28.1.2010

AnopinhammasAnopinhammas (Sansevieria trifasciata 'Hahnii')

Saatan vaikuttaa joidenkin mielestä jokseenkin taitavalta viherpeukalolta. Oikeasti kyse taitaa olla lähinnä siitä, että olen yrityksen, erehdyksen ja useiden valitettavien kuolemantapausten myötä onnistunut löytämään kasveja, jotka kukoistavat minunkin hoitotaidoillani.

Isoanopinkielestä jalostettu anopinhammas on sitkeä ja helposti hoidettava. Sille käy aurinkoinen tai vaikka vähän varjoisampikin paikka, eikä kastelusta kannata huolehtia turhia. Muutaman viikon unohdus ei tunnu missään, jos sitten huomaa antaa vähän reilummin vettä. Liikakastelu taitaakin olla anopinhampaan ainoa uhka. Siksi se viihtyy kaktusmullassa ja lasittamattomassa saviruukussa.

Anopinhammas saattaa innostua joskus kukkimaankin. Minulla näin ei ole vielä koskaan käynyt. Kasvia on helppo lisätä. Ei tarvitse kuin odotella, sillä mullasta puskee jatkuvalla syötöllä uusia hampaita. Jakamisen ja uuden ruukutuksen kanssa ei kannata hätäillä, sillä anopinhammas viihtyy ahtaassa ruukussa.

Terveyskirjasto kertoo, että kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Syökää silti jatkossakin mieluummin salaattia, antaa anopin itse purra hampaitaan.

8 kommenttia:

blueberry kirjoitti...

Hieno! Mulla oli joskus iso anopinkieli, mutta vein sen porukoille ja se...otti ja kuoli. Suorastaan mätäni. Nyt mulla on uutena tulokkaana lohikäärmepuu (kohtalaisen iso), jonka oon melkein onnistunut tappamaan liikakastelulla. Tai no, muovinen (se alkuperäinen) "ruukku" vissiin hautoi liikaa - vaikka kastelin vain parin viikon välein kohtalaisen pienellä vedellä. Nyt on saviruukussa ja odottaa kuivumistaan... Toivottavasti vielä tokenee, sillä kun on tunnearvoa. Sain sen ihanilta lussukoilta työkavereilta läksiäislahjaks.

Muut palmut jakselevat hyvin (joita on kaksi) - samoin palmuvehka, kultaköynnös ja joulukaktus ;-). Ja niin, onhan mulla tuo orkideakin, jonka äiti sai taas kukkimaan...:)

Villikissa kirjoitti...

Minä onnistuin tappamaan kaikki kaksi kukkaani talven aikana, liian vähän vettä ja valoa. Mutta onneksi minulla on viherkasvien huoltoa valinnaisaineena koulussa, niin sain harjoittelupaikasta pöllittyä tuollaisen pienen anopinhampaan alun itselleni. Jospa siitä saisin kukkasen itselleni. On minulla myös juurtumassa traakkipuun oksia, joten saisinkohan nämä kasvamaan koulun oppien avulla. ;)

Salla kirjoitti...

Tätä ei saa kuolemaan millään! Mahtava kasvi!

Tota... mmm... se kasvi jonka silloin viime syksynä annoit... ei-niin-sallankestävä...ups...

Hehkuvainen kirjoitti...

Blueberry: anopinkielen voi tosiaan mädättää liikakastelulla :/. Lasittamattomat saviruukut ovat suosikkejani, ja kasvitkin tuntuvat tykkäävän.

Villikissa: tsemppiä anopinhampaan kanssa :).

Salla: miten ihmeessä onnistuit kuolettamaan sen?!? Tuhoaja, kasvintappaja! No, koirat olet sentään saanut pysymään hengissä. Pitäisikö tästä päätellä että koiria on helpompi hoitaa kuin viherkasveja...? ;P

blueberry kirjoitti...

Tuo uusi ruukku näyttäisi kuitenkin olevan sellainen lakattu saviruukku, mutta on varmasti parempi kuin se alkuperäinen muovikipponen (joka nyt muuten palvelee biojäteastiana... :D ). Tosin se anopinkielikin kuoli tuossa samaisessa lakatussa ruukussa. Mietitäänpä vielä, kaksi kertaa. Ehkä keväämmällä vaihdan parempaan ruukkuun. En usko kyllä että on pelkästään ruukun materiaalistakaan kiinni, kun monet kasvit voivat muoviruukuissakin (altakastelu) aivan loistavasti.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ei se tosiaan voi pelkästä ruukusta olla kiinni, mutta se saattaa vaikuttaa asiaan kyllä. Jotkut kasvini ovat muoviruukuissa (ne jotka viihtyvät kosteassa mullassa) ja jotkut saviruukuissa (ne jotka eivät pidä alvariinsa kosteasta mullasta). Mikäli rahaa olisi, pistäisin kyllä kaikkiin saviruukut. Suosin saviruukkuja lähinnä siksi, että ne ovat minusta kauniita :P. Viis muusta, kunhan näyttää kivalta :D.

Jutta kirjoitti...

Näkyy näistä jutuista olevan jo aikaa, mutta en malta olla kommentoimatta. Itse sain joskus yhden kukan, joka alkoi lisääntyä ja lisääntyä ja... Ne ovat todella helppohoitoisia. Kastelen kerran viikossa asetille, en juureen. Substralia annan keväällä pari kertaa. Toiset saavat valoa enempi, toiset vähempi. Haittaako tuo kasvua? Ei sitten tipan vertaa! Tosin eteläikkunalla olevat suorastaan ryöpsähtävät ja niitä saa aina olla poi'ittamassa. Ja lasitettuja ruukkuja ne suorastaan rakastavat. Olen nyt vaihtanut kaikki ruukut sellaisiksi. Sukulaiset, ystävät ja työtoverit ovat jo aivan kyllästettyjä anopinhampailla =D

Hehkuvainen kirjoitti...

Kiva saada kommenttia vanhempaankin postaukseen :). Ja hauskaa kuulla, että anopinhammas on sinulla viihtynyt. Minulla iski toiseen ruukkuun joku ongelma, mutta toisessa kasvusto puskee uutta. Katsotaan mitä tuleva kevät tuo tullessaan, pikkuisen jo multasormea syyhyttää...