7.4.2010

MurattiMuratti (Hedera helix)

Muratti on varmasti monille tuttu. Se on vähän hankalan kasvin maineessa, mutta mielestäni se on vallan helppo tapaus. Olihan minulla käydä sen kanssa köpelösti, kun ensimmäisenä talvenaan se otti ja kuoli puoliksi. Henkiin jäänyt puolikas on sittemmin osoittautunut vahvaksi ja elinvoimaiseksi ja selvisi toisesta talvestaan loistavasti.

Muratti on hankala huonekasvi vain siksi, ettei se oikeastaan viihdy huoneenlämmössä. Useimmiten sen siis tappaa liika lämpö ja kuiva huoneilma. Muratti kasvaa luonnonvaraisena lähes koko Euroopassa ja siksi se sopii meilläkin erinomaisesti kesäisin ulkokasviksi. Talvella vihreälehtinen lajike viihtyy hyvin 10-15 asteessa ja valkokirjava lajike 15-20 asteessa. Muratin paikka on siis ulkona niin myöhään kuin mahdollista ja sitten vaikkapa viileällä verannalla.

Minun murattini on keittiössä. Siellä on yleensä ihan yhtä kuumaa kuin muuallakin asunnossa, mutta siellä pidän useammin ikkunaa auki niin että lämpötila saattaa pudota edes hetkellisesti. Keittiössä on luultavasti suurempi ilmankosteus kuin huoneen puolella, ja siitä muratti pitää. Vihreälehtinen lajike ei tarvitse juurikaan valoa. Omani näyttää saavan sitä ihan riittävästi, sillä se kasvattaa vain vähän vartta mutta oikein runsaasti lehtiä.

Murattia on helppo lisätä pistokkaista. Ne juurtuvat nopeasti vesilasissa. Multa on hyvä pitää varsinkin kesäkaudella tasaisen kosteana, talvella pintamulta saa kuivahtaa. Murattiin iskee kuivassa huoneilmassa helposti vihannespunkki. Invaasiota voi yrittää torjua kasvin säännöllisellä suihkuttamisella. Vaikka ainakin oma murattini on suorastaan syötävän hyvän näköinen, ei kasvi sovi naposteltavaksi sillä se on myrkyllinen.

Jos sinulla on kotonasi pimeä, kylmä ja kostea nurkkaus, pistä sinne muratti. Se viihtyy siellä luultavasti erinomaisesti. (Vaikka näyttää se kasvavan myös valoisassa, kuumassa ja kuivassa keittiössä.)

11 kommenttia:

Alitsa kirjoitti...

Minä olen onnistunut tappamaan muratin monta kertaa. Eniten ehkä hahmittaa pistokas, jonka varastin puun kyljestä Neanderthalista (juu, juuri sieltä mistä löydettiin eka kummallisen näköinen ihmislajin edustaja). Pitkään se eleli, talvellakin, mutta tauti varmastikin vei. :(

Seuraavaksi eniten harmittaa pistokas, jonka nappasin hääkimpustani. Se heitti veivinsä yhtä aikaa neanderthalilaisen kanssa...:(

Vanha kansa sanoo, että muratti on murheen kukka. Johtuukohan se siitä, että se peijakas kuolee käsiin niin usein?

Yamaba kirjoitti...

Vaimo tappaa yleensä omat murattinsa. Niille käy kuin Alitsan murateillekin. Nätti kasvi se olisi. Ei kummoisesti kukikaan.

Omppu kirjoitti...

Saisiko sinulta, Hehku, muratin pistokkaan? mitä tahtoisit vaihdossa? Olisi tarjolla anopinhammas, tyräkki, rönsylilja, kohtalonköynnös, kiinanruusu. Ja jokin aloe, en oikein tiedä mikä.

Hanni kirjoitti...

Mulla on ostettuna muratti nro 3546, edelliset 3545 olen tappanut. Nopeasti. Tämän viimeisen istutin tänään isompaan ruukkuun ja vien sen mökille. Kitukoot siellä. Kunnes kuolee.

