5.10.2011

Lista-addiktin tunnustukset


Urpo Turpo kirjoitteli jokin aika sitten tekemästään tehtävälistasta. Minä olen suuri listojen ystävä, ja olen huomannut saman kuin Urpo Turpo: konkreettisen listan avulla niihin tekemättömiin töihin tarttuu astetta innokkaammin kuin ilman listaa.

Olen kirjoitellut muisti- ja tehtävälistoja itselleni niin kauan kuin muistan. Välillä enemmän ja välillä vähemmän; joskus menee pitkiä kausia etten listaile mitään, joskus tuntuu että tehtävää on ihan listattavaksi asti. Ihan perusjuttuja niin kuin pyykinpesua tai suihkussa käyntiä ei listaan tarvitse kirjoittaa, ne kyllä muistan ihan muutenkin. Tai oikeammin: ne tulee tehtyä muutenkin.

Kyllä minä muistan ne muutkin roikkuvat tehtävät, mutta niitä on jotenkin helpompi järjestellä ja käsitellä kun ne ovat paperille kirjoitettuna. Ja tuottaa tavattoman suurta tyydytystä viivata tehty asia listalta sitten yli! Valmiiksi saamisen riemu on lähes kaksinkertainen siihen nähden, että vain tekisi tehtävänsä ilman listaa ja yliviivailua.

Tehtävälistan ansiosta koen olevani jotenkin tehokkaampi, tunnen saavani enemmän aikaan kuin ilman listaa. Joidenkin mielestä tämä voi nyt kuulostaa ihan itsensä kiusaamiselta, mutta listanhan voi muokata aivan mieleisekseen. Jos listalle väkisin tulee niitä pakkopullamaisia tehtäviä, niin voihan siihen kirjata myös mukavia juttuja.

Arvaan, että useimmilta "unohtuu" liian helposti itsensä hoitaminen, siis miksipä ei omaan tehtävälistaansa kirjoittaisi vaikkapa jalkakylpyä, hieronta-ajan varaamista, kävelylenkkiä tai päiväunia! Ehkäpä saisit viimeinkin ostettua ne teatteriliput tai sovittua kahvilatapaamisen ystäväsi kanssa, jos se lukisi listallasi...?

7 kommenttia:

Mustikkamaa kirjoitti...

Mä oon ihan lista-addikti myös 8). Rahankäyttöä helpottaa kuukausittainen menolista, vapaa ajalla pidän mm. luetut kirjat -listaa ja huonekasvien kastelulistaa. Sit on vielä nää listat mitä mun ongelmat ylläpitää (tietänet mitä tarkoitan). Nyt on uutena kokeiluna neljän viikon koiralenkkilista, ihan sen takia että tiedän paljonko ulkoilua tulee keskimäärin päivässä/viikossa. Tehtävälistaa en varsinaisesti pidä, mut kai sellainenkin olis ihan hyvä - toisaalta kai kalenteri ajaa osin saman asian. (Ei liiallinen listojenkaan pitäminen varmaan hyvä ole.)

Kirje lähtee postiin varmaan vielä tällä viikolla, siinä sivutaan myös tätä aihetta :).

Urpo Turpo kirjoitti...

Tuo lista on ihan hyvä juttu... Nimittäin jos sitä vain muistaa käyttää. Katsoin eilen illalla omaa listaani (kiitos tämän kirjoituksen) ja kuukauteen en ollut siihen tehnyt mitään merkintöjä. En ollut tehnyt uusia enkä ollut saanut tehdyksi niitä paria tekemätöntä, jotka siellä odottavat tekemistään. Piti sitten lisätä sinne pari juttua lisää noin niinkuin näön vuoksi, ehkä ne tulee joskus tehtyä.

orava kirjoitti...

Mäkin olen jo tätä nykyä ihan hyvä kirjoittamaan listoja, mutta listan tehtävien hoitaminen on erittäin vaillinaista...senpä takia olen vähentänyt listojen tekemistä, kun ahdistun niin paljon kaikesta tekemättömästä.

Yamaba kirjoitti...

Se itsensähoitolista voisi olla hyvä juttu. Se puoli elämästä tahtoo unohtua aika helposti. Työlistaa ei tarvitse tehdä. Sellainen on aina sähköpostissa odottamassa ja muut ihmiset päivittävät sitä jatkuvasti. Tietysti, mitä siellä ei ole, jää tekemättä. Kunnes joku muistuttaa sähköpostilla. Niitä tulee 10-80 päivässä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Mustikkamaa: ooh, listojen kuningatar! Mää en taidan ruveta listaamaan kukkien kastelua, siinä hommassa mennään kirjaimellisesti näppituntumalla :P. Oletpas ollut nopea kirjeen kanssa O_o. (Ja olet oikeassa, liiallinen listailu voi kääntyä huonoksi hommaksi.)

Urpo Turpo: niin, muistilapuista ei ole hyötyä jos ei muista katsoa muistilappujaan :/. No, onneksi on sitten satunnaiset bloggaajat muistuttamassa ;).

Orava: on viisasta lopettaa listojen kirjoittelu ja tuijottelu, jos siitä syntyy ahdistusta. Homma kannattaa vain, jos siitä on oikeasti hyötyä ja iloa. Kiva kun ehdit kommentoida pitkästä aikaa :).

Yamaba: hui, sinulla on ilmeisen tehokkaasti ulkoistettu tuo pakkopullatehtävien listaus :/. Siispä suosittelen vahvasti, että otat käyttöön oman antistressilistasi :).

Mustikkamaa kirjoitti...

Kirje lähti postiin eilen ;D. (Kohtalaisen nopeaa toimintaa, niin että joskus näinkin...)

Hehkuvainen kirjoitti...

Iiih, kivaa! ^_^