5.10.2009

Vadelmavenepakolainen


"Suomessa on satanut lunta. Jotenkin minusta tuntuu, että lumikin on Ruotsin puolella puhtaampaa ja kauniimpaa. Lumisateella eron huomaa. Jotenkin lumi sataa Ruotsissa maahan vapautuneemmin, kuin lumihiutaleetkin tietäisivät leijailevansa maahan moniarvoisessa ja suvaitsevaisessa maassa. Suomessa lumi leijailee ahdistuksen maaperään, masentuneiden ihmisten harteille. Lumi sekoittaa liikenteen, aiheuttaa vesivahingon, tekee enkelin eteiseen."

Näin pohtii Mikko Virtanen, tavallinen suomalainen mies, joka ei halua olla tavallinen suomalainen mies. Mikko Virtanen haluaa olla ruotsalainen.

Miika Nousiaisen kirja Vadelmavenepakolainen kertoo kansallisuustransun tarinan. Elämä väärän maan kansalaisena ei ole mukavaa. Suomen armeijasta ei voikaan erota, eikä työnantaja suostu antamaan edes Victorian syntymäpäivää palkalliseksi vapaapäiväksi. Suomessa pankkiautomaateille jonotetaan väärin ja näyttelijät ovat tylyjä. Ruotsissa kaikki on toisin. Siellä ovetkin aukeavat kutsuvasti sisäänpäin.

Kirja on paikoitellen hillitön. Siinä ei ole mitään järkeä. Ja samaan aikaan se on hyvin uskottava. Nousiainen on paneutunut todella tarkasti kansallisuustransun mielenmaisemaan, ja se tekee tarinasta kiinnostavan. Fiktio on yhdistetty taitavasti faktaan ja kokonaisuus pysyy kasassa. Kirja on viihdyttävä, mutta se pistää myös ajattelemaan. Välillä naurattaa, välillä hävettää.

Suosittelen.

En häpeäkseni nyt muista, että kuka minulle tätä kirjaa suositteli. Lämpimät kiitokset kuitenkin hänelle. Ja katselkaa ihmeessä lisää kirjavinkkejä.

4 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Tämän sinun tekstisi perusteella tiedän välittömästi ja satavarmasti kenelle tuo pitää hommata asap!

Hehkuvainen kirjoitti...

Hyvä :). Toivottavasti kirja löytyy ja miellyttää :).

Karoliina kirjoitti...

Mina pienena toivoin kovasti olevani ruotsalainen :) Taytynee yrittaa saada tuo kirja kasiini seuraavalla Suomen reissulla...

Hehkuvainen kirjoitti...

Kannattaa, voit hyvinkin löytää kirjasta tuttuja ajatuksia... ;) Tai sitten et. Mutta hyvä kirja se kyllä on :).