26.9.2009

Paras/pahin


Stansta kehitteli meemin ja sekä Hanni että Susikairan akka haastoivat minut tekemään sen. Tämä ei ole helppo, katsotaanpa mitä tästä tulee...

1. Mikä on vuorokauden paras aikasi?

Olen tehokkain aamuisin. Jos jotain tärkeää täytyy tehdä, minun kannattaa tehdä se hyvissä ajoin ennen puoltapäivää. Sunnuntaisin paras aika on iltapäivä, joka tuntuu pysähtyneen. Nykyään koulupäivissä paras hetki on se, kun koulu päättyy. Usein saan parhaat oivallukseni ja jännittävimmät ideani puolenyön paikkeilla. Siis lähes kaikki vuorokauden ajat ovat johonkin hyviä.

Entä se pahin?

No se on varmaankin sitten se aika noin aamuyöyhdestä noin aamukuuteen. Silloin minun on parasta nukkua, tai mistään ei tule mitään. Veikkaan, että sinällään melko inhimilliset puoli seitsemän aamut muodostuvat kovasti vaikeiksi kun talvi saapuu.

2. Mikä on viikon paras päiväsi?

Kyllähän se perjantai tuntuu kivalta, kun on kouluviikko takana ja viikonloppu edessä. Parhaita päiviä ovat ne, kun tapahtuu jotain hauskaa.

Entä se pahin?

En voi sanoa että maanantai, koska silloin on mukavat tanssitreenit. Pahimpia ovat migreenipäivät ja päivät, jotka tuntuvat aivan turhilta.

3. Mikä on paras aika kuukaudessasi?

Yleisesti ottaen mikään hetki kuukaudesta ei ole toista hetkeä parempi tai pahempi.

Entä se pahin?

Hih. "Se aika" kuukaudesta. No ei sentään, nykyään kuukautisenikin ovat ihan siedettävät, ei valittamista. Ei kuukaudessa nyt yleensä mitään erityisen hankalaa aikaa ole. Jos kuun lopussa on jotain mitä erityisesti odottaa, niin koko kuun alku tuntuu tietysti liian hitaalta.

4. Mikä on vuoden paras kuukautesi?

Onpa vaikeita kysymyksiä! Yleensä pidän kaikista kuukausista. Keväällä pidän lisääntyvästä valosta ja lämmöstä, kesällä pidän vihreydestä ja valoisuudesta, syksyllä pidän sateista ja kirpeydestä, talvella pidän pimeydestä ja kylmyydestä. Tänä vuonna tähän mennessä paras kuukausi on kuitenkin ehkä ollut elokuu.

Entä se pahin?

No jos nyt on pakko joku valita, niin ehkäpä... ei, en pysty.

5. Mikä on ollut paras vuosi elämässäsi?

Jokaiseen vuoteen mahtuu hyviä ja huonoja hetkiä, siksi on kovin vaikea sanoa. Tämä vuosi on ainakin tällä hetkellä melko onnistuneen oloinen. Aika kultaa muistot, ja siksi myös lapsuusvuodet vaikuttavat näin kaukaa katsottuna hienoilta.

Entä se pahin?

Vuosi 1997, kun sairastuin. Tosin juuri sairastumistani saan kiittää monista hienoista asioista elämässäni. Ilman sitä en olisi nyt tässä tällaisena. (Ja onneksi olen toipunut aika hyvin, kahden vuoden takainen kirjoituskin tuntuu jotenkin vieraalta.) Vuosi 2007 oli vähän hankala. Toisaalta taas se oli oikein mainio monella tapaa. Sehän tässä hankalaa onkin: vaikeat vuodet ovat johtaneet hienoihin juttuihin ja siksi olen niistä kiitollinen.

6. Mikä on paras lapsuusmuistosi?

Kaikki ne lukemattomat kerrat, kun olen nauranut ystävien kanssa maha kippurassa. Se, kun oli kavereita yökylässä.

Entä se pahin?

Se kun en olisi enää jaksanut syödä, mutta äiti lusikoi suuhuni marjakiisseliä. Itkin ja söin. Tosin pian syömisen jälkeen kävin oksentamassa kiisselin ulos, se ei kertakaikkiaan enää mahtunut mahaan. Pahinta oli se ettei äiti tuntunut uskovan että olen täynnä, että minun on paha olla ja että kävin oksentamassa. En edelleenkään nauti tumman marjakiisselin syönnistä, se ei vain tahdo mennä alas.

Tosin ehkä vielä astetta kurjempaa näin jälkeenpäin ajateltuna on se, kun sain pikkusiskon itkemään. Tein sen tietysti useasti, mutta eräs tapaus on jäänyt mieleeni ikävän hyvin. En muista kuinka vanhoja olimme, aika pieniä, mutta sen verran oli ikää että siskokin osasi jo lukea. Hän oli saanut serkultamme kirjeen. Jostain aivan käsittämättömästä syystä sain päähäni, että minulla on oikeus avata ja lukea se kirje.

