14.10.2009

Ei mainoksia, kiitos!


(kuva: seppo.net)

Onko teidän ovessanne tai postilaatikossanne "ei mainoksia"-tarra? Jos, niin miksi? Jos ei, niin miksi ei?

Minä laitoin kieltolapun oveeni vasta tämän viikon maanantaina. "Vasta" siksi, että olen miettinyt sitä jo vuosia, mutta en vain ole tarttunut toimeen. Löysin viikonloppuna jännittävän blogin, jossa kirjoittaja tekee ihan tosissaan töitä vähentääkseen tuottamansa jätteen määrää. Katselin kuvia kirjoittajan viikottaisista jätemääristä, ja ne pistivät miettimään.

CO2-raportin mukaan suomalainen käyttää vuodessa noin 200 kiloa paperia. Se on aika paljon. En tiedä kuinka suuri on mainosten ja ilmaisjakelun osuus, mutta varmasti iso. Tyyne-Kaarina oli viime vuonna ahkera ja punnitsi mainospostinsa parin kuukauden ajan, ja laskeskeli sitten että sitä kertyy vuodessa noin 55 kiloa.

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV kertoo, että suoramainosten ja ilmaisjakelun vapaaehtoisella vähentämisellä voitaisiin pelkästään pääkaupunkiseudulla säästää 3-4 miljoonaa kiloa paperiroskaa vuodessa. Ikimetsän ystävät ry on laskenut, että jos 4000 taloutta kieltää mainokset, säästetään paperia 20 000 kiloa vuodessa. Isoja lukuja.

Miksi kielsin mainokset vasta nyt? En ole kokenut mainosjakelua mitenkään ylivoimaisen ärsyttäväksi asiaksi. Jaksan kyllä kantaa vuoden aikana 55 kiloa paperia keräyslaatikkoon. Minusta on toisinaan jopa hauskaa selailla kuvastoja ja mainoksia. Joskus mainoksista löytyy hyvää materiaalia askarteluun, ja liimasuttupapereina ne ovat erinomaisia.

Ilmaisjakelulehdet ovat mukavia, vaikka niiden uutisointi ei olekaan kovin ajankohtaista tai laajaa. Olen usein saanut niistä vinkkejä kaupungin tapahtumista, joista muuten olisin tietämätön (nyt kun minulle ei enää Aamulehteäkään tule). Lehdistä olen myös taitellut biojätepussini. Nyt minun täytynee pihistää lehtiroskiksesta biojätepussiainekset.

Minulla ei siis ole ollut mitään suurta tarvetta kieltää mainontaa ja ilmaisjakelua. Mutta nyt kun aloin miettiä, niin minulla ei ole myöskään mitään syytä olla kieltämättä. Nyt kun aloin oikeasti ajatella asiaa, minua alkoi hävettää se, etten ole tehnyt tätä ryhtiliikettä aikaisemmin. Voin ainakin testata miltä elämä ilman postiluukusta tursuavaa roskaa tuntuu. Ja on tietysti oikein hyvä jos siitä on mahdollisesti hyötyä ympäristölle.

Jouduin miettimään hieman kiellon muotoa. "Ei mainoksia" kieltää oikeastaan vain mainokset, mutta käytännössä myös ilmaisjakelun. "Ei ilmaisjakelua" kieltäisi saman tien kaiken, mutta oikeastaan haluaisin edelleen lukea Tamperelaista. "Ei mainoksia, Tamperelainen saa tulla" taas kiusaa jakajaa. Vaikka minulla on kuluttajana ja ihmisenä oikeus päättää siitä mitä luukustani työnnetään, ei minulla ole pokkaa vaatia jakajaa erottelemaan mainoksia ilmaisjakelulehdistä minun luukkuni takia. Niinpä ovessa lukee nyt "ei mainoksia, kiitos", ja jatkossa sitten nähdään että mitä sieltä luukusta putoilee. Jännittävää nähdä, että kuinka monta pizza- ja vaalimainosta saan kiellosta huolimatta.

