12.4.2011

Melkein, mutta ei ihan


Tein opinnäytetyöni otsikolla "Paperin ja sähkön käyttö ja säästäminen toimistoissa". Työstä tuli tynkä ja muutenkin sellainen yläastetasoinen, mutta läpi se on kai edelleen menossa. Yksi työstäni puuttuvista asioista on Maailman luonnonsäätiön eli WWF:n yritys vähentää turhaa tulostamista.

Viime vuoden puolella WWF julkaisi luomansa .wwf-tiedostomuodon. WWF-tiedosto on käytännössä PDF-dokumentti, jota ei voi tulostaa. Tai näin siis sanotaan WWF:n sivuilla, joilta tallennusohjelman voi ilmaiseksi koneelleen ladata.

"Think before you print" on ihan hyvä slogan. Joillakin on paha tapa tulostella tarpeettomasti ja "varmuuden vuoksi". Paperittoman toimiston idea ei ole välttämättä toteutunut ihan niin hyvin kuin hurjimmissa haaveissa 1990-luvulla kaavailtiin, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa toimimista. Jokainen meistä voi tehdä paperittomia valintoja, ja on hienoa että WWF yrittää auttaa. Harmi ettei se ihan onnistu.

Ensinnäkin tavallisen PDF:n voi myös suojata tulostukselta. Tämä tekee WWF-tiedoston jo lähtökohtaisesti tarpeettomaksi. Toisekseen sekä PDF:n että WWF:n tulostuseston voi kiertää, jos väkisin haluaa. Se siitä suojauksesta sitten. Kolmanneksi WWF-ohjelma toimii käsittääkseni vain Mac- ja Windows-ympäristössä, joten Linux-käyttäjät eivät tästä hyödy.

WWF-tiedosto on kaunis ajatus, mutta pelkään että ajatukseksi se näin toteutettuna jää. Ehkä lohduttaudun sillä, että kaikki toiminta lähtee ajatuksesta. Ympäristön säästäminen ja luonnonsuojelu on meidän jokaisen asia, ja siitä on hyvä meitä aina välillä muistutella.

8 kommenttia:

Mustikkamaa kirjoitti...

Hyvä slogan sinänsä, mutta ei ihan elätä mun alalla ;D.

Hehkuvainen kirjoitti...

Totta! No, ehkä painoteollisuus ei kaadu jos ihmiset lakkaavat tulostamasta turhaan PDFfiä. Kirjoja, lehtiä, esitteitä ja muita paperitarvikkeita tarvitaan silti :).

Alitsa kirjoitti...

Hieno aihe! Enkä olisi ihan varma siitä, että se teos on niin tynkä, vain tiiviisti kerrottu.

Ja säästyypä paperia, jos joku onneton sen haluaa tulostaa! ;)

Hehkuvainen kirjoitti...

Niin, "tiivistä tekstiä" olikin esilukijoiden ystävällinen palaute työstä... :D Ja totta, ei kulu paljoa paperia tulostaessa!!

Yamaba kirjoitti...

Paperittomat toimistot alkavat yleistyä hometaloissa, joissa on ylipäänsä ryhdyttävä rajoittamaan astmaherkkyyden saaneiden ihmisten takia kaikkea paperin käsittelyä ja säilömistä. Kyllä se sieltä on tulossa, mutta vaatii tullakseen sekä tautia että sukupolven vaihdosta. Itse en lue enää paperilta mitään minkä voi lukea näytöltä. Ja melkein kaiken voi.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hyvä sinä! Kurjaa, että joskus pitää mennä siihen ettei paperittomuus ole enää valinta vaan pakko :/.

aikatherine kirjoitti...

menneisyyteen emme voi palata, siis kehittelemme keinoja vähentää maailman tukehtumista roskiin..

otan kaikki käytännölliset kikat vastaan ilomielin..

Hehkuvainen kirjoitti...

Pienistä puroista tulee isoja virtoja, siksi näitä asioita täällä pohdinkin. Jos vaikka jotain jäisi lukijan matkaan ja poikisi uusia hienoja ideoita :).

Kiva kun tulit poikkeamaan ja jätit jälkesi :).