No sisko siitä tietenkin aivan oikeutetusti veti palkokasvin nenäänsä. Eikä puhettakaan että olisin tajunnut pyytää anteeksi sitä, että olin tehnyt todella väärin. Arvatkaa mitä minä tein. Minä huusin jotain siskolle takaisin (luultavasti jotain megalomaanisen typerää) niin että sisko pahoitti mielensä vielä suuremmin (jos se nyt enää oli mahdollista). Sisko itki enkä minä varmaan vieläkään älynnyt olla pahoillani. Jälkeenpäin olen kyllä ollut kovasti pahoillani. Edelleen alkaa aina poruttaa kun muistelen asiaa.

7. Mikä on paras teinimuistosi?

Teini...? Olenko joskus ollut teini? Kyllä ne hetket ystävien kanssa ovat varmasti olleet niitä parhaita...

Entä se pahin?

...ja joskus myös niitä pahimpia.

8. Mikä on ollut paras asuntosi?

Ei ehkä paras mutta varmasti hienoin oli oikeasti vanha kartano, jossa majailin opiskeluaikana. Nykyinen asunto on hyvä, tuntuu kodilta.

Entä se pahin?

Ensimmäinen asunto täällä Tampereella. Sähkölämmitys. Ei hyvä. Puoli kämppää koko talven kylmänä. Naapuritkin olivat... mielenkiintoisia. Mutta näin jälkikäteen sitäkin muistelee hymyillen.

9. Mikä on paras seuraamasi TV-sarja?

Top Gear. Myytinmurtajat. CSI. Ensimmäiset kaudet sarjoista Prison break ja 24. Myöhemmät kaudet eivät ole kiinnostaneet enää. Lapsena tietysti McGyver, suuri rakkauteni :D. Nykyään en katso televisiota, joten olen ihan ulkona sarjoista ja muista.

Entä se pahin?

No seuraamattahan ne typerät sarjat jää. BB on sellainen sarja jota en katso vaikka maksettaisi. Paitsi jos maksettaisi todella paljon.

10. Mikä on paras lukemasi kirja?

Viime aikoina yksi parhaista on ollut John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa.

Entä se pahin?

Huonot kirjat jäävät väkisin kesken, joten vaikea sanoa. Kovin montaa kirjaa en ole kyllä kesken jättänyt. Sen sijaan jotkut kirjat ovat sillä tapaa tahmeita, ettei niitä tule ahmittua. Niiden lukeminen tuntuu raskaalta.

11. Mikä on paras näkemäsi elokuva?

Voi, niitä on niin paljon, ei voi valita yhtä! Voisin tietysti heittää tähän sen tavallisen lempparilistan, mutta pistänpä sittenkin esille viime aikojen parhaan: District 9. Käykää katsomassa, vaikka scifi ei innostaisikaan. Erikoisesti mutta erinomaisesti rakennettu elokuva, joka ei jää yksitasoiseksi.

Entä se pahin?

The New World taitaa edelleen olla tylsin koskaan näkemäni elokuva. Huonoista elokuvista pidän, mikäli ne ovat oikealla tavalla huonoja. Mutta tylsiä elokuvia en oikein jaksa. Ai niin: Ghost Rider oli sekä tylsä että huono. Siis jotenkin kuvittelisin, että Nicolas Cage ja moottoripyörä ei voi olla huono yhdistelmä, mutta oli se sittenkin.

12. Mikä on paras lahja, jonka olet saanut?

Sain kerran opettajaltani syntymäpäivälahjaksi Saarioisten maksalaatikkoa. Se oli mainio lahja. Hyvät ystävät ovat mielestäni lahja, ja parasta elämässäni.

Entä se pahin?

En muista saaneeni huonoja lahjoja (ehkä mieleni suojaa minua näiltä muistoilta). Lapsena tietysti pehmeät paketit olivat pettymys. Kuka haluaa taas uudet villasukat?!? Nykyään olen kyllä iloinen kaikista lahjoista, erityisesti villasukista.

13. Mikä on ollut paras vaatteesi?

Keisarin uudet vaatteet :). Ei vaan. En tiedä. Yleisesti ottaen pidän hameistani, ne ovat niin helppoja ja mukavia. Kovasti käytössä on myös isän vanha kakanruskea aamutakki, jonka olen ominut itselleni varmaan yli kymmenen vuotta sitten.

Entä se pahin?

Kun saa itse valita vaatteensa, ei vastaan tule mitään aivan järkyttävää. Yleensä. Jotenkin hankalimpia ovat rintaliivit. Ne puristavat ja kiristävät ja painavat ja ahdistavat, en tykkää. Silti niitä toisinaan pidän, jos paidat ovat sellaisia ettei oikein liiveittäkään ilkeisi olla.

14. Mikä on ollut paras hiustyylisi?

Kyllä minä pidän tästä pitkästä ja punaisesta. Tosin se on nyt vähemmän pitkä, kun ystävä iloisesti leikkasi siitä noin 12 senttiä pois, niks naks. Nyt hiukset ylettyvät vain juuri ja juuri lapojen alapuolelle.

Entä se pahin?

No se epäonnistunut permanentti joskus ala-asteella. Bääää!