Onko minun ovessani olevasta kiellosta sitten oikeasti mitään hyötyä? Jos riittävän moni liittyy "ei mainoksia"-liikkeeseen, on sillä varmasti vaikutuksia. Hetihän se ei näy, sillä luultavasti mainoksia painetaan kotitalouksien määrän mukaan, ja jäteauto käy säännöllisesti kierroksillaan vaikka paperinkeräyslaatikko olisi puolityhjä. Mutta ajan kanssa tieto varmasti kulkee: jakajat ilmoittavat siitä että jatkuvasti jää suuresti mainoksia jakamatta, jolloin niitä varmasti painetaan jatkossa vähemmän. Ehkä jäteauton käyntejä voidaan jossain vaiheessa harventaa, kun huomataan että roskalaatikko ei täyty samaan tahtiin kuin ennen.

Haluan kaikessa välttää sellaista "ei minun teoillani ole mitään merkitystä"-ajattelua. Olen tietysti vain pisara meressä, mutta on hyvä muistaa että ilman pisaroita merta ei olisi. Kaupungin paperijätemäärässä tekoni tuskin välittömästi näkyy, mutta olisi typerää väittää ettei sillä olisi vaikutusta.

Ehkä joku näkee lapun ovessani ja lisää omaan oveensa samanlaisen. Tai jos se joku ei kiellä mainosjakelua, hän alkaa ehkä muuten ajatella kulutustaan ja muuttaa sitä ympäristöä säästävämpään suuntaan. Ja silloin "ei mainoksia"-lappuni on toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.

16 kommenttia:

Eko-Joni kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Mukava lukea että aihe kiinnostaa ihmisiä.

Niin ja ilmaisjakelulehdet pystyy usein lukemaan netistä, koitapa googlata oman alueen lehtisi. Ovat varmaan huomanneet ettei kaikki vastaanota mainoksia. :)

Päivänsäde kirjoitti...

On jo vuosia löytyny ei mainoksia lappu ovessa, ihan jo sen takia, että yksinkertaisesti kyllästyi raahaamaan niitä roskiin (ja joulun alla niitä tulee niin paljon ettei perässä pysy). Eikä niitä oikein ehdi katselemaankaan, vaikka alkuun oli outoa kun kotiin tullessa lattialla ei ollu postia, edes niitä mainoksia. Nyt kuitenkin tippuu paikallinen ilmaisjakelulehti, mutta sen on voinu eräs naapuri tiputtaa (sanoi harrastaneensa tuota tiputtamista edellisen asukkaan aikaan). Tosin saman lehden saan kävelemällä kauppaan 200m päähän...

Tiedä sitten onko näille jakajille ohjeistettu, että nuo "ei mainoksia" kyltit on sellaisia jotta niitä ei oo pakko noudatta jos ei haluu...

Pellon pientareella kirjoitti...

Mulla on mainoskielto, joka sallii ilmaisjakelulehdet, koska muita päivälehtiä ei tule. Ostettu nettikaupasta (http://www.ideavintti.fi/Scripts/prodView.asp?idproduct=70).

.mm. kirjoitti...

Mulla oli yksin asuessa aina mainoskielto, ja toimi loistavasti. Harvoin sain mitään ylimääräistä. Nyt yritän avokin kanssa päästä yhteisymmärrykseen, että oveen tulisi taas mainoskielto - yleensä kun ne menevät suoraan lehtiroskikseen.

Tuo biojätepussi-idea lehdistä on kyllä hyvä, mutta meille tulee sentään Hesari, josta helposti vääntäis biojätepusseja pidemmäks aikaa. Nyt ollaan käytetty Bioska-biojätepusseja, mutta nekin on oikeastaan ihan tuhlausta (niiden tekemiseen menee energiaa jne).

