8.8.2011

Leffoja


Taas on katsottu kasa elokuvia. Vaikka välillä tuntuu siltä ettei ole aikaa tehdä mitään kivaa, niin elokuville kuitenkin aina löytyy jostain joku kolo. Varsinkaan sunnuntaiaamun piirretystä ei kovin helpolla luovuta!

Hieman suuremmalle yleisölle näytettiin kaksi hyvin mustaa elokuvaa, Black Bread ja Black Death. Oli kyllä taas hilpeys huipussaan (not).

Espanjalainen Black Bread oli melko taiteellinen elokuva. Ei siinä mielessä taiteellinen, että kuvat olisivat olleet jotenkin erityisen maalauksellisia, vaan siinä mielessä taiteellinen, että välillä oli vähän vaikea ymmärtää. Jos olette nähneet Jouko Turkan version Seitsemästä veljeksestä, voitte saada jonkinlaisen käsityksen siitä mitä tarkoitan. Se ei aina ole kaunista katseltavaa, kun pojat kasvavat aikuisiksi.

Ei elokuva huono ollut, se ei vain osunut tai uponnut. Rankka tarina yllättävän välinpitämättömästi kerrottuna. Voin suositella niille, jotka eivät välitä Hollywoodin meiningistä vaan haluavat nähdä jotain pienempää ja eurooppalaisempaa. Jotain, missä sanat satuttavat useampaa kuin luodit.

Black Death kuulosti lupaavalta: keskiaikaa, ruttoa, ritareita ja mystiikkaa. No olihan siinä kaikkea tätä, mutta ei mitenkään niin hienosti kuin olisin toivonut. Jotenkin tämä jäi pinnalliseksi rymistelyksi, vaikka tarkoituksena oli varmasti saada mukaan elämää (ja kuolemaa) suurempaa mystiikkaa. Paikoitellen hyviä oivalluksia ja hienoa puvustusta, siinäpä se sitten oli. Jos haluatte nähdä oikeasti hyvän ja syvällisen keskiaikaisista munkeista, noidista, magiasta ja elämänkatsomuksesta kertovan elokuvan, katsokaa Ruusun nimi ja jättäkää Black Death katsomatta.

Leffailtaan osui siis aika synkeitä ja ahdistavia elokuvia, mutta onneksi olemme valinneet aamuihimme kevyempää tavaraa.

Rango oli varsin sympaattinen tapaus. Ehta länkkäri, suosittelen kaikille Clint Eastwoodin faneille. Ja kaikille jotka pitävät Ennio Morriconen musiikista. Rango oli paitsi todella kaunista ja todentuntuista katsottavaa, myös sisällöltään viihdyttävä. Mielestäni tarina oli toimiva ja siinä oli kaikki niin kuin pitääkin: pahat saavat palkkansa ja hyvä voittaa lopulta.

Pom Poko todisti jälleen kerran sen, että japanilaisilla täytyy olla käytössä jotain todella jänniä sieniä! Ei voi muuten keksiä tällaista! Todella surrealistinen elokuva, joskin niin hauska ja söötti, ettei voinut olla tykkäämättä. Jättimäisillä venyvillä kiveksillä varustetut muotoa muuttavat ninjasupikoirat ovat jotain, mitä ei täällä päin maailmaa ole totuttu näkemään.

Jos tuntisin tarkemmin (tai siis yhtään) japanilaista kansanperinnettä, ymmärtäisin tällaisista elokuvista varmasti enemmän. Ne aukeaisivat ihan toisella tasolla. Nyt tämäkin vaikutti vain hyvällä tavalla kajahtaneelta kuvaukselta. Ei huono asia, pidinhän näkemästäni, mutta en usko että elokuvan tekijät ovat tähdänneet ihan tähän. Suosittelen Pom Pokoa kaikille, jotka pitävät söpöistä eläimistä ja hyväksyvät sen, että supikoira voi muuttua ihmiseksi (kunhan ensin harjoittelee riittävästi).

4 kommenttia:

Yamaba kirjoitti...

Pompoko nyt vain on kajahtanut anime, jonka päämääränä lienee että sinä ja muut katsojat tykkäisitte siitä. Japanissa sekä supilla että ketulla voi olla maagisia ominaisuuksia, ovelia eläimiä kun ovat, ja Takahata on vain suurennellut tätä ominaisuutta elokuvassaan. Hyvä se on, mekin ollaan se moneen kertaan katsottu.

Rangoon aloin tuntea pientä vetoa kuvauksesi perusteella. Tosin olen aika tympääntynyt amerikkalaisiin elokuviin, joissa on niin kovin samanlainen tarina aina. Mistä siihen olisi Ennio Morriconen musiikkia löytynyt?

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei olekaan Ennion musiikkia, mutta hyvin samankaltaista. Rangoa katsoessa syttyi kova hinku katsoa (taas) Hyvät, pahat ja rumat.

Jos olet nähnyt viisi amerikkalaista piirrettyä, pidät Rangoa varmasti jokseenkin ennalta-arvattavana. Ei välttämättä kestä sinulla useaan kertaan katsomista niin kuin supianime. Mutta kertaalleen voi olla hyvä tsekata, ties vaikka tykkäisit :).

Yamaba kirjoitti...

Hyvä. Jos Rango itse jostain vastaan tulee - ja tulee ne joskus - niin voisin ottaa siitä kiinni.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ota hellästi kiinni. Rango on aika heiveröinen, vaikka esittää kovaa :).