7.6.2010

Viidakkorumpu on vihrein!


Kännykkä on kiva väline. En todellakaan ollut ensimmäisten joukossa puhelinta hankkimassa (kuten todettua, en ole pioneeri), mutta onhan siitä vuosien mittaan tullut tärkeä.

Minulla on menossa vasta kolmas oma luuri. En siis ole mikään kännyköiden suurkuluttaja, jonka olisi hankittava joka vuosi uusi. Olen aina valinnut Nokian peruspuhelimen, sillä en kaipaa puhelimeeni mitään ihmeellisiä ominaisuuksia. Valinnan hetkellä olen miettinyt käytettävyyttä ja hintaa. Olen tykästynyt nokialaisten käyttöliittymiin ja peruspuhelinten edullisuuteen. Totta kai mietin myös puhelimen ulkonäköä.

Nyt hieman nolottaa tunnustaa, että en ole koskaan miettinyt puhelinta valitessa ekologista aspektia. Ei ole käynyt edes mielessä miettiä, että mikä valmistaja (jos mikään) ottaa ympäristön huomioon. Suurin ekoteko on tietysti olla ilman kännykkää, mutta siihen kykenee harva. Minä en ainakaan.

Ihan sattumalta olen onnistunut valitsemaan pienimmän pahan. Greenpeacen neljännesvuosittaisessa vertailussa Nokia on ykkönen, se on seitsemättä kertaa peräkkäin ympäristöystävällisin matkapuhelinten valmistaja. Yksikään matkapuhelinvalmistaja ei ole vihreä, mutta Nokia on vihrein.

Ihan jännältä ja vihertävältä näyttää Nokian uutuustuote eli polkupyörälaturi. Kuulostaa hyvältä, tosin polkemista saa ilmeisesti harrastaa aika ahkerasti että kännykkänsä akun saa täyteen. Sitä en tiedä miten valtavan jätekuorman tällaisten latureiden tekeminen tuottaa.

Onhan Nokialla omat syntinsä, mutta ekovertailussa se näyttää pärjäävän. Muistathan että käytöstä poistuneen Nokian matkapuhelimen voi kierrättää.

2 kommenttia:

Kuutar kirjoitti...

Nokiahan se mullakin on ja hyvä että ovat vihertäviä. Mutta niillä ja muillakin on pitkä matka reiluun tuotantoon:
Esimerkiksi Nokialle latureita valmistavassa tehtaassa Shenzhenissa työntekijöiltä vaadittiin ”vapaaehtoisia” ylitöitä, jos he eivät saavuttaneet johdon asettamia tulostavoitteita vuonna 2007. Tämä tarkoitti pahimmillaan jopa 80 tunnin työviikkoa, mikä rikkoo Kiinan lakeja, ilmenee SwedWatchin ja SOMOn raportista Silenced to Deliver.
Tämä MakeITfair-sivustolta.http://www.makeitfair.fi/tyoolot

Kierrätyksestä sen verran, että Helsinkiläinen Reilun kaupan Tähti on avannut vanhojen kännyköiden keräyspisteen jossa toimivat kunnostetaan ja lähetetään Tansaniaan, rikkinäiset kierrätetään Suomessa. Yhteistyö Tasajaon kanssa on suunnitteilla.

Hehkuvainen kirjoitti...

Juu, juuri tuollaisia syntejä tarkoitin :/. Sitten piirrän ruksin seinään kun löytyy sekä ekologinen että kaikin puolin eettinen kännykkäfirma.

Hieno homma tuo kierrätysjuttu!