18.3.2010

Hae vihreästi


Ekologisuus on trendikästä ja kaikkea markkinoidaan nyt vihreänä vaihtoehtona. Kuluttajia kosiskellaan luomalla tuotteesta tai palvelusta vähintäänkin vihertävä mielikuva. Se ei ole ollenkaan huono juttu, jos lupaukset vihreydestä ja ekologisuudesta ovat totta.

Ecosia tarjoaa helpon tavan puhdistaa hiilenmustaa omatuntoa. Niin helpon, että epäilykset heräävät välittömästi.

Google taitaa olla tällä hetkellä ylivoimaisesti käytetyin netin hakukone. Yahoo!, Bing ja WWF yhdistivät voimansa ja toivat markkinoille kilpailijan, Ecosian, jonka väitetään olevan maailman vihrein hakukone. Sitä markkinoidaan ajatuksella, että jokainen tekemäsi haku auttaa suojelemaan kahden neliömetrin verran sademetsää. Ja hienoltahan se näyttää kun sivulla lukee jotta "Each web search saves about 2 m² of rainforest for free. We already protected 45,206,916 m²". Mutta näyttäähän se myös aika uskomattomalta. Ecosian sivuilta löytyy tarkennusta asiaan.

"Ecosia is an independent, non-profit website. At least 80% of our search income goes to a rainforest protection program run by WWF, which uses this money for the sustainable protection of rainforests."

Hakutulosten yhteydessä olevien sponsoroitujen linkkien klikkaaminen tuottaa Googlelle miljardeja dollareita vuodessa. Google käyttää rahat mihin käyttää, Ecosia sen sijaan lupaa lahjoittaa tuloistaan 80 % WWF:n sademetsiä suojelevaan projektiin. Kaksi neliömetriä on alue, joka laskennallisesti voidaan suojella yhden haun tuottamilla varoilla. Ecosian käyttäminen ei siis suoranaisesti pelasta yhtään ainutta puuta, mutta tuottaa varoja luonnonsuojelujärjestölle.

Kahdeksankymmentä prosenttia on paljon, se on oikeasti aika vaikuttava osuus. Eikä siinä vielä kaikki! Palvelua ylläpitävien servereiden kerrotaan käyvän ekosähköllä. Loistohomma! Vaan olisiko sittenkin liian hyvää ollakseen totta...? Ongelma on siinä, että emme oikein voi mitenkään varmistua siitä että Ecosia tekee sen mitä lupaa.

Mutta minä pidän siitä, että joku haluaa tarjota vihreän vaihtoehdon Googlelle ja haluan uskoa että Ecosia pyrkii oikeasti hyvään.

Lisätietoa:
erinomainen kriittinen kirjoitus (englanniksi)
informatiivinen kirjoitus (suomeksi)

2 kommenttia:

Alitsa kirjoitti...

Repesin, kun luin WWF:n vahingossa WTF:ksi :D

Mutta joo, uskomattoman hyvältä kuulostaa, pitäsköhän sitä sitten käyttää. Google-refleksi istuu kyllä tiukassa...

Hehkuvainen kirjoitti...

WTF... :P

Googlerefleksi minullakin on. Mutta minäpä laitoin Ecosian hakukoneeksi Googlen tilalle. Siis tuonne selaimen yläkulmaan.