24.2.2010

14. arkipäivä menossa


Lähetin maanantaina sähköpostia jokaiselle Tampereen kaupunginvaltuutetulle, jonka osoitteen löysin, ja ilmoitin siitä että Tampereen sosiaalitoimi rikkoo toistuvasti lakia, jonka mukaan toimeentulotukea hakeneen on saatava tukea koskeva päätös seitsemän arkipäivän sisällä hakemuksen jättämisestä. Tiedustelin myös sitä, että mihin minun pitäisi ja kannattaisi asiasta valittaa. Olen saanut lukuisia vastauksia, ja olen niitä mielenkiinnolla lukenut.

Yksi vastauksista oli mielestäni hyvin jännittävä:

"Minulle on kerrottu, että toimeentulotuet tällä hetkellä pystytään käsittelemään lain vaatimassa ajassa."

No olipa hyvä että kirjoitin, herää tämäkin valtuutettu! Hän on ilmeisesti ollut poissa kokouksista tai istunut siellä laput silmillä ja kädet korvilla, sillä kaikki muut minulle vastanneet valtuutetut olivat kyllä tasan tarkkaan tietoisia siitä että ongelma on olemassa ja se on suuri. Asiaa on kuulema puitu puolueiden omissa kokouksissa ja kunnanvaltuuston kokouksissa useaan otteeseen, joten on kyllä melkoinen ihme että joku ei ole tiennyt epäkohdasta. No, nytpä tietää.

Satuin lähestymään valtuutettuja juuri sopivaan aikaan, sillä asia on tosiaan ollut esillä ja itse asiassa juuri tämäniltaisessa valtuuston kokouksessa kissa nostetaan taas pöydälle. Apulaispormestari aikoo esittää 100 000 euron lisämäärärahaa toimeentulotuen käsittelyyn (näin hienoin sanakääntein hän asian minulle esitti, muutama muu kertoi lyhyesti että lisärahaa tullaan antamaan). Useat muut valtuuston edustajat aikoivat käyttää puheenvuoron ja vaatia toimia.

Toimeentulotukihakemusten määrä on taantuman myötä noussut Tampereella 20 %. Se on todella paljon, eikä sinällään ole ihme että jonoja on ollut. Ja jotain on kyllä tehty ongelman poistamiseksi: kaupunginvaltuusto päätti lisätä käsittelijöiden määrää. Eräs valtuutetuista antoi minulle jännittävää lisätietoa asiasta:

"Ongelma on se, että samaan aikaan valtuusto on asettanut sijaiskiellon. Tämä tarkoittaa sitä, että (sairas)lomalla olevien tilalle ei palkata sijaisia. Tämä on järjetöntä."

No järjettömältähän se tosiaan kuulostaakin. Kyseinen valtuutettu kertoi tietenkin äänestäneensä sijaiskieltoa vastaan.

Tämä ei suinkaan ole ainoa asia josta väännetään kättä valtuustossa. Tampereella tehdään sosiaalitoimen piirissä rajua rakenneuudistusta. Eräiden mielestä se on hyvä juttu...

"Alkuvuodesta on tehty useita toimenpiteitä, kuten hakemusten käsittelyn keskittäminen, joilla käsittelyaika turvataan jatkossa."

...ja eräiden mielestä ei:

"Tilannehan meidän mielestämme vielä huononee kun kaupunki on vähentämässä vielä olemassa olevia sosiaaliasemia kuudesta kolmeen."

Minun alueeni sosiaaliasema tullaan käsittääkseni lakkauttamaan muutaman muun ohella. Toimintaa keskitetään yhteen pisteeseen. Toimeentulotukihakemusten käsittely on tapahtunut keskitetysti käsittääkseni vuoden alusta asti. Minulla ei ole enää suoraa yhteyttä omaan etuuskäsittelijääni. Jos minulla on jotain kysyttävää omista papereistani, saan puhua virkailijalle joka ei ole niitä minun papereitani koskaan nähnytkään. Suhtaudun hyvin epäilevästi siihen, että yksittäisten yksiköiden lakkauttaminen parantaisi tilannetta. Kertokaa jos tiedätte tapauksen, jossa kaikkien toimintojen keskittäminen yhteen (ihmisistä kaukana olevaan) pisteeseen on oikeasti parantanut palvelua.

Valtuutetut olivat hyvin mielissään ilmoituksestani. Vain valitusten kautta heillä on näyttöä siitä että ongelma on todellinen. Onhan se ihan eri asia kertoa kokouksessa että "olen saanut postia kymmeniltä kuntalaisilta" kuin "epäilen, että kaikki ei mene niin kuin pitäisi". Asiaan tunnutaan suhtautuvan vakavasti myös ylemmällä taholla.

"Tietääkseni lääni on antanut Tampereelle uhkasakon toistuvasta määräaikojen ylittämisestä. Siksi olisi ihan hyvä, jos tekisit valituksen."

Useissa vastauksissa suorastaan toivottiin että tekisin virallisen valituksen. Sain reippaasti ohjeistuksia siihen puuhaan. Voin tehdä kantelun suoraan kaupunginhallitukselle, tai voin ottaa yhteyttä Tampereen sosiaaliasiamieheen, jonka tehtävä on auttaa näissä tilanteissa. Voin tehdä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle (niin kuin Villasukka tiesi neuvoa) tai valittaa toimeentuloturvan päällikölle. Voin myös vedota Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Viimeksimainitusta kanavasta kertonut valtuutettu informoi minua Tampereella toimivasta vapaaehtoisesta sosiaalineuvonnasta, jossa juuri tällaisia valituksia tehdään jatkuvasti. Hän lupasi henkilökohtaisesti auttaa valituksen tekemisessä.

