt ihan selvää että hikoilun ehkäisy on kaukana terveellisestä! Hikoilun tarkoitus on poistaa ihmisestä kuona-aineita. Se on erittäin tärkeää, samasta syystä kakankin on kuljettava. Oletteko kuulleet jonkun terveysalan ammattilaisen puhuvan ulostamisen ehkäisystä? No ette, koska sehän olisikin ihan päätöntä! Kuona-aineiden pitää poistua elimistöstä ja siksi hoitoalan ihmisiä aina kiinnostaa kovasti se että suoli toimii riittävän usein.

Onkin siis ihan oikein ja tärkeää hikoilla. Varsinkin kesäkuumalla, koska hikoilu on myös kehon keino viilentyä. Lämpöhalvauksen ja nestevajauksen yksi oire ja hälytysmerkki on se, että hikoilu loppuu. Ole siis huoletta, jos kenkäsi ja sukkasi ovat hiestä märät, se kuuluu asiaan ja on tervettä.

Monet (varsinkin naiset, olisi ehkä kiva jos miehetkin) tykkäävät lakata kesällä varpaankynsiään jollain vinkeillä väreillä. Tämähän onkin vallan hauska tapa, jolla saa helposti pientä piristystä ulkonäköön. Mutta on aivan turha rajoittua pelkästään kynsiin, sillä kesäjalat näkyvät usein kokonaan! Ole tänä kesänä rohkea ja erotu joukosta!

Muista siis kävellä usein avojaloin, niin saat jalkapohjiisi sen vihertävänmustan sävyn, josta talvella voi vain haaveilla. Kunnolla kuivaan ihoon värjäytymät tarttuvat hyvin, eikä tarvitse huolehtia siitä että ne heti ensimmäisessä pesussa lähtisivät pois.

Älä suotta käytä pelkästään yhden mallisia sandaaleja, sillä kenkätyyliä vaihtamalla saat varmasti uniikit rusketusrajat jalkapöytiäsi, nilkkojasi ja sääriäsi koristamaan. Voit kokeilla kikkailla erilaisilla raidoituiksilla, joita remmikengillä saa aikaan. Jos jotkut raidat ovat tummempia kuin toiset, on efekti mukavan kolmiulotteinen. Ei kannata murehtia, jos ei ole taipuvainen ruskettumaan kauniisti. Punainen on mahtava väri ja se sopii erityisen hyvin kesään.

Jos aurinkoa ei näy, ota ihmeessä piristävä ja edullinen tekorusketus sääriisi. Itseruskettavia tuotteita on useita eri oranssin sävyjä ja pistävä haju on usein sitä paitsi niin voimakas, että se peittää alleen jopa jalkahien löyhkän. Tai sekoittuu siihen juuri sopivasti niin, että sinun ei tarvitse ainoastaan näyttää kesäiseltä vaan voit myös tuoksua siltä. Jalkahiki ja henkilökohtaisen hygienian sopiva laiminlyönti täydentävät oman tuoksukuviosi vastustamattomaksi kimaraksi, joka kertoo kanssakulkijoille sen miten avoimesti, huolettomasti ja täysillä nautit kesästä.

Kesäjalkojen somisteiksi sopivat myös hyttysenpuremat, naarmut ja mustelmat. Pari kunnon paukamaa sääriluun päällä ja aina uudestaan auki revittävä rupi polvessa, nehän ne ovat kesäjalkojen varmat tuntomerkit! Jos olet jo luovuttanut naistenlehtien esittämien monimutkaisten hoitorutiinien edessä, heitä huoli pois - jalat saa takuuvarmasti autenttiseen kesäkuntoon vaivattomamminkin.

5 kommenttia:

HootHoot kirjoitti...

:D Ei mulla muuta. Vaan :D

Miisa kirjoitti...

Huikeeta! :D

Sari kirjoitti...

Kiitos parhaista ikinä lukemistani jalkojen hoito-ohjeista!

Mustikkamaa kirjoitti...

Kannattaa myös hyvissä ajoin lopettaa se sheivaaminen, jotta talveksi ehtii kasvattaa sen paksun, lämmittävän karvapeitteen!

Hehkuvainen kirjoitti...

Olet aivan oikeassa, Mustikkamaa! Kesämekkojen kausi jatkuu sitä pidemmälle syksyyn, mitä tuuheamman turkin ehtii itselleen kasvattaa ;).

Kiitos kommenteista ^_^.