Yksi hyvä keino jätteen vähentämiselle - tämä nimenomaan suunnattu naisille ;-)! Eli kuukuppi! Siteistä ja tamponeista tulee hedelmällisen iän aikana ihan mieletön määrä jätettä, sitä olis hyvä pysähtyä miettimään välillä. Itse otin kuukupin käyttöön ihan hiljattain; ainoa asia mikä harmittaa on se, etten hankkinut sitä aiemmin ;-). Voin siis lämpimästi suositella!

Elegia kirjoitti...

Meilläkin on ovessa (Suomessa) mainoskileto:

"Ei ilmaisjakeluja eikä mainoksia"

Vähän harmitti, koska minäkin tykkäsin lukea paikallislehtiä ja tunnustan myös lukeneeni mainoksia. Toisaalta usein ne jäivät myös lukematta.

Laitettiin teksti oveen (öö, joskus neljä vuotta sitten), kun lähdettiin reissuun ja siihen se jäi.

Ilmaisjakelulehtiä ei ole tullut, ei myöskään niiden välissä olevia mainoksia. Sen sijaan pizzamainoksia tuli joskus ja vaalimainoksia tuli satamalla vaalien aikoihin. Laittelin sitten huvikseni ehdokkaita mustalle listalle sen mukaan, kuka ei arvostanut ovemme ei mainoksia -kylttiä. :D

Alitsa kirjoitti...

Meidän uuden asuntomme ovessa oli "Ei mainoksia, kiitos"-lappu jo ennenkuin me itse sinne muutimmekaan!

Ilokseni olen huomannut, että käytäntö on levinnyt rapussamme kahteen toiseenkin oveen! :) Ehkä ihmisille ei ollut (jostain käsittämättömästä yleissivistyksen aukosta johtuen) aiemmin mieleen, että niin voi tehdä?

Avaruushiiri kirjoitti...

Meillä ei kieltoa ole (postilaatikossa), joskin syyt siihen ovat lähinnä tutunkuuloisia tekosyitä - kierrätykseen viemisestä ei ole vaivaa, elukkahäkkien pohjalle tarvitsee kuivikepaperia, jne.

Seuraa anekdootti. Ystäväni päätti takavuosina hankkia uuden salkkumikron. Hän otti yhdeksi (1) päiväksi ovestaan pois mainoskiellon. Tänä aikana vastaanottamastaan mainospostista hän löysi useita vaihtoehtoja uudeksi läppäriksi ja sen hankintapaikaksi, muodosti käsityksen eri mallien eroista ja teki hankintapäätöksen. Tarinan opetus: turhia mainoksia ei tarvitse sietää vain saadakseen tarjouksia silloin kun sattuu niitä tarvitsemaan. ^_^

Hehkuvainen kirjoitti...

Eko-Joni: kiva kun kävit :). Olet oikeassa, kaikki alueeni ilmaisjakelulehdet löytyvät myös nettiversioina. Tämän tiesinkin jo, etten tosiaan tiedoista jää paitsi vaikka lehteä ei luukusta tulisikaan. Se on vain se paperin ja selailun tuntu, jota kaipaan... :P

Päivänsäde: totta on, että joulun alla mainoksia tulee aivan hullusti! Tähän mennessä vaikuttaa hyvältä, luukusta on tullut vain asiallista postia.

Pellon pientareella: hieno kyltti :).

.mm.: mulla on lehdistä taiteltujen pussien lisäksi bioskapusseja. Lehtipusseja tosin käytän enemmän. Kuukupista olenkin ajatellut tehdä postauksen joskus, ennemmin tai myöhemmin :).

Elegia: joo, boikottiin sellaiset pizzeriat ja ehdokkaat, jotka eivät ymmärrä mainoskieltoa :).

Alitsa: mainoskielto leviää kuin kulovalkea! Se tarttuu ovesta oveen! Hyvä hyvä :).

Avaruushiiri: hieno opettavainen tarina, kiitos :). Niin, fiksumpaa onkin käyttää kotiin jaettava posti kuivikkeena kuin sitten ostella sitä kalliilla kaupasta...

pilami kirjoitti...

