1.6.2010

Tyttöjen juttuja


Vuokkoset on ollut suosikkini jo vuosia. Ei vähiten siksi, että kannatan kotimaista tuotantoa, vaan olen myös sitä mieltä että heidän tuotteensa ovat markkinoiden parhaita. Vaan sielläpä pistetään yhä paremmaksi!

Minua on jo pitkään harmittanut se, että joka vuosi ja kuukausi tuotan melkoiset määrät kaatopaikkajätettä kuukautissuojien muodossa. Kuukupilla tai kestositeillä olisi tämänkin ongelman voinut välttää, mutta minkäs teet: olen edelleen hieman skeptinen kuukupin suhteen ja minä nyt vain satun viihtymään kertakäyttösiteiden kanssa. Onneksi Vuokkoset on nyt ratkaissut moraalisen ongelmani ja tuonut markkinoille kompostoituvan siteen.

Pakkauksessa kerrotaan seuraavasti: "Ekologinen Vuokkoset 100 % Bio on biohajoava, ohut ja luotettava siivellinen side. Tuotteen pehmeä pintakerros on luonnonmukaisesti viljeltyä puuvillaa ja täysin biohajoava. Tehokas imukerros on puhdasta klooritonta suomalaista selluloosaa. Myös hengittävä taustakalvo, yksittäispakkaus ja kuluttajapakkaus ovat maatuvia. Ei sisällä formaldehydiä. Hajusteeton. Muoviton. Dermatologisesti testattu. Kompostoituva. Vuokkosten tuotannosta ei mene jätettä kaatopaikalle."

Loistavaa, kerrassaan loistavaa! Ja tuntuu ihan yhtä hyvältä kuin luottositeeni. Pysyy ja pitää, ei maadu pöksyihin. Ja se hinta? Kalliimpaa kuin perinteinen tavara, tietenkin, 69 senttiä per paketti eli noin 5 senttiä siteeltä. (Kuukautiset vievät naisen vararikkoon - ainakin jos ostaa jääräpäisesti siteitä.) Silti, hieno homma.

Hyvä Vuokkoset! Minä kiitän.

Edit 22:59 Paitsi etten kiitäkään, ainakaan niin suuresti. Biositeen voi kyllä kompostoida kotikompostissa (jos jollain sellainen sattuu olemaan), mutta biojätteeseen sitä ei saa heittää. Näin kertoi ainakin Pirkanmaan Jätehuolto kun kanssavuotaja tiedusteli asiaa vuosi sitten. Pöh. Pikkuisen huijattu olo. Jatkan jätteen tuottamista.

16 kommenttia:

blueberry kirjoitti...

Paitsi että ihmisjätöksiä (siteet mukaanlukien) ei saa heittää kompostiin. Eli ihan yhtä tyhjän kanssa :(.

Hehkuvainen kirjoitti...

No jotenkin uskoisin että tämä täysin kompostoituva ja maatuva side on tehty nimenomaan sitä varten että se voidaan heittää kompostiin... Kyllä minä biojätteeseen heitän vaikkapa verisen talouspaperinkin.

Uloste on hieman eri asia. Sekin on kompostoitavaa tavaraa kyllä, mutta käyttäisin lantakompostin multaa hyvin harkiten ruokakasveille.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ah, löysinpä. Kompostointilaitoksen määräysten mukaan uloste- tai eriteperäisiä materiaaleja ei oteta kompostointiin.

No kuinkahan on? Pitääkö minun tästä lähin laittaa räkäiset nenäliinani sekajätteeseen?

Uloste on ihan vaaratonta tavaraa riittävän pitkän kompostoinnin jälkeen. Miksi siis maatuva side ja kuukautisvereni eivät kelpaisi biojätteeseen?

Hehkuvainen kirjoitti...

No niin, tämähän meni mielenkiintoiseksi... taidanpa pistää edittiä.

Mrs.Marple kirjoitti...

Ratkaisu: Oma komposti!
xD

blueberry kirjoitti...

Niin siis kompostilla tarkoitin biojätettä ;). Mutta siis oma komposti niin sillä hoituu ;).

blueberry kirjoitti...

Ja pakko todeta, että mulla on yhtä huijattu olo biohajoavien koirankakkapussien kanssa...kun ei niitäkään saa biojätteeseen laittaa!

Saoka kirjoitti...

