3.9.2010

Ei luetteloa, kiitos


Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli 2 455 000 kotitaloutta vuonna 2006. Keittiövaakani kertoo Fonectan puhelinluettelon painavan 1112 grammaa. Jos pyöristellään lukuja surutta, huomataan että puhelinluetteloihin menee vuosittain yli kaksi ja puoli miljoonaa kiloa paperia. Se on aika paljon se!

Ja minun kohdallani tuo reilu kilo on aivan turhaa, sillä en tarvitse puhelinluetteloa. Käytän sitä joskus askarteluihin suttupaperina, alustana tai painona, mutta oikeasti pärjäisin ilmankin. Numero- tai osoitetietoja haen netistä tai numerotiedustelusta, en luettelosta.

Niinpä olen tyytyväinen, että Pirkanmaalla ja Helsingin seudulla Fonectan puhelinluettelon voi peruuttaa netissä marraskuun loppuun mennessä. Muualla Suomessa luettelon vastaanottamisesta voi kieltäytyä "Ei puhelinluetteloa" -ilmoituksella ovessa tai postilaatikossa. Sellaisella ilmoituksella tosin taitaa säästää vain postiluukkunsa saranoita, sillä luettelot tulee kuitenkin luultavasti painettua. Kuvittelen, että vain nettiperuutus vaikuttaa oikeasti puhelinluetteloiden määrään, ja siksi on harmi että sen voi tehdä vain suurimmilla jakelualueilla.

Jos se luettelo kuitenkin luukusta tulee, oli sillä käyttöä tai ei, ei se ole mikään kovin suuri ympäristörikos. Fonecta yrittää ilmeisesti ajatella ympäristöäkin toimissaan: 40 % puhelinluettelon paperista on tehty kierrätyskuidusta ja 60 % sahoilta tulevasta jätehakkeesta. Lisäksi luettelo on kierrätyskelpoinen tuote. Muistathan siis viedä vanhan luettelosi paperinkeräyspisteeseen, jos et tarvitse sitä enää.

8 kommenttia:

justiina kirjoitti...

Kiitos, kiitos, kiitos !!! Peruutin juuri yhden tuikiturhan puhelinluettelon ja pelastin yhden kierrätyspuun. Tai ainakin oksan.

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Meidän vanhassa kämpässä postinkantaja hajotti kerran vuodessa postiluukun, nimenomaan näiden hemmetin luetteloiden takia -____- en koskaan ole hoksannut laittaa moista ilmoitusta kuitenkaan, mielestäni maalla toimiva tyyli "hae luettelosi lähikaupasta" on parempi.

Alitsa kirjoitti...

Kiitoksia taas vinkistä, kävin perumassa omani myös. Kiva kun jaksat olla aina noin valveutunut! :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Olkeepa hyvät, kiva jos oli vinkki hyödyksi :).

Kukkahattuneiti: onnea uuteen kotiin!! Toivottavasti postiluukkunne pysyy ehjänä :).

Miisa kirjoitti...

Kiitti vinkistä! Puhelinluettelo peruttu täälläkin ja linkkivinkkiä laitettu eteenpäin :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Hyvä että viesti menee eteenpäinkin, kiitos :).

Anonyymi kirjoitti...

Mä laitoin lapun postiluukun yläpuolelle: Ei puhelinluetteloita, kiitos!
Silti ne jaettiin.
Ilmeisesti kaikki ei osaa lukea..

Hehkuvainen kirjoitti...

Höh :(. Olipa harmillinen tapaus.