Hehkuvainen kirjoitti...

Muratinmurhaajat :D! No, minulla ei vielä ole varaa sanoa mitään, kun oma muratti on vasta puolitoistavuotias...

Alitsa: harmillista, perin harmillista :/. Minäkin olen kuullut murattia sanottavan onnettomuuden ja murheen kukaksi, ja siksi sitä ei joidenkin mielestä pitäisi antaa koskaan tuliaisiksi tms. Oman kokemukseni mukaan kodinonni on paljon hankalampi kasvi. Ehkä minulla kukoistaa vain onnettomuudet ja murheet, ja kodinonni kuolee aina...? :P

Yamaba: ehkä jonain päivänä onnistaa...? :)

Omppu: juu, saa kyllä pistokkaan kun seuraavan kerran otan sellaisen! Koitan muistaa että kaipailet :). Vaihdossa otan mieluusti jotain, tosin noita minulla melkein kaikkia onkin. Rönsyliljaa ei ole, mutta sitä en ole niin kovasti kaivannutkaan. Kiinanruusua sen sijaan voisin ottaa, mutta vain jo valmiiksi juurrutettuna. Minulla on nyt Metalta varmaan kolmas pistokas lasissa, eikä se pentele juurru millään.

Hanni: mökillä on muratin hyvä olla :). Pistä se siellä ulos varjoisaan paikkaan tai sisällä mahdollisimman viileään huoneeseen. Hyvin se pärjää kunhan ei paahdu. Tsemppiä!

Omppu kirjoitti...

Sain aikoinaan klme pistokasta ja pidin niitä lasissa iäisyyden, koska vain yksi niistä kasvatti juuret. Sitten kyllästyin ja tökkäsin ne kaikki multaa ja ylläripylläri, kaikki jäivät eloon. Ilmeisesti ne voisi vain istuttaa suoraan kosteaan multaan. Mutta juurrutan sulle pistokkaat kyllä.

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiva jos viitsit nähdä sen verran vaivaa :).

Metta kirjoitti...

Hehku, sulla on jotenkin kummallinen ilmasto tai outoa vettä tai jotain. Mulla on kolme kiinanruusun pistokasta lasissa kolmatta viikkoa tai sinnepäin ja niissä on nyt jo juurentyngät. Saat vaikka kaikki jos tahdot! Jos sun muratista liikenee, voisin ottaa pienen pistokkaan, mutta jos se on liian pikkuinen siihen niin ei haittaa. Kissa sen varmaan söisi kumminkin, kun se maistoi avokadoakin. Sitruksiin se ei onneksi koske. :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Minoon ihan varma että täällä on kummallinen ilmasto JA jotain outoa vedessä!! Se selittäisi niiiiiin paljon asioita :D.

Iskin sen kiinanruusupistokkaan nyt multaan, ei se voi paljon huonommaksikaan enää mennä. Katsotaan kuinka käy! Muratti tykkää kun sitä leikotaan :). Annan sen hetken kasvaa ennen kuin isken kimppuun.

roskaposti.stop kirjoitti...

Muratti on nyt 19.10. Agrimarketissa kookasta ja alennusmyynnissä eli vitosella ruukku.
Olen itsepintaisesti aina istuttanut sen samaan paikkaan, etelään antavassa ikkunassa roikkuvaan amppeliin.
Alla on tietysti lämpöpatteri ja huoneessa tasaiset 22 astetta plussaa. Toki pidän puutarhaan avautuvaa makuhuoneen ovea auki päivittäin niin pitkään kuin säätila suinkin sallii, sillä lapinporokoirani tykkäävät nekin viileämmästä makuupaikasta.
Toivottavasti muratti selviää Agrilla yli vuodenvaihteen jolloin viimeisintään on tämä nykynen jo kuollut!
logo JUKKAPA LXXV

Hehkuvainen kirjoitti...

Minun murattini kuoli :(. No, onneksi kaupasta saa uusia! :P