7.2.2010

Ohjeita emännälle osa 12


Kiire tuntuu olevan kaikilla ja kaikkialla. Monet tuntevat arjen paineet niskassaan erityisesti iltaisin ja öisin. Univaikeudet ovat useille tuttuja, toiminnan ja levon tasapainottaminen ei ole helppoa. Mutta tämä ei ole mitenkään uutta, vaan levon ja iltarauhan tärkeydestä kertoo myös vuonna 1953 julkaistu Emännän tietokirja.

"Yön käyttäminen nukkumiseen ja sunnuntain pyhittäminen lepäämiseen ovat luonnon järjestys, jota kukaan ei rangaistuksetta voi rikkoa.

Mitä uni on, ei tiede pysty vielä selittämään. Joka tahtoo saada virkistävän syvän unen, hänen on valmistauduttava siihen oikealla tavalla. Ennen levolle lakseutumista on päivän puuhien ja huolien aiheuttaman hermojännityksen saatava laueta.

Iltahetkiä älköön käytettäkö rasittavaan henkiseen työhön, hermoja jännittäviin huvituksiin eikä rasittavaan lukemiseen. Viisasta ei silloin ole ahmia sanomalehtien ryöstö-, murha- ja onnettomuusuutisia enempää kuin antaa radion kertoa kaikkia järisyttäviä asioita, mitä maapallolla on tapahtunut.

Nykyajan ihmiset ovat siinä määrin herkkiä hermoiltaan, että sellaisen 'vastaanottaminen' juuri ennen uneen vaipumista on omiansa tekemään unen rauhattomaksi."


Oikein hyvää lepopäivää kaikille!

6 kommenttia:

Saoka kirjoitti...

Tähän lisättäköön tietojen ajantasaistamisen vuoksi, että älköön luettako koko iltapäivää esim. Wikipediasta tietoa siitä, keitä olivat ja mitä tekivät mm. Charles Manson ja Ted Bundy tai selailtako autolukemisina Alibi-lehden lisävihkosia vuosisadan kuvottavimmista ja osin edelleen selvittämättömistä murhista. Samoin erinäisten linkkien seuraaminen uskontojen uhrien tuen verkkosivustolta ei ole herkimmille suositeltavaa. Vaikka iltapäivä ehkä tuntuu olevan kaukana yöstä, jäävät mainittujen kaltaisten asioiden yksityiskohdat kernaasti päähän kieppumaan ja altistavat pahaa-aavistamattoman lukijan painajaisille, katkonaisille unille ja pimeänpelolle jopa viikoiksi ja kuukausiksi.

Lehtiä, kirjoja ja muita julkaisuja lukevan on myös viisasta pidättäytyä googlaamasta varomattomasti nimiä ja tapahtumia, jos minkäänlaiset hälytyskellot päässään soivat ja muistuttavat aiempien kokemusten tuomista riesoista.

:-P

Alitsa kirjoitti...

Mutta luettaman silti pitää, muuten ei tule tälle emännälle uni ollenkaan! Mutta: tällä hetkellä on luvun alla Bysantin historia, vaikkakin mielenkiintoista, on se silti historiaa...ZZZZZZ

Päivänsäde kirjoitti...

Tuli jokin aika sitten todettua, että ei todellakaan kannata Dexterin jaksoja kattoo ennen nukkumaan menoa...tulee nimittäin aika tehokkaasti uniin! Nyt sitten illasta rauhottaakin tunnin ennen nukkumista mukavimmille asioille.

Salla kirjoitti...

Ja minun uniahan ei onnistu järkyttämään telkkarit eikä luonnonmullistukset. Uni tulee vaikka omena suussa... (nimim. "kokemusta on")

Ja sitäpaitsi tähän liittyy ei laulu vaan sanonta: "Puolet pyhätöistä menee pirulle."

Saoka kirjoitti...

Ja niin, minua eivät häiritse mitkään Dexterit ja muut vastaavat fiktiosarjat ja kernaasti luenkin mitä verisimpiä dekkareita, kun tiedän niiden olevan keksittyjä, mutta auta armias noita tosielämän sarja- ja paloittelusurmaajia ja muita oikeasti tapahtuneita kauheuksia... Yökyök ja heippahei yöunet.

Hehkuvainen kirjoitti...

Saoka: pätevä lisäys! :D

Alitsa: mulla on iltalukemisena Markus Kajon Kettusen paluu: Ihmisen käsikirja. Uni tulee, vaikka hykerryttääkin kovasti.

Päivänsäde: mulla ei yleensä tule iltaohjelmat uniin, kyllä ne on ennemmin ne päivän tapahtumat jotka sitten mielessä pyörivät. Tai jotkin ihan omituiset ja todellisuudesta irralliset asiat.

Salla: hyvät on unenlahjat!