6.11.2009

Veikaten voittoon?


Kokeiden tekeminen on selkeästi taitolaji. Opettajalukijani voisivat oikeastaan kertoa, että onko heille missään vaiheessa opetettu kokeiden laatimista. Jos ei, niin pitäisi kyllä. Siis opettaa opettajille sitä. On nimittäin turhauttavaa vastailla huonosti tehtyyn kokeeseen.

Tällä viikolla oli kaksi koetta. Niiden pohjalta voisin kertoa jo ainakin kolme ärsyttävää asiaa.

1. Esseevastaukselle jätetty liian pieni tila. Vastaile siinä nyt sitten hienosti, kun annettuun tilaan mahtuu murto-osa tiedoistasi (ellet sitten kirjoita niin pienellä että opettaja tarvitsee suurennuslasia tekstin lukemiseen).

2. Koeaikaan nähden liian laaja esseekysymys. Ei saisi oppilasta sitten arvostella ankarasti, kun ei kyennyt vartissa tiivistämään hienosti kaikkea sitä, mistä opettaja on luennoinut parikymmentä tuntia.

3. Kokeessa kysytään asioita, joita ei ole opetettu. Tarvitseeko tästä sanoa enempää? Ei tarvitse.

Keskiviikkona oli asiakaspalvelun koe. Veikkaan, että se meni ihan hyvin. Tänään oli kansantalouden koe. Se ei ehkä mennyt ihan niin hyvin. Kokeen hienoudesta kertoo jotain erään tehtävänannon perässä ollut opettajan ohje: "arvaa".

No minä sitten arvailin.

8 kommenttia:

Ipo kirjoitti...

Kokeissa arvaileminen on usein juuri oikea taktiikka. Pidän peukkuja, että koe myös arvostellaan OIKEIN, eli siten että sä saat hyvän numban. :)

Salla kirjoitti...

Kyllä meille ainakin opetettiin kokeiden laatimista. Se on sitten eri asia toteutuuko opit aina käytännössä...
Arvaa vaan, montako kertaa minäkin olen kuullut "Tota sanaa ei ollu koealueella..." No kielissä ehkä eri asia kuin talousjutuissa...
Mutta toi "arvaa" ohjeena on aika hyvä. Kyllä mäkin oppilaille taon joka kerta että jos et tiedä, niin arvaa. Tyhjä on aina väärin, mutta hyvä arvaus voi tuoda pisteen tai puolikkaan!
Peukut pystyyn että saat hyvät tulokset! (varmasti)

Mie taas kirjoitti...

Mä sovelsin tuota arvailua aina, kun en tiennyt mitä pitäisi vastata, just siksi että se on tyhjää parempi kuitenkin. :-D Toivottavasti arvailit hyvin! :-)

Mustikkamaa kirjoitti...

ÄÄÄÄÄ. BYHYY! SNIIIF!!!

Ei liity aiheeseen mitenkään. Piti vain vähän purkaa itseään :,(.

Hehkuvainen kirjoitti...

Ipo: eli jos minä saan huonon numeron, koe on arvosteltu väärin - loistavaa :D. Ja kyllä arvailla tosiaan kannattaa (jos ei tiedä), mutta on se kurjaa jos siihen joutuu turvautumaan.

Salla: no, tiedät ainakin teoriassa miten kokeet pitäisi tehdä ;). Se taitaa tosiaan olla vähän eri asia jos kokeessa on sana jota ei ole ollut koealueessa, kuin jos kokeessa pitää selittää miten rahoitusmarkkinat toimivat eikä sitä ole kerrottu.

Sie: oikein! Asiakaspalvelun kokeesta tuli yhtä vaille täydet pisteet, toisesta en vielä tiedä.

Mustikkamaa: tursua vaan. Tänne mahtuu.

Turutar kirjoitti...

Kansantalous *brrrh* ikuinen piikki lihassa :D Olin muuten vitosenoppilas, kokeista sai helposti täysiä jne, mutta kansantalous... aina koepaperia vilkaistessa tuntui että olen jossain hepreantunnilla :D Sain ekasta kokeesta 1 tai 2. Olen kolmesti koittanut sitä korottaa, mutta ei. Ei vaan ole mun aine :D

Yamaba kirjoitti...

Opiskelijat opettaa opettajan tekemään kunnon kysymyksiä, ainakin jos heitä kehtaa kuunnella, ja lukea niitä vastauksia. Kohtuutta on, että jos opettaja mokaa tentin, niin sitten on arvosteltava Ipon suosittamaan tapaan oikein.

Hehkuvainen kirjoitti...

Turutar: täytyy nyt katsoa minkälaiseksi muodostuu minun suhteeni kansantalouteen (oppiaineena). Aine sinällään ei ole vastenmielinen, mutta opettaja ei ole ihan paras mahdollinen... :/

Yamaba: luokan protestin seurauksena opettaja sanoi katsovansa josko jättäisi viimeisen tehtävän kokonaan arvostelematta. Se olisi ihan reilua ehkä.