4.10.2009

NukkatyräkkiNukkatyräkki (Euphorbia leuconeura)

Nukkatyräkki on hauska mehikasvi, joka näin muutamien vuosien kokemuksen perusteella tuntuu kestävän hieman huolimatontakin hoitoa. Helppohoitoinen ja vaatimaton kasvi viihtyy huoneenlämmössä valoisalla paikalla, mutta ei kestä kovaa paahdetta. Kastellaan kerralla runsaasti ja annetaan mullan välillä kuivahtaa. Kasvin lehdet alkavat lurpattaa kun se on janoinen, mutta vettä saatuaan se toipuu nopeasti.

Nukkatyräkin kukat ovat varsin mitättömät (yllä olevasta kuvasta voitte ne nähdä jos klikkaatte kuvan suuremmaksi), ja kasvi kukkii vasta noin 40 senttiä korkeana. Koska kasvuvauhti ei ole päätä huimaava, kukintaa joutuu odottelemaan jonkin aikaa.

Kun sitten tulee kukkia, tulee myös siemeniä. Nukkatyräkki on tunnettu erityisesti siemensyöksyistään - kasvi sinkoaa siemenensä jopa parin metrin päähän. Varsinkin hämärän laskeutuessa alkaa nurkasta kuulua rapsetta, kun siemenet kimpoilevat ikkunaan ja lattialle. Erikoisen siementämistapansa takia nukkatyräkki on saanut paljon lempinimiä: tuhma poika, seksipalmu, isännän syrjähyppy, vaeltava juutalainen ja lähetyssaarnaaja.

Kasvin lisääminen siemenistä on helppoa. Joskus kasvi lisää ihan itse itseään, jos siemenet sattuvat laskeutumaan sopivasti naapuriruukkuun. Yleisimmin pieniä mustanruskeita siemeniä kuitenkin löytyy sieltä sun täältä lattialta, josta ne on helppo kerätä talteen. Sen verran innokkaasti tyräkkini ovat siemeniä tuottaneet, etten ole jaksanut kaikkia kerätäkään, vaan niitä on tullut imuroituakin varmasti kymmeniä.


Pikkuiset valkoraitaiset nukkatyräkit ovat hirmu söpöjä. Kasvi on aluksi kovin hidaskasvuinen ja herkkä. Kuluu reilusti toista vuotta ennen kuin varsi paksuuntuu ja varren alaosan puumainen osuus erottuu selvästi.


Kasvin valkoinen maitiaisneste on myrkyllistä, ja se saattaa herkimmille aiheuttaa iho-oireita myös kosketuksesta.

14 kommenttia:

stansta kirjoitti...

Kts. edellisen postauksesi kommenttilaatikkoon. :D

Mustikkamaa kirjoitti...

Hmm, pystyisitköhän lähettämään mulle siemeniä seuraavan kirjeesi mukana - tietysti istuttamisohjeiden kanssa ;-D? Kirje alkaa olemaan jotakuinkin valmis, pientä hienosäätöä vielä vaatii. Pääset pian siis lukemaan kuulumisiani, jos niistä jotain selvää saa...

Omppu kirjoitti...

Jaa nukkatyräkkikö se siis on. Sain samanlaisen I:ltä. Ja _siitä_ siis johtuu, että toisessa kukkaruukussa kasvaa ihan samannäköinen verso kuin nukkatyräkin juurella... Kaikkea sitä oppii.

Hehkuvainen kirjoitti...

Stansta: osallistuin toki arvontaan :P.

Mustikkamaa: onnistunee, kunhan vain muistan :). Jee, jään innolla odottamaan kirjettä :).

Omppu: sehän se :).

TCL kirjoitti...

Luin tämän postauksen otsikon: "Nukkuratäkki".

Nan kirjoitti...

Olen huomannut, että hitaasti kasvavat! Ei se kuitenkaan haittaa, kun nuo pikkuruiset taimet ovat niin söpöjä :)

Metta kirjoitti...

Mietin tässä juuri baobabin istuttamista, kun se ei kuulemma ole niin turhantarkka ajasta. Toiset sanoo ettei niistä idä kuin vajaa kolmannes, toiset taas, että melkein kaikki eikä mullallakaan ole niin väliä. Että ota siitä sitten selvä. Nyt on tietysti laskeva kuu, mutta eiköhän se silti jotain tuuppaa maasta ylös.

Hehkuvainen kirjoitti...

TCL: *reps*

Nan: voi, ovatko ne vielä hengissä? Loistavaa :).

Metta: minäkin pistin taas uuden satsin tyräkkiä tulemaan, ja kummasti se vain itää vastoin kaikkia odotuksia... :)

Nan kirjoitti...

Ovat hengissä, joka taimi :) Välillä ne ovat päässeet kuivumaan oikein kunnolla, mutta eivät näytä pistävän pahakseen. Hyvä niin :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Hyvä että ovat hengissä - kaikesta huolimatta ;).

Anonyymi kirjoitti...

mistähän noita siemeniä saisi? olen kysellyt kavereilta ja etsinyt netistä...

Hehkuvainen kirjoitti...

Minulla on muutamia siemeniä, mutta olen luvannut ne jo kaverille. Tällä hetkellä minulla ei ole isoa kasvia joka tuottaisi lisää siemeniä. Oletko kokeillut puutarha.netin keskustelupalstaa? Siellä on usein tarjolla kasvien siemeniä/pistokkaita.

Anonyymi kirjoitti...

Englanniksi vaeltava juutalainen on ihan eri kasvi.

Hehkuvainen kirjoitti...

Niinpäs näyttää olevan :).