9.3.2010

Uutta puskee


Joulukaktukseni kuvittelee olevansa kevätkaktus. Tai sitten se on kevätkaktus ja minä luulin sen olevan joulukaktus. Mutta nyt se joka tapauksessa puskee kukkaa oi niin nätisti.


Kevätaurinko herättää kasvien lisäksi kasviharrastajan. Silmissä alkaa vihertää ja peukaloa kummasti kutkuttaa. Erityisesti kukkakauppojen kohdalla askel käy hitaaksi ja katse haaveilevan tuijottavaksi. Vaan ei huolta, tälle hulluudelle saa antaa periksi!

Lisääntyvä valo houkuttelee kodin kukkaset aloittamaan kasvunsa, ja siihen puuhaan ne tarvitsevat energiaa. Nyt on siis juuri oikea aika vaihtaa multa niille kasveille jotka sitä kaipaavat ja huiskia vähän lannoitettakin sekaan.

Jos et innostu viherkasveista (tai et saa niitä pysymään hengissä), niin kasvattele itsellesi vaikkapa auringonkukan versoja. Niitä ei tarvitsekaan pitää hengissä kovin pitkään, sillä ne tulee syötyä aika äkkiä! Versot sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja, ja ne sopivat mukavasti salaatteihin, leivän päälle ja keittoihin.

Minä kaivelin talvilevolla olleesta mullasta mustanmerenruusun käpysiä ja pistin uuteen multaan. Jännittää että tuleeko niistä tänä vuonna mitään. Ostin hiihtoloman kunniaksi uuden kasvin ja katson kuinka yhteiselomme alkaa sujua. Useat pistokkaat odottavat juurtumista ja istuttamista. Ja olen kerrassaan rakastunut murattiini! Siitä lisää toiste, nyt menen tökkimään lannoituspuikkoja ruukkuihin.

14 kommenttia:

blueberry kirjoitti...

Oijoi, joulukaktus kukkii! Mun joulukaktus ei oo kukkinut reiluun vuoteen varmaan, mutta pukkaa jatkuvasti uusia lehtiä. Nyt mulla on juurtumassa yhdestä lohikäärmepuusta (tällainen http://viherviisikko.fi/kuvastot/viherkasvit/img/lohikaarmepuu.jpg) pistokas, näyttäis jo tekevän juurta - vielä pitää tosin hetki odottaa ennen istuttamista. Toisesta lohikäärmepuusta (tällainen http://www.houseofplants.co.uk/Resources/Pic_dracaena_massanaegea100_close.jpg) sain kärpäsongelman poistettua - oksat pois ruukusta, multa uuniin, ruukun desinfiointi, multa ja oksat takaisin :-). Näyttäis toimivan - kiitos muuten vinkeistä mitä laitoit sähköpostilla!

Muutkin huonekasvit näyttäisivät taas heränneen kevääseen. Odotan innolla lumien sulamista jotta pääsee sitten puuhastelemaan pihaankin! Mutta juu, sormet tuntuu taas vihertävän.

Yamaba kirjoitti...

Jep, niin ne kukatkin. Vaimo vaihtaa mullat syksyisin pellon reunassa. Se on siitä siistimpää ja kätevämpää. Ei ne näy kukat siitäkään kuolevan.

Nan kirjoitti...

Oi, kukkia! Omani ei kuki, ei jouluna eikä keväänä :( Peukaloni ei taida vihertää riittävästi...

Minäkin suunnittelen uuden vihreän perheenjäsenen hankintaa, mutta odotan vielä pakkasten laantumista, jotta kaveri ei jäädy kotimatkalla :)

Metta kirjoitti...

Voi, kukahan vaihtais meidän kukkasille mullat? Useimmat niistä on niin hankalia, kun ne on saaneet kasvaa villisti vuosikausia, että niitä on tosi vaikea käsitellä. Posliinikukat on saaneet rauhassa kääriä versojaan amppelinnaruihin, niin että niitä on mahdoton enää irrottaa. Kiinanruusu on niin valtava ja hankala käsitellä, ettei sille ole varmaan viimeisen kymmenen vuoden aikana vaihdettu multia kuin kerran, ja senkin tein minä, ja jotenkin väärin, koska se sittemmin on vaatinut vettä joka päivä, tai muuten... Ja niin, kaktus piti lähettää opiskelijoille harjoitustyöksi, kun se on liian iso ja hankala käsiteltäväksi kotioloissa.

