10.10.2010

Jätteet energiaksi


Kun muutin Tampereelle, olin kohtalaisen järkyttynyt siitä ettei täällä kerätä talteen energiajätettä. Olin jo monen vuoden ajan tottunut pienessä synnyinkaupungissani siihen, että muiden hyötyjätteiden ohella myös energiajäte lajitellaan ja kerätään. Siis miten ei Suomen kolmanneksi suurimmassa kaupungissa toimi se mikä toimii kymmenen kertaa pienemmässä kaupungissa?!?

No, muutaman vuoden päästä toimii. Pirkanmaan Jätehuollon tiedotuslehti kertoo:

"Kaatopaikalle menee Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella nykyisin noin 320-330 kiloa jätettä asukasta kohden vuodessa, viime vuonna yhteensä yli 130 000 tonnia. Tehokas tapa hyödyntää jätteitä ja vähentää päästöjä on tuottaa jätteistä energiaa.

Pirkanmaan Jätehuolto ja Tampereen Sähkölaitos -yhtiöt ovat käynnistäneet voimalaitoshankkeen, jonka tavoitteena on saada roskapusseista lähinenergiaa muutaman vuoden kuluttua, ehkä jo vuonna 2014. Voimalaitoshankkeelle on annettu työnimi Tammervoima.

Biojätteet ja muut materiaalina hyödynnettävät jätteet sekä ongelmajätteet lajitellaan entiseen malliin. Voimalaitokseen ohjataan jäljelle jäävä kuivajäte, jonka materiaalihyödyntäminen on teknisesti vaikeaa. Kuivajäte koostuu pääosin yhdistelmämateriaaleista ja kotitalouksien sekalaisista muoveista. Hyötyvoimalaitoksessa on tarkoitus käsitellä vuosittain noin 150 000 tonnia jätettä.

Hanke etenee niin, että ympäristövaikutusten arviointi on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden aikana. Ensi vuonna haetaan ympäristölupaa valitulle sijoituspaikalle ja samalla käynnistetään laitoksen suunnittelu.

Rakennusluvan haku ajoittuu vuodelle 2012 ja rakentaminen kestäisi loppuvuoteen 2014. Voimalaitos voitaisiin ottaa käyttöön joko 2014 syksyllä tai alkuvuodesta 2015."


Hyvä juttu!

Ei kommentteja: