17.2.2010

Ohjeita emännälle osa 13


En koskaan lakkaa ihastelemasta vanhoja käsitöitä ja käsityömenetelmiä. Kun tekee itse moderneilla välineillä (ja ostaa lopulta suurimman osan käyttämistään tuotteista täysin valmiina), niin kyllä ennen vanhaan nikkarointiin käytetyn ajan ja vaivan määrä herättää kunnioitusta.

Vuonna 1953 julkaistu Emännän tietokirja kertoo liimasta seuraavaa:

"Liimaa tarvitaan taloudessa siksi usein huonekalujen ja muiden esineiden korjaamiseen sekä uusiin puutöihin, että liimapannun pitäisi aina olla käyttökunnossa.

Ennen liimaamista on liimalaatat pantava kylmään veteen joksikin tunniksi, kunnes ovat pehminneet taipuisiksi. Sitten pannaan pehmeä laatta sinänsä astiaan, joka asetetaan hiljaisella tulella kuumenemaan. (Liiman sekaan ei siis saa kaataa vettä.)

Valvotaan tarkoin, että liima todella liukenee ja ettei se pääse palamaan pohjaan, mikä estyy, jos se kuumenee vesihauteessa. Liuenneen liiman keittäminen on aivan turhaa, ellei siihen pehmitettäessä ole imeytynyt liiaksi vettä, joka keittämällä on saatava haihtumaan. Jos liima päinvastoin on liian paksua, voidaan siihen lisätä vettä, kunnes se on tarkoitukseen sopivaa.

Liima on säilytettävä kylmässä, kuivassa paikassa. Liuotettu liima säilyy kauimmin, jos sen silloin tällöin keittää; laattoina liima säilyy vuosikausia."


On se vaan helppoa, että voi nykyään ottaa purkin puuliimaa ja puristaa. Toisaalta ennen oli helpompaa, kun oli korkeintaan muutamaa liimaa. Sitä voi askartelija ja haistelija mennä hämmennyksiin, kun hyllyssä on nykyään saumaliimaa, erikoisliimaa, poratappiliimaa, dispersioliimaa, folioliimaa, kasausliimaa, pinnoitusliimaa, kontaktiliimaa, verhoilukontaktiliimaa, profiilipinnoitusliimaa, kovapuuliimaa, sulateliimaa, viilutusliimaa, polyuretaaniliimaa, hartsiliimaa, seinäliimaa, epoksiliimaa, boordiliimaa, reaktioliimaa, tarraliimaa...

8 kommenttia:

Ipo kirjoitti...

Ahaa, keräätkö säkin miespuolisia kävijöitä noilla erinomaisilla hakusanoilla? :D (Ehkä mun pitäis siteerata tämän sun postauksen loppuosaa...)

Hanni kirjoitti...

Mun kodissa ei 1960-luvulla ollut ikinä liimaa askarteluun, joten äiti tökkäsi kouraan puolikkaan keitetyn perunan ja käski liimata sillä. Voin kertoa, että se oli huonoa liimaa...

Omppu kirjoitti...

Olen mietiskellyt, josko perunajauhosta voisi keittää käyttökelpoista liisteriä. Ihan vaan koska liiman hankkiminen on nykyään juuri siksi vaikeaa että niitä on niin kamalan paljon!

Yamaba kirjoitti...

Perunalla ei saanut kovin pitävää tulosta, mutta yleensä se ajoi asiansa. Tarpeet ei olleet hyvin suuria.

Dispersioliima on hyvää tavaraa. Sillä liimattiin talon betonilattia pölisemättömäksi kun muutettiin sisään. Ei ollut aikaa päällystää sitä lattiaa millään muulla. Saatiin poistumiskehotus silloisesta vuokra-asunnostamme eikä ollut muuta paikkaa kuin keskeneräinen talo, jossa ei ollut kuin seinät, katto, ikkunat ja ulko-ovet.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ipo: Hah! :D

Eipä tullut kyllä mieleenkään että joku mies päätyisi blogiini liimoja googlailemalla! Ihan omasta kiinnostuksesta kun niitä listasin, ja ainoa ihminen jota lisäkseni ajattelin oli siskoni joka ammattinsa vuoksi on saattanut tällaisiin liimoihin törmätä. Jos haluat blogiisi kävijäksi minun ja siskoni kaltaisia ihmisiä, niin siitä vaan siteeraamaan :P.

Hanni: voi sentään :/.

Omppu: mää olen tehnyt perunajauhosta liisteriä, jota käytin johonkin askarteluun. Ihan hyvin se toimi. Mutta silloin taisin läträtä sitä aika paljon, eikä kyse ollut mistään ihan pienestä projektista tai yksityiskohtaisesta työskentelystä...

Yamaba: oho, onpa tullut dispersioliima tarpeeseen :o.

Omppu kirjoitti...

Ne pari projektia joita suunnittelen eivät ole yksityiskohtaisia myöskään, lähinnä kaipailen sellaista liimaa jota voisin siveltimellä vedellä. Perunajauholiisterin lisäksi olen miettinyt mahdollisuutta ostaa tapettiliisteriä, en vaan tiedä kuinka hintavaa se on. Itse asiassa saattaisin tarvita myös jämätapettipaloja... pitäisköhän mennä tapettiliikkeeseen kattelemaan?

Ipo kirjoitti...

Heh, kyllä mä haluan blogiini ainakin sun kaltaisia ja varmaankin myös siskosi kaltaisia kävijöitä - vaikka ette ookaan miehiä. :) Mutta ehkä mä en nyt (ainakaan just nyt tänään) jaksa siteerata. Sä löydät blogini onneksi muutenkin. :)

P.S. Lukeeks sun systeri blogiasi?

Hehkuvainen kirjoitti...

Omppu: perunajauholiisteri saattaa olla halvempaa, en tosin ole nyt yhtään varma. Tapettiliikkeistä saattavat antaa vanhoja mallikansioita pois, jos heillä sattuu semmoisia olemaan. Mullakin on jonkin verran tapetinjämiä, pitää muistaa esitellä sulle varastoa.

Ipo: :)

Ja lukee se.