15. Mikä on paras ruoka, jonka olet syönyt?

Kerran söin koulussa (en nykyisessä) niin hyvää ruokaa että meinasi itku päästä. Siinä oli tomaattimössössä haudutettuja cashew-pähkinöitä, rusinoita ja jotain kasviksia. Viime ajoilta mieleen on jäänyt sörssö, jota söin tätini luona. Pilkottua kesäkurpitsaa, sipulia ja sieniä paistellaan hetki pannulla ja sitten kipataan kaveriksi kermaa ja jotain juustoisampaa hässäkkää. Kerrassaan mainiota!

Entä se pahin?

Sushi. Se levä ei vain mene alas. Maidossa keitetty kukkakaali.

16. Mikä on ollut paras työpaikkasi?

Krääsäkaupan kassa. Olihan se toisinaan kamalan rankkaa (niin kuin asiakaspalvelu aina), mutta välillä myös todella antoisaa. Lisäksi se oli työkokemuksena arvokas, opin hyvin paljon asioita joita voin varmasti hyödyntää myöhemmin elämässäni.

Entä se pahin?

Mainosten jako. Siivouskin oli kivempaa.

17. Mikä on ollut paras lomareissusi?

Yleensä lomareissut ovat olleet varsin kivoja, parasta on vaikea sanoa. Kovasti lämmöllä muistelen ensimmäistä reissuani Puerto Ricoon.

Entä se pahin?

Ehkäpä Venäjän reissu joskus muksuna. Äiti sai kamalan vatsataudin ja minä elin viikon suklaalla ja vaalealla vetisellä leivällä.

18. Mikä on paras ominaisuutesi?

Tähän en nyt voi laittaa kekseliäisyyttä, kun tuntuu niin vaikealta keksiä vastauksia näihin kysymyksiin... Kokeilkaa itse, ei ole niin helppoa! Ystävällisyys ja auttavaisuus.

Entä se pahin?

Asioiden liika murehtiminen etukäteen.

19. Mikä on paras lahjakkuutesi?

Pistetään tähän nyt sitten vaikka kädentaidot. Jonkinsortin luovuus.

Entä se pahin?

Voiko olla pahoja lahjakkuuksia? No, jos haluan olla ilkeä, osaan olla todella ilkeä.

20. Mikä oli paras kysymys näistä mielestäsi?

Hyviä kysymyksiä kaikki, vaivasivat päätä oikein kunnolla.

Entä se pahin?

Kaikki ne, missä olisi pitänyt valita vain yksi. Eli kaikki kysymykset :D.

Haastautukaa, jos tahdotte.

10 kommenttia:

Saoka kirjoitti...

Täytyy harkita haastautumista. Osa kysymyksistä herättää jokseenkin herkullisia vastauksia, mutta niin kovin suureen osaan olisi älyttömän vaikea vastata. Mutta pohdin ja mietin, josko.

Susikairan akka kirjoitti...

Kiva, kun vastasit:) Yllättävän hankalaa tosiaan vastata vain yhdellä.

Tuo poika raidallisessa pyjamassa oli loistava- tosin osaltani ryssin lukukokemuksen kurkkaamalla loppuun ennen aikojani. Tyhmä minä! Mutta kurkattunakin se oli vaikuttava.

Hehkuvainen kirjoitti...

Saoka: siitä vaan kokeilemaan, ei tosiaan ole helppoa :).

Susikairan akka: no, minäpä taisinkin vähän lipsua välillä tuosta "vain yhden" säännöstä ;). Voi sinua, juuri tuossa kirjassa ei kannata kurkata loppuun! Kiva että pidit kirjasta :).

Omppu kirjoitti...

Ei missään kirjassa kannata kurkistaa loppua. Käsittämätöntä on se.

Hehkuvainen kirjoitti...

Tunnustan, että joskus kurkkaan silti :D.

Susikairan akka kirjoitti...

Minä kurkin vain yleensä nopsaan kenen nimiä viimeisillä sivuilla mainitaan, niin tietää ketä jää henkiin. :D

Ihana tuo raidallinen yläpostauksen laukku!

Omppu kirjoitti...

Kaikki jännitys katoaa lukukokemuksesta jos tietää, ketkä jäävät henkiin!

Hehkuvainen kirjoitti...

*katsoo mielenkiinnolla vierestä kun Susikairan akka ja Omppu kehittävät kissatappelun* :D

Joskus pitää vähän kurkkia, vaikka typeräähän se on :).

stansta kirjoitti...

Hei, en edes nyt muista kenen luota tänne tulla tupsahdin, mutta ilo & yllätys oli suuri & mieluinen löytää tuo tekemäni meemi täältä! Kiitos kun teit! :) Aivan loistavia vastauksia. Oikeasti: ensimmäistä kertaa tajusin itse millaisia kysymyksiä laitoin. Vau! Kylläpä mieltäni lämmittää!!!
Ja hei, lienee paikallaan mainostaa arpajaisia, jotka huomenna (tänään ma klo.18.) pidän eli jos kiinnostaa, niin poikkeahan luonani kommentoimassa...
Kaikkein parasta jatkoa toivotellen!

Hehkuvainen kirjoitti...

Ihanaa alkanutta viikkoa sinullekin, Stansta :).