Meillä on aiemmin ollut ko. tarra ovessa - nyt parin muuton jälkeen ei taas ole. Voisi kyllä harkita sen uudelleen laittamista, kun palattiin takaisin vanhaan kaupunkiin ja täällä ei tule mitään "hyvää" laatikosta. Uudessa kaupungissa tietoisesti halusin ilmaisjakelulehdet, että pääsisin vähän kaupungin menoon sisälle. Toi on just toi ongelma: ottaisin mielelläni ilmaisjakelulehdet ja "hyvät" mainokset - suurimman osan jättäisin pois. Harmi ettei voi valita. Mutta sittenhän on sitä ihan päiväpostissa tulevaa mainospostia - lehtimainokset ym. Ne on ärsyttäviä - kauhea kasa lippusta ja lappusta, kun on joskus vahingossa erehtynyt vastaamaan johonkin kilpailuun. Olen ottanut sen linjan, että palautan ne postilaatikkoon "Palautetaan lähettäjälle" -tekstillä varustettuna. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voih, havettaa taman luettuani tunnustaa, mutta yksi eniten kaipaamiani asioita Suomesta ovat nuo postiluukusta tupsahtavat mainokset! Suurella innolla odotin iltoja jolloin tiesin mainosten tulevan... Niiden lukemiseen varasin oikein kunnolla aikaa :)

Taalla mainoksia ei jaeta, ainoastaan joskus sanomalehden valista oi löytaa jonkun pienen mainoslehtisen.

Omppu kirjoitti...

Aikoinaan luin kaikki ilmaisjakelulehdet ja mainoksetkin mitä postilaatikosta tuli. Ei tullut muuta lehteäkään. muutama vuosi sitten joulun alla kyllästyin valtavaan mainostulvaan ja laitoin oveen mainoskiellon, ja nyt tämän uuden asunnon ovessa oli sellainen jo valmiina. ihan kiitettävästi jakelijat noita kieltoja noudattavat. Joskus tulee joku pitsamainos, enkä sitä edes kauheasti pane pahakseni.

Hehkuvainen kirjoitti...

Pilami: joo, erityisesti uutena kaupunkilaisena oli mukavaa saada vähän kotiin kannettua tietoa. Nyt, kun tietää jo mistä tietoa saa, ei postiluukusta tulvivaa tavaraa oikeastaan tarvitse.

Karoliina: ei kai sitä nyt tarvitse hävetä, että pitää mainoksista :P. Sinähän olet sentään lukenut ne, toisin kuin suurin osa ihmisistä...

Omppu: en ajatellut saada kohtausta, jos tuosta nyt pari pizzamainosta livahtaa, mutta jos sama firma pommittaisi mua jatkuvasti kiellosta huolimatta, niin alkaisi se varmasti jossain vaiheessa ärsyttää.

Anne kirjoitti...

Ei ole kieltotarraa. Monet mainokset ovat minusta mielenkiintoisia ja mainoksessa on aina jonkun painajan työ.

Hehkuvainen kirjoitti...

Hei Anne, kiva kun kävit jättämässä kommentin :). Mainoksia on tosiaan välillä hauska lukea, mutta vielä en ole kaivannut niitä turhan kovasti :).

.mm. kirjoitti...

Postauksia voisin lukea myös tukan hennavärjäyksestä, shampoon ym. kemikaalien vaihtoehdoista ja ja... kaikki vähän ja vähän enempi hörhö käy! ^_^

Hehkuvainen kirjoitti...

Hennasta olenkin muutamaan otteeseen kirjoittanut (mutta aina voisi kirjoittaa lisää!). Minulla on muistilapulla vino pino aiheita, joihin haluaisin jossain vaiheessa paneutua, joten jonkinlaisia enemmän tai vähemmän hörhöjä postauksia on luvassa :). Tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä tästä mitään ekoblogia, joten tavallisia arkipostauksia pitäisi myös putoilla silloin tällöin :).