27.11.2009

Pahantekeväisyyttä


Uskokaa tai älkää: meillä on viikon päästä taksvärkkipäivä.

Kaikille on varmastikin kouluajoilta tuttu tuo taksvärkin idea: mennään päiväksi johonkin "töihin" ja tuodaan siitä sitten koululle joku rahasumma. Muistelen, että moni myös siivosi kotona tai isovanhemmillaan ja sai sitten rahan heiltä. Silloin muksuna sitä ei pitänyt oikein mitenkään erikoisena tapahtumana.

Mutta nyt kyllä näin punaista. Mahdoinko ymmärtää oikein? Siis minä maksan 10 euroa siitä, että en saa opetusta sinä päivänä? No voi sanonkomämikä!

Niin, voisi tietysti jättää osallistumatta kiristykseen keräykseen, mutta sitten joutuisi tekemään laajan etätehtävän. Joten käytännössä kaikki maksavat ja pitävät vapaapäivän. Kukaan meistä ei todellakaan aio mennä päiväksi mihinkään töihin kymmenellä eurolla, ihan naurettava ajatuskin.

Tämän älyttömyyden kruunaa se, että raha piti maksaa etukäteen. Mitenkä minä annan rahaa, joka minun pitäisi leikisti ansaita ensi viikolla?

Onhan meillä sentään hyvä ja tärkeä kohde, johon rahat menevät. Hyväntekeväisyys on hieno asia, mutta mielestäni sen pitäisi olla vapaaehtoista. Tässä on nyt kaikella tapaa vedätyksen, kusetuksen, kiristyksen ja giganttisen ääliöyden merkit.

10 kommenttia:

Päivänsäde kirjoitti...

Kökköä. :/

Mukavaa viikonloppua! :)

Nan kirjoitti...

Oho, kuulostaapa omituiselta käytännöltä! Ei tuollaisen pitäisi olla pakko. Harmi, että hyvä idea pilataan tuollaisella, josta jää lähinnä paha mieli.

Muistan, kun lapsena piti aina raahata taksvärkkipäivänä ämpärillinen puolukoita kouluun. En koskaan oikein tiennyt, mitä mieltä siitä olisin. Puolukoita tuli poimittua muutenkin, mutta silti siinä sankollisessa oli oikeasti paljon työtä...

Luulisi, että tässä vuosien varrella olisi jo kehittynyt jokin oikeasti kaikille osapuolille mieluisa tapa hoitaa tuollaiset taksvärkki-asiat. Vai onkohan se vain jokin torppariaikojen muistopäivä? Joo, luen parhaillaan Täällä pohjantähden alla -sarjaa :)

Elegia kirjoitti...

Ei voi olla totta, oikeasti!? Peruskoululaisille idea on hyvä, mutta että aikuisille... Hieman epäilyttävää - olkoon mikä tahansa hyväntekeväisyys kyseessä.

Eihän peruskoulussakaan ollut pakko osallistua taksvärkkiin. Silloin sai jäädä koululle hillumaan, vaikka siinä ei ollutkaan mitään järkeä, kun ei ollut opetusta tai mitään muutakaan. Eräs vaihtoehto oli saada vanhemmilta lupalappu poissaoloon. Pitäisköhän sinun ehdottaa sellaista? ;D

Itse olin taksvärkkinä lähikiskalla. Tein viiden markan karkkipusseja ja vein koululle sen 20-30 markkaa, mitä silloin piti. On vähän hinnat nousseet sitten viime aikojen!

.m.m. kirjoitti...

Täh!? Ei luulis ammatillisen koulutuksen piirissä tuollaiseen törmäävän, toi on hyvä ehkä peruskoulussa mutta että jaaa....mielenkiintoista. Ilmoittaudu kipeäksi kyseisenä päivänä tai vaadi opetusta ;-).

Hanni kirjoitti...

Eikös peruskoulun taksvärkkipäivänä ole vaihtoehtona myös mennä kouluun saamaan opetusta, jos niin haluaa. Eihän opet voi ottaa noin vaan vapaata, koska kaikki oppilaat on taksvärkissä? Jokin haisee? Ja yleensäkin tuo systeemi on ihan hölmö: kaikilta halukkailta olisi varmaan liiennyt se kymppi hyväntekeväisyyteen ilman tuota pelleilyäkin, vai mitä? Niin ja yritän tästä lähtien olla aktiivisempi blokkaaja. Nyt kun näen jotain :>

Hehkuvainen kirjoitti...

Päivänsäde: sanos muuta. Hyvää viikonloppua sinnekin!

Nan: ämpärillinen puolukoita on kyllä aika paljon. Ja kyllä tosiaan nyt jää lähinnä paha mieli tästä "hyväntekeväisyydestä".

Elegia: joo, ei ole aprillipilaa. Lupalappu vanhemmilta voisi olla hauska. Harmi kun en kuulu mihinkään hihhulilahkoon, en voi edes väittää että taksvärkki on uskontoni vastaista.

.m.m.: mä voisin ilmoittautua etukäteen sairaaksi!! Raha piti jo maksaa, joten mitään ei ole enää tehtävissä. Paitsi se, että ottaa sitten kaiken ilon irti siitä vapaapäivästä. Varasin itselleni kosmetologiajan :P.

Hanni: jokin tosiaan haisee, enkä se ole minä. En tunnusta! :)

H. kirjoitti...

Sitä paitsi niiden taksvärkkirahojen karhuaminen ja kerääminen on melko hanurista koko homma. Eräällä ryhmänohjaajalla on siitä hieman kokemusta...

Mimmu kirjoitti...

Kukakohan on keksinyt, että se raha pitää tuoda etukäteen. Ei kukaan voi olettaa, että maksaa ensin omista ja sitten menee jälkikäteen tekemään työn. Idioottimaista sanon minä.

TCL kirjoitti...

Minusta taksvärkkipäivä oli silkkaa paskaa jo yläasteella. Tulin aina kouluun, koska silloin ei tarvinnut tehdä mitään eikä maksaa mitään.

Tuo on jo aivan raivostuttavan idioottimaista. Teille, aikuisille ihmisille tuupataan tuollainen nakki.
Vai joko he totuttavat ihmisiä skenaarioon, jossa joku toinen vie työmaailmassa kovalla vaivalla ansaitun palkan nenän edestä?

Koeta kestää tuosta huolimatta. :(

Hehkuvainen kirjoitti...

H.: arvaan, ettei tosiaan ole hauskaa niitä rahoja keräilläkään :/. Typerä taksvärkki, kellään ei ole kivaa. Paitsi ehkä sitten sillä taholla, joka ne rahat saa.

Mimmu: mää en käsitä. En vaan käsitä.

TCL: ei auta muu kuin kestää. Valittaa ja kestää.