15.9.2011

Pönttö ei ole kaikkiruokainen


Minä en ollut asiaa vielä huomannut, mutta siskoni oli valppaana ja kertoi että Lotus on tuonut markkinoille uuden biohajoavan vessapaperihylsyn. Flush and go, sanovat he. Mutta heti alkoi meitä epäilyttää, että mahtaako tämä nyt olla niin hyvä juttu kuin sanotaan.

Sisko testasi hylsyn hajoavuutta lavuaarissa, ja sehän meni muhjuksi salamannopeasti. Hajosi vedessä kuulemma nopeammin ja täydellisemmin kuin vessapaperi. Eli ei se tukoksia varmaankaan aiheuttaisi.

Mutta silti, ei se kuitenkaan vedeksi muutu hajotessaankaan, joten jollain tapaa se täytyy vesilaitoksella pois suodattaa. Vesilaitosyhdistys muistuttaakin yksiselitteisesti, että pönttöön ei saa laittaa mitään ylimääräistä, ei edes mitään hajoavaksi mainostettua tuotetta.

Vaikka biohajoava vessapaperihylsy on mielestäni aika mainio tuote, aion jatkossakin laittaa hylsyt (sekä hajoavat että hajoamattomat) kartonkikeräykseen.

8 kommenttia:

Mustikkamaa kirjoitti...

Mullaki on tota vessapaperia, ja miettiny ihan samaa. Tuntuu että vähän sama on kuin noiden biohajoavien siteiden kanssa - sinänsä hyvä idea, mutta käytännössä pitää toimia niinkuin ennenkin (eli siteitä ei saa laittaa biojätteisiin, miten tää ns. hajoava wc-paperihylsy sit olis jotenki sellanen minkä vois heittää pönttöön, kun ei sinne muuta saa laittaa ku paperia ja sitä itseään). Menee mullaki jatkossa hylsyt pahvinkeräykseen hyvästä ideasta huolimatta!

Hehkuvainen kirjoitti...

Odotan innolla sitä, että kehitetään se hylsytön vessapaperi. Kyllähän tässäkin asiassa yritetään mennä eteenpäin ja vastata ekotietoisten kuluttajien pyyntöihin, mutta hitaasti mennään silti.

Tällainen hajoava hylsy on sellainen "ei haittaa jos se tippuu pönttöön" -tuote, mutta ei mielestäni "pistä nyt hyvä ihminen se pönttöön" -tuote. Siinä missä nykyinen hylsy on tietysti "älä missään nimessä laita pönttöön" -tuote... joten edistystähän tämäkin kai nyt on.

Anonyymi kirjoitti...

olisiko sitten oikeasti järkevämpää huuhtoa kaikki wc-paperihylsyt alas pöntöstä, kuin kierrättää ne? Olisiko se muka ekologisempi vaihtoehto? Hmm. Siis ihan teoreettisesti, jos ne todella saisi huuhdella pöntöstä.

jammie kirjoitti...

Miksi on lähdetty korjaaman sitä, mikä ei ole rikki? Kartongin kierrättäminenhän on melko hyvällä tolalla, mutta moni muu tuote kaipaisi kehittelyä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuuntelin radiosta Helsingin jätevesilaitokselta jonkun henkilön haastattelua ja hän sanoi, että sen voi huuhtoa alas pöntöstä, mutta ei se biomassa mihinkään häviä siellä putkistossa! Eli se joudutaan siellä jäteveden puhdistamolla kaiken muun "tavaran" joukosta erottamaan. Ei suositellut hylsyn huuhdontaa pöntöstä!

Hehkuvainen kirjoitti...

1. anonyymi: juuri tuota minäkin mietin, ja tulin siihen tulokseen ettei se ole. Tähän vahvistusta antaa anonyymi nro 2. (Kyllä kannattaa kuunnella radiota, toim. huom.)

Jammie: no näinpä. Siis ihan kiva että mietitään vaihtoehtoja ja kehitellään ja niin edespäin, mutta resurssit voisi kyllä suunnata järkevämminkin.

Kartonkikeräykseen kierrätetyt hylsyt eivät käsittääkseni ole olleet minkäänlainen ongelma. (Ongelmana ovat ne ihmiset, jotka eivät kierrätä... mur.)

Anonyymi kirjoitti...

Hylsytöntä vessapaperia on ollut jo monta vuotta ainakin Prismojen valikoimassa. Merkki on Ballbig.
http://www2.ballbig.fi/

Hehkuvainen kirjoitti...

Vau! Kiitokset vinkistä, Anonyymi! Pitääpä tutustua jossain vaiheessa tuotteeseen tarkemmin. :)