10.2.2011

Ohjeita emännälle osa 17


Emännän tietokirja kertoo, kuinka 50-luvulla ilmoittauduttiin Turun yliopistoon:

"Yliopiston kirjoihin ilmoittautuessaan hakijan on esitettävä koulusta saamansa päästötodistus ja todistus ylioppilastutkinnon suorittamisesta; virallinen selvitys, josta näkyy hänen ikänsä, syntymäpaikkansa ja maineensa, hänen vanhempainsa nimi ja sääty sekä hänen uskontonsa."

Mitenkähän tuo maine on tavattu ilmoittaa? Ja ollaanko siinä oltu sitten ihan rehellisiä? Ja onko asiaa jotenkin tarkistettu? Entä onko vanhempien sääty tai oppilaan uskonto vaikuttanut jotenkin opetukseen vai onko tietoja kerätty puhtaasti mielenkiinnosta?

4 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Mulla on tallessa isoäitini vuonna -46 käymän elatusoikeudenkäynnin paperit. Niissä maine piti myös todistaa, eli tarvittiin maineeltaan moitteettomaksi tunnettu todistaja. Isoäidille tämä oli helppo nakki, koska oikeudenkäynti käytiin hänen kotikulmillaan, mutta isoisälleni (josta tiedän vain nimen) homma oli hankalampi. Hänellä oli kyllä todistaja, Neiti Sejase, mutta kun tätä neitiäkään ei tunnettu niillä kulmilla...

Hehkuvainen kirjoitti...

Oh! "Maineeltaan moitteettomaksi tunnettu." Se on kyllä tietyllä tapaa hämärä käsite :D.

Yamaba kirjoitti...

1950-luvulle on pitkä matka. Siellä oli eri maa kuin missä nyt asutaan. En minäkään tiedä yhtään vastausta kysymyksiisi, enkä olisi tiennyt edes sitä minkä Villasukka kertoi. 1950 on kaukana kaukana.

Hehkuvainen kirjoitti...

Se on, tosi kaukana!