Hiivattiako tekevät tuollaisia sitten, jos niitä ei kerran voi biojätteeseen laittaa? Aika suuri osa suomalaisista naisista kai kuitenkin asuu kerrostalossa tai muuten oman kompostin ulottumattomissa. Mikä ihmeen järki noissa sitten on?

Kyllä kai sitä on maailman sivu laskettu ihmisjätökset joka muodossaan luontoon jollain tavoin. Eiköhän se ole se muovi ja muu maatumaton tai hitaasti hajoava, mikä tämän maailman pilaa, eikä kuukautisveri tai uloste.

Mihin tässä nyt pitäisi uskoa? Mitä pitää, saa, ei saa ja ei voi tehdä? Vihreyskouhotukset, terveysnalkutus, kaikki niin sekavaa...

Hehkuvainen kirjoitti...

Mrs.Marple: no sepä se, hienolta näyttäisi tuolla keittiön nurkassa :).

Blueberry: no varmasti on huijattu olo! Ei semmoisista koirankakkapusseista ole mitään hyötyä. Kaatopaikallehan ne menevät, enkä usko että ne siellä pääsevät oikeastaan kovin hyvin maatumaan :/.

Saoka: no sinäpä sen sanoit, niin! Ihan typerää, ja tulee itsellekin ihan hoopo olo koko hommasta. Ensin on että jee ja sitten on että möö.

Mie taas kirjoitti...

Mie jo melkein ääneen huudahdin alkua lukiessani, että ei saa laittaa biojätteisiin. :-)

Sivuaa aihetta, nimittäin kun olin taannoin töissä eräässä vaippafirmassa, oli sinne soittanut eräs närkästynyt äiti ja tiedustellut, miksei merkillä X ole maatuvia vaippoja. Vanhempi aspan henkilö oli vastannut, että ei se Hesarikaan kaatopaikalla maadu. XD

Selitys tähän siis oli se, että vaikka hajoavia vaippoja valmistettaisiin, ei siitä olisi juurikaan hyötyä (muuta kuin imagollisesti ja rahallisesti :-P) sillä ei niitä vaippojakaan saa laittaa muualle kuin sekajätteisiin.

Mielestäni oikein hyvä ajatus, kuten koirankakkapussitkin, mutta jatkokäsittely mättää.

Hehkuvainen kirjoitti...

Tosiaan, jatkokäsittely mättää. Siis on oikein hienoa, että kehitetään maatuvia tuotteita, mutta ei se tosiaan auta jos ne on pakko laittaa kaatopaikalle... :/ Kunpa tähän pian tulisi muutos!

Miisa kirjoitti...

Onhan noissa kuitenkin se hyvä puoli, että niihin ei käytetä muovia vaan uusiutuvia ainesosia! Kyllä ne on vihreempiä ku tavan siteet!

Ja kannattaa kokeilla sitä kuukuppia, joillakin merkeillä on mahdollista palauttaa tuote tietyn ajan sisällä jos ei sovi itelle. :D

Mustikkamaa kirjoitti...

Kuulemma 2012 on tulossa Helsinkiin uusi jätteenkäsittelylaitos, jonne kaavaillaan omaa linjaa myös näille biohajoaville vaipoille ja siteille. Ja kuten Miisa sanoi, on nämä silti parempia kuin normaalit liukuhihnasiteet, jotka on tehty ties mistä ja saattavat sisältää myös epäilyttäviä kemikaaleja. Mielummin ostaa näitä biohajoavia, jotta saadaan aikaan painostusta - jossain vaiheessa sitten ihan varmasti jätteenkäsittelykin muuttuu, kun ihmiset ostaa näitä biohajoavia. (Näin työkaveri mulle näitä selitti.)

Hehkuvainen kirjoitti...

Miisa: oho, saako myös rahat takaisin?

Mustikkamaa: onpa tosi hyvän kuuloinen juttu, toivottavasti toteutuu ja yleistyy. Ja uskoisin että työkaverisi on kyllä ihan oikeassa.

Haapa kirjoitti...

Voihan sitä myös käyttää kestositeitä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Niinhän sitä voisi, kuten kirjoitinkin:

Kuukupilla tai kestositeillä olisi tämänkin ongelman voinut välttää, mutta minkäs teet: olen edelleen hieman skeptinen kuukupin suhteen ja minä nyt vain satun viihtymään kertakäyttösiteiden kanssa.

Ikävä kyllä en ole lainkaan ihastunut kestositeisiin :/.