22.6.2010

Ympäristötietoa kivasti ja helposti


Alan hiljalleen muistaa yhden mieluisimmista vapaa-ajan tekemisistä: vaeltelun. Teen kevyesti kolmen tunnin päämäärättömiä kävelylenkkejä kaupungilla ja kauempanakin keskustasta. Kamera on mukana useammin kuin ei, mutta aina ei tule kuvattua. Katseltua sitäkin enemmän. Vaikka kouluaikanakin tulee liikuttua paljon, ei silloin ehdi katsoa. Ei ehdi pysähtyä tai muuttaa suuntaa hetken mielijohteesta.

Tänään pysähdyin kasvisnakkimakkaramaistatukseen. Olin vähän pettynyt, kun tarjolla oli vain yhtä laatua. Ei siinä sitten paljoa vertailla. Mutta syömäni vaalea nakkipala oli ihan hyvä, voisin ehkä joskus ostaa kokeeksi.

Varsinaisesti tulin kertomaan siitä, kuinka vaeltelin ympäristötietokeskus Moreeniaan. Olen kulkenut ohi varmasti satoja kertoja (kyllä tässä melkein seitsemässä vuodessa on ehtinyt), mutta vasta nyt poikkesin sisään. Ja hyvä kun! Siellä oli hirmu paljon tietoa hienosti esillä, ja saisin helposti 1) infoähkyn ja 2) kulutettua monta tuntia pieniä ja isompiakin tiedonmurusia imeskellessä.

Moreeniasta saa neuvoja arjen pieniin ja suuriin (ympäristöaiheisiin) ongelmiin. Vastaus löytyisi varmasti moneen asiaan, moneen sellaiseenkin mitä en edes keksisi kysyä (ja minä keksin kuulkaas paljon)! Kun alan jossain vaiheessa miettiä energiansäästölamppujen ostamista (minulla on muutama hehkulamppu vielä varastossa), taidan käydä tuolla kurkkimassa vaihtoehtoja ja tuotetietoa. Kysyin paikalla olleelta naiselta myös sitä, mikä on Pirkanmaan jätehuollon nykyinen kanta biohajoaviin siteisiin. Kanta on se, ettei niitä edelleenkään saa laittaa biojätteeseen. Biojätettä nimittäin maadutellaan laitoksella vain seitsemän viikkoa, eikä side ehdi siinä ajassa hajota.

Ihastuin kovasti näyttelyssä olleeseen julisteeseen, ja kysyin saisiko niitä ostaa jostain. Eivät tienneet sanoa, mutta suureksi riemukseni heillä sattui olemaan ylimääräinen juliste, jonka sain omakseni ihan ilmaiseksi!


Loistohomma! Käykää, tamperelaiset, ihmeessä tutustumassa Moreeniaan ja sen toimintaan. Ei maksa muuta kuin vaivan! Ja pidetään kaupunki puhtaana, joohan.

3 kommenttia:

Alitsa kirjoitti...

Moreenia on tosi hieno paikka! En ole muistanut/ehtinyt/jaksanut käydä siellä taas pariin vuoteen, mutta kun kesäloma koittaa, pitää käydä vähän hakemassa ympäristöinnostusta, joka meinaa lopahtaa kaikkeen arjen pyöritykseen.

Kiitos muistutuksesta! :)

Anuradha kirjoitti...

Hieno juliste tosiaan. Tekisi mieli itsenikin kävellä ja ottaa kuvia kotikaupungistani. No, ehkä joskus... :o)

Hehkuvainen kirjoitti...

Alitsa: no ollos hyvä vaan! Innostusta sieltä nimenomaan saa, ja se tekisi hyvää itse kullekin. Täytyy joskus melkein kerätä joku porukka ja mennä käymään, kyllä ne järkkää siellä opastuksia.

Anuradha: kipittelemään vaan, kameran kanssa liikkuessa sitä tulee katsoneeksi tuttuja seutuja hieman eri tavalla :).