1.12.2009

Sukan varressa on tyhjää


Kuukausituloni ovat 723 euroa (opintotuki + opintotuen asumislisä 423 euroa, opintolaina 300 euroa).

Ja mihinkäs se raha sitten menee?

Kuukausittaiset pakolliset menot:

- vuokra + vesi 432,00 €
- netti 22,90 €
- ehkäisyrengas 15,21 €
- puhelin 17,27 €*
- ruoka 168,73 €*

* viimeisen puolen vuoden ajalta kuukausittainen keskiarvo

Hyvä on, netti ei ole aivan pakollinen elämisen kannalta, mutta sen verran kiinteä osa elämääni että lasken sen pakolliseksi menoksi. Ehkäisyn pakollisuudesta voidaan olla montaa mieltä nyt, kun mies ei ole Suomessa, mutta lasketaan se nyt kuitenkin. Ruokakustannuksia pienentää se, että olen pieniruokainen kasvissyöjä ja syön arkisin yhden ilmaisen aterian koululla. En myöskään käy ravintoloissa syömässä. Ruokakustannuksia kasvattaa se, että ruokavammojeni takia syön tasan tarkkaan sitä mitä mieleni tekee. Ostan siis savujuustoa ja viinirypäleitä jos haluan. Ja usein haluan.

Viivan alle jää siis 66,89 euroa.

Lisäksi tässä kuussa pakollista:

- sairausvakuutus 93,91 €
- oppikirjat 60 € (aika optimistinen arvio)

Tässä kuussa ei sentään tarvitse maksaa sähkölaskua. Vakuutusmaksu on kallis (onneksi sitä ei tarvitse maksaa kuukausittain), mutta siitä on maksettu jo monet isot laskut (kuten vatsalaukun tähystys ja kallon kuvaus). Ennakkojoululahjaksi saamani kirjakaupan lahjakortti kattaa suuren osan kirjahankinnoista, mutta pari kirjaa täytyy kustantaa itse.

Tässä vaiheessa rahaa on siis -87,02 euroa. Hopsansaa! Kuulostaa jossain määrin huolestuttavalta (mutta hyvin tavalliselta). Ja harvoinpa hankinnat jäävät yllämainittuihin. Jostain pitäisi sitten maksaa myös satunnaisemmat pakolliset menot eli ainakin:

vaatteet, kengät, sähkö, gynekologi, hammaslääkäri, kodinhoitotarvikkeet ja käyttötarvikkeet (kuten vaikkapa siivousaineet, pölypussit ja lamput), lääkkeet, kotivakuutus ja bussikortti. Toisinaan rahaa pitäisi löytyä myös isompiin hankintoihin kuten puhelimeen ja silmälaseihin.

Vaan tyhjästä on paha nyhjästä. Paljon on (=olisi) myös muita menoja:

harrastusmaksut, matkat, Aamulehden tilaus, huvittelu ja hemmottelu. Ja joulu.

Vaikka olisitte olleet kuinka kilttejä tänä vuonna, niin joululahjoja ei tipu. Pyytäkää pukilta.

6 kommenttia:

Ipo kirjoitti...

Voih! Rahanpuute ei ole kiva juttu ollenkaan. :( P.S. Multa voit lainata hätätapauksessa.

Tanja kirjoitti...

Valitettavan tuttua matematiikkaa. Vaikka meitä on täällä kaksi menoja jakamassa, niin tuskaa on.

Varsinkin kun tuo kansanopisto-opiskelu ei ole mitään halpaa herkkua. 17€ päivä ja jos kuukauteen sattuu tulemaan 22 päivää opetusta niin opintotuki + opintolaina ei paljoa lämmitä, kun bussilippuunkin menee 74€ kuukaudessa.

Huomenna olisi pakollinen reissu Helsinkiin, matkat pitää maksaa itse ja koulu ei niitä enää korvaa, 5€ saatiin ruokarahaa...sillähän saa jo viisi euron juustopurilaista :D ei tule nälkä, varsinkin kun lounaan jälkeen on vielä 8-9 tuntia ohjelmaa...

Mut on tää opiskelu ihan kivaa!

Tsemppiä Hehku!!!

mm. kirjoitti...

Tulee mullakin noita maksuja nyt kun muutan yksin. Mm. vakuutukset, tv-lupa, netti, velat eksälle, vuokra; pitäis hankkia pesukone ja muuta erinäistä tavaraa (mm. verhot, sohva...) sekä kaikkea muuta mahdollisesti yllättävää rahanmenoa. Nyt sentään joulukuussa saan veronpalautukset (n. 900eur) sekä lomarahat (n. 500eur) normipalkan lisäksi, mutta alkuvuodesta tulot putoaa ansiosidonnaisen tasolle... En tosin vielä jaksa murehtia. Nyt menen päivä kerrallaan. Tsemppiä!

Alitsa kirjoitti...

Voi kurjuus! :( Suomessa on semmoinen ikävä puoli, että opiskelu ei oikein kannata.

Voimahali! Ja tarjoon lounasta/teetä/jotain hyvää törmättäessä!

Mimmu kirjoitti...

Noilla opintotuilla ei hirveästi kyllä houkuttele jäädä opiskelijaksi kovin pitkäksi aikaa. Ei oikein lyö leiville. :(

Hehkuvainen kirjoitti...

Ipo: ei, ei ole kivaa. Ei akuuttina eikä varsinkaan tälleen kroonisena. Kiitos muru :).

Tanja: onneksi mun ei tarvitse maksaa opetuksesta, vaikka toisinaan kirjoja pitääkin ostaa. Aika törkee tommonen pakollinen reissu joka pitää itse maksaa :o. Tsemppiä sinnekin!

Johanna: mitäs me köyhät :P.

mm.: paljon on hankintoja, huh. Mutta paljon myös veronpalautusta, ihan kiva kakku!

Alitsa: voimahali otetaan vastaan!

Mimmu: joo, kyllä valmistuminen ASAP on tavoitteena.