Silti pitäisi varmaan yrittää. :D

Mitä sun kiinanruusulle kuuluu? Tekeekö tämä uusi versio juuria?

Alitsa kirjoitti...

Aamen! Kevät on ihanaa kukka-aikaa!

Pistäkää joulukaktuksenne kesäksi ulos/parvekkeelle, niin johan kukkii viimeistään kun sen tuo elokuun lopulla sisälle. Siis ihan takuukeino. Meikäläisen valkoinen versio on ainaskin niin nirso, ettei se muuten suostu ollenkaan kukkimaan.

Ihanaa aikaa tosiaan, kun on koko ajan sormenkynsien välissä multaa, kun on tullut istuteltua vähän joka päivä siemeniä multaan!

Hehkuvainen kirjoitti...

Blueberry: komeita nuo lohikäärmepuut, erityisesti tuo ensimmäisen linkin kasvi. Ja toivottavasti kärpäsongelma on nyt poistunut :).

Yamaba: kevät tai syksy, sama kai se :D.

Nan: ei kai se jäädy jos hyvin pakkaa :).

Metta: ehkäpä ne hankalat kasvit voi vaan lannoittaa ja ruukkua täydentää jos se multa on sieltä jonnekin hävinnyt :).

Ja ei! Ei juurru kiinanruusu! En käsitä :/. Samassa lasissa samassa vedessä kyllä muut juurtuvat, mutta ei kiinanruusu. Seuraavalla kerralla tuot mulle juurekkaan, jooko?

Alitsa: heti kun saan parvekkeen, pistän sinne kukkia. Ehkäpä myös tuon kaktukseni. Ai sulla on valkoinen?! Hitsi, se on varmasti hieno! Saisko siitä pistokkaan...? Ois makee kun ois sitten joskus valkoista ja punaista samassa ruukussa :).

Alitsa kirjoitti...

Hehku, saat mun valkoisesta pistokkaan jos mää saan sun punasesta! Semmoinen varoituksen sana, että se on tosi nirso kukkimaan ja muutenkin aika kulahtanut, mutta teikäläisen paahteisella ikkunalla varmasti viihtyy.

Ja jos se kiinanruusun pistokas ei ole kuollut, niin odottele vaan, se juurtuu TOSI hitaasti...(t. nimim. mullakin oli Metalta niitä pistokkaita)

blueberry kirjoitti...

Mun joulukaktus tekee pinkkejä kukkia silloin kun tekee :-).

Innostuin tekemään mungpavuista ituja. Saas nähdä mitä niistä tulee!

Pitäis ostaa myös lisää multaa...

Omppu kirjoitti...

Pistin syksyllä kolme kiinanruusun pistokasta maljakkoon juurtuman. Vain yksi kasvatti juuret. Sitten kun kyllästyin odottamaan ja tyrkkäsin kaikki kolme samaan ruukkuun, niin hyvin kaikki jäivät eloon. Edelleen kukoistavat nuo, ja kevään valon tultua pukkaavat uutta lehteä kaikki.

Hehkuvainen kirjoitti...

Alitsa: sovittu, tehdään vaihtarit! Laitoin multaan pari pistokasta, annan ne sinulle jos ne näyttävät juurtuvan ja pärjäävän :).

Blueberry: niistä tulee varmaan... ituja! :P

Omppu: hitaita ovat nuo kiinanruusut. No, katsotaan, josko tuo tuosta kasvattaisi vähän juuria ennen kuin mätänee. Jos ei, niin sitten ei.

blueberry kirjoitti...

Hah pah, *reps* ;-D! Iduista tulee todennäköisesti ituja, good point! Laitoin muutaman itusen myös multaan. Jospa niistä kasvais hmm... mungpapukasvi tai sitten lisää ituja ;-D!?

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei noista koskaan tiedä, iduista voi tulla mitä vaan! :)

blueberry kirjoitti...

Iduista on kasvanut isoja varsia...:) Ja, munkin joulukaktus kukkii nyt, pari pientä nuppua tuloillaam ;).

Hehkuvainen kirjoitti...

Joulukaktukset tekevät kevätyllätyksen! :)