25.4.2013

Kaukana Kansasista


Gregory Maguire on kirjoittanut hienon kirjan. Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot kertoo toisen puolen tutusta tarinasta eli siitä kuinka Dorothy lennähti pyörremyrskyn mukana Idän Ilkeän Noidan päälle Ozin ihmeelliseen maahan.

Kirja on kertomus Idän Ilkeän Noidan siskosta Elfabasta, josta tahtomattaan tuli Lännen Ilkeä Noita. Tutuissa tarinoissa Noita on esiintynyt aina melko yksiulotteisena ja ilkeänä hahmona, eikä riemulla ole rajaa kun Dorothy surmaa tämän.

Vaan minäpä taidan pitää enemmän tästä Maguiren versiosta. Harmitti niin vietävästi kun sen Dorothyn piti tulla sotkemaan kaikki! Siinä ehti neljän ja puolen sadan sivun aikana niin kovasti kiintyä vihreäihoiseen, oikeudenmukaiseen, kovia kokeneeseen, älykkääseen ja pohdiskelevaan Elfabaan, että olisin kyllä toivonut hänelle parempaa loppua kuin tulla pikkulikan tappamaksi.

Kirjasta on kirjoitettu lukuisia arvosteluita (esimerkiksi tällainen ja tällainen), jotka ovat paljon syvällisempiä ja parempia kuin tämä omani. Kannanpa silti kömpelösti oman korteni kekoon ja kerron että tykkäsin. Helppoa ja nopeaa luettavaa niille, jotka sellaista kaipaavat. Samalla kuitenkin filosofinen ja monikerroksinen tarina niille, jotka haluavat intensiivisemmän lukukokemuksen. Tämä ei ole satu lapsille, vaan miehille ja naisille.

2 kommenttia:

Yamaba kirjoitti...

Tämä on varmaan kirja joka pitää lukea.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei pidä, mutta kannattaa ;).