Oho. Mahtaisikohan heillä olla siellä sellaisia näppäriä valmiita lomakkeita...?

Usean valtuutetun viestistä huokui turhautuminen. Epäkohdat tiedostetaan, mutta niille ei voida tehdä mitään. Jos itse yrittääkin kovasti, niin sitten isommat ryhmät äänestävät toisin (=väärin). Joskus voi varmasti tuntua siltä kuin takoisi päätään seinään.

"Olen itse tehnyt näihin sossuaikoihin liittyen valtuustokyselyn ja aloitteen ja ottanut asian usein esiin valtuustossa ja lautakunnassani. Tällä hetkellä olen selvittämässä muita valitusteitä, kun ei homma näytä kunnallisvaikuttamisen kautta lähtevän toimimaan."

Vaikka tulevissa kokouksissa päätettäisiin antaa uusia määrärahoja ja saataisiin jotain ihan oikeasti aikaan, niin eihän se minun tilannettani nyt paranna. Minä odotan edelleen päätöstä. Ihan hiukkasen lohduttaa se, että on saanut valittaa valtuutetuille ja osa heistä tuntuu kuulleen hätäni. Parasta oli silti se, kun eräs vastaus päättyi seuraavasti:

"Voimia sulle."

11 kommenttia:

Yamaba kirjoitti...

"Kertokaa jos tiedätte tapauksen, jossa kaikkien toimintojen keskittäminen yhteen (ihmisistä kaukana olevaan) pisteeseen on oikeasti parantanut palvelua."

En tiedä yhtään sellaista tapausta, päinvastaisista tilanteista on useita kokemuksia. Keskittämisen päämäärä ei ole palvelun parantaminen, vaan asioiden hoitaminen edes jotenkuten, toivonmukaan vähemmillä kustannuksilla.

Pidän tavastasi toimia. Onnea matkaan, ja rahaakin tilille ennen pitkää.

Ipo kirjoitti...

Mahtavaa, että oot aktivoitunut! Mullakin on yks painava asia hampaankolossa, jolla pitäis viitsiä vaivata päättäjiä. (Vaikkei se mitään auta - kokeiltu on ennekin - tai ehkä sittenkin on auttanut, vähän... tosin ei itseäni.)

Ikävää on, että joudut edelleen odottamaan. :(

Nan kirjoitti...

Hienoa, että olet valittanut asiasta! Kovasti kannustuksia jatkoonkin :) Mukava kuulla myös, että valtuutetut vastaavat kuntalaisten viesteihin.

Anonyymi kirjoitti...

Upeesti toimittu! Pidän peukkuja, että saisit päätöksen mahdollisimman pian.

-Salamanteri

NetKissa kirjoitti...

Mielenkiintoisia vastauksia. Varsinkin ohjeiden antaminen ylemmälle taholle valittamiseen. Ehkä siellä on tosiaan kyllästytty siihen, ettei mitään voi tehdä ja halutaan, että jostain ylempää tulisi potku persuuksille, että ne vastarannan kiisketkin saatais pakotettua mukaan.

blueberry kirjoitti...

Wau womani - pistit tuulemaan! So proud of you! Onnea "sossubingoon", voi elämä tätä pyrokratiaa. Bah.

Hehkuvainen kirjoitti...

Yamaba: niin, olen ollut tosiaan huomaavinani saman. Ei parane palvelu, ei. :/ Mutta rahaa sentään sain :).

Ipo: odotus päättyi!! Jee! Tärkeää olisi olla aktiivinen siitä huolimatta, eli se valitus varmasti kannattaisi tehdä... Eihän se minua auta, mutta ehkä joitain muita joskus. Tai vaikka itseänikin joskus tulevaisuudessa.

Nan: se tuntui tosiaan kivalta että vastauksiakin tuli - tosin aika vähän suhteessa siihen miten monelle viestin laitoin...

Salamanteri: kiitos peukuista :)!

NetKissa: niin, taitaa tosiaan tilanne olla niin paha että valtuutetut jo suorastaan toivovat läänin sakottavan kaupunkia... :/ Ehkä se pistäisi todella pyörät pyörimään (tai sitten ei). Mutta selvää on ettei tilanne voi jatkua entisellään.

Blueberry: minun kävi hyvin, BINGO! Mutta asiaa pitäisi edelleen parantaa... eli jos vain suinkin saan itsestäni irti, yritän tehdä virallisen valituksen.

Alitsa kirjoitti...

Miten sinä jaksatkin olla noin energinen?!? Ihan loistavaa, sehän on nimittäin niin, että yhteiskunnan oravanpyörää vastaan tapellessa moni uuvahtaa, mutta Hehku se vaan jaksaa painaa.

Samalla tulet ajaneeksi niiden uupuneidenkin asiaa, todella iso kehu ja papukaijanmerkki! :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Energinen? No, en sentään :P. Ehkä jos oikein energiseksi alan, tekisin tosiaan sen virallisen valituksenkin...

Elegia kirjoitti...

No tämäpä olikin mielenkiintoinen juttu! Kovasti pisti naurattamaan nuo sitaatit ja erityisesti siis niissä käytetty kieli :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Vastauksia oli tosiaan jännä lukea. :) Pitääköhän sitä keksiä lisää asiaa jotta voi kirjoittaa valtuutetuille hauskojen vastausten